Ambalaža i dizajn – Globalni trendovi: Ambalaža pomaže spasiti planet

Ambalaža može pomoći u velikom problemu: 4,4 milijarde tona CO2 nastaje zbog bacanja hrane i tako nastalog otpada.

U trenutku kada se na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP26) okupilo više od 190 svjetskih čelnika i tisuće predstavnika vlada, poduzeća i građana, WPO upozorava na važnost ambalaže za smanjenje emisija stakleničkih plinova uzrokovanih otpadom hrane.

Jedna trećina sve proizvedene hrane u svijetu (oko 1,3 milijarde tona) gubi se ili baca, što globalno gospodarstvo košta blizu 940 milijardi američkih dolara svake godine. To je jednako 4,4 milijarde tona emisije CO2. Osim toga, baca se više od milijardu tona hrane više nego što je prethodno procijenjeno, što čini čak 10% svih emisija stakleničkih plinova. Također se procjenjuje da manje od 10% kvarljive hrane osjetljive na temperaturu ima pristup sustavima hladnog lanca diljem svijeta, dok je kod mnogih zemalja u razvoju kapacitet hladnog lanca zapravo zanemariv.

Iz rezultata COP 26 jasno je da su nacionalni čelnici pod pritiskom da poduzmu potrebne korake za smanjenje svojih emisija, mobiliziraju financijska sredstva i potaknu prilagodbu i otpornost. Od zemalja se također traži da krenu naprijed s ambicioznim ciljevima smanjenja emisija do 2030. godine.

“Nedavno su WWF (World Wide Fund for Nature – Svjetska organizacija za zaštitu prirode) i trgovački lanac Tesco objavili ‘Driven to Waste – Global Food Loss on Farms’ (wwf.panda.org), izvješće koje kvantificira ukupnu količinu hrane izgubljene na farmama, na globalnoj razini, navodeći kako se procjenjuje da 2,5 milijardi tona hrane ostane nepojedeno širom svijeta svake godine. To je povećanje od približno 1,2 milijarde tona u odnosu na raniju procjenu od 1,3 mlrd tona hrane koja se baca svake godine. Ove nove procjene pokazuju da od sve uzgojene i proizvedene hrane otprilike 40% ostane nepojedeno, što je više od prethodno procijenjene brojke od 33%”, objašnjava predsjednik WPO-a, Pierre Pienaar.

Dobra vijest je da se 25% ove bačene hrane može uštedjeti korištenjem boljeg pakiranja. Kako? Primjena znanosti i tehnologije pakiranja kako bi prehrambeni lanci postali učinkovitiji i, posljedično, bolje zaštitili hranu i smanjili gubitak i otpad hrane. “Ekološki gledano, izgubljena ili bačena hrana odgovorna je za 8% globalnih emisija stakleničkih plinova. Da je otpad od hrane država, bio bi treći najveći emiter stakleničkih plinova iza SAD-a i Kine”, konstatira Pienaar i dodaje: “Ambalaža može igrati ključnu ulogu u smanjenju bacanja hrane na najmanju moguću mjeru na početku lanca vrijednosti, tako da se može spriječiti stvaranje otpada u kućanstvima.”

KRITIČNO PITANJE
“Izbjegavanje bacanja hrane kritično je pitanje ambalaže i ono koje proizvođači hrane, prehrambene kompanije, vlasnici robnih marki, trgovci na malo i potrošači moraju bolje razumjeti. Bez adekvatnih značajki intuitivnog dizajna ambalaže koja je prikladna za svoju namjenu, hrana se potencijalno može bacati kroz cijeli lanac opskrbe sve do samog potrošača”, komentira Nerida Kelton, potpredsjednica WPO-a za održivost i uštedu hrane.

U sklopu svojih aktivnosti na ovom području, WPO je podržao obilježavanje “Međunarodnog dana svijesti o gubitku i otpadu hrane” koji se obilježava 29. rujna. Tijekom proslave, WPO jača ideju da najinovativnija i najintuitivnija ambalaža za čuvanje hrane koristi značajke dizajna koje mogu sadržavati i zaštititi, očuvati, produžiti rok trajanja, lako otvoriti i ponovno zatvoriti, pružiti udobnost potrošačima i kontrolu porcija; cijelo vrijeme ispunjavajući globalne ciljeve održivog pakiranja.

Mogućnosti za dizajn ambalaže za smanjenje bacanja hrane također mogu uključivati ​​bolju uslugu ili komunikaciju oko kontrole porcija, označavanja datuma, produženja roka trajanja, zaštite, ponovnog zatvaranja i otvaranja, veličine posluživanja, informacija o sigurnosti/svježini hrane, informacija o mogućnostima skladištenja i poboljšanoj komunikaciji na pakiranjima.

WPO već dugi niz godina radi na pitanju otpada od hrane i ulozi koju ambalaža igra i kao organizacija razvila je posebnu kategoriju nagrada za inovativan i intuitivan “Save Food Packaging Design” na godišnjoj dodjeli nagrada WorldStar Packaging Awards. Kao što Nerida Kelton objašnjava: “Specijalna nagrada za ambalažu koja spašava hranu osmišljena je kako bi se podigao profil kritične uloge ambalaže u smanjenju bacanja hrane i time smanjio ukupni utjecaj proizvoda na okoliš odajući priznanje tvrtkama koje razvijaju inovativno i održivo pakiranje koje smanjuje gubitke hrane i otpad od hrane, produljuje rok trajanja i poboljšava opskrbu hranom. WPO potiče sve tvrtke da razmisle o ulasku u ovu kategoriju nagrada kako bi pomogli u predstavljanju najboljih praksi u dizajnu ambalaže koja pomaže smanjenju bacanja hrane diljem svijeta.”

Prethodni članakStaropramen Piknik zove na druženje na novu lokaciju
Sljedeći članakPad potrošnje piva u Austriji tijekom pandemije