Američki div u segmentu internetske trgovine Amazon objavio je u ponedjeljak da će do kraja godine otvoriti 1.700 novih radnih mjesta u Italiji i time povećati broj zaposlenih u toj zemlji na ukupno 5.200.

Novi će radnici biti zaposleni na neodređeno, a na natječaj će se moći javiti “ljudi svih razina iskustva, obrazovanja i vještina, od programera softvera i inženjera do radnika u skladištima“.

Prema podacima talijanskog statističkog ureda, nezaposlenost u Italiji iznosi gotovo 11 posto. U dobnoj skupini između 15 i 34 godine penje se blizu 20 posto, a još je viša u onoj od 15 do 24 godine – nešto ispod 32 posto.

U proteklim je godinama talijansko gospodarstvo raslo sporije od ostatka eurozone. Ove godine trebalo bi porasti 1,5 posto, u usporedbi s 2,3 posto prognoziranih za eurozonu. Prošle srijede Amazon je najavio da će u Velikoj Britaniji otvoriti 2.500 radnih mjesta, povećavajući time broj zaposlenih u toj zemlji na 27.500.

Rast kralja internetske kupovine vremenski se poklopio s ukidanjem radnih mjesta u drugim velikim maloprodajnim tvrtkama, primjećuje AFP. Tako je britanski lanac supermarketa Marks & Spencer najavio da će do 2022. zatvoriti više od 100 trgovina u matičnoj zemlji. (Hina/AFP)