Tvornica ambalaže iz Kanfanara, AR Packaging Croatia d.d, nekadašnja Istragrafika, zadnjih je godinu dana doživjela mnogo promjena, ostvarila značajan rast izvoza, ali i postavila temelj za daljnji uzlet u poslovanju.

U prošloj godini ostvarili su snažan rast prihoda nošen rastom izvoza, postali su dio Graphic Packaging International (GPI) grupacije i u fokus stavili inovacije na području ekološki prihvatljive “zelene ambalaže”, a sve to u jednoj od najzahtjevnijih godina s velikim poremećajima na tržištu kartona i daljnjem utjecaju koronakrize. Početkom ove godine potpisan je novi kolektivni ugovor kojim su dodatno unaprijeđena prava i primanja radnika, te je iz njihove tvornice krenula inicijativa za ponovno pokretanje grafičkog razreda u Rovinju.

Uspješni rezultati u prethodnoj godini
“Iako je prošla godina i dalje bila pod snažnim utjecajem koronakrize, ali i velikih poremećaja na tržištu kartona, uspjeli smo ostvariti rast prihoda za 14% nošen snažnim rastom izvoza za 27%, te stvoriti temelje za daljnji rast. Time je ova kompanija postala istinski izvoznik. Rast prihoda rezultat je uspješnog rada našeg lokanog prodajnog tima, ali i internacionalne prodaje. U prošloj godini započeli smo suradnju s nekoliko velikih kompanija iz inozemstva i upravo su ti kupci temelj za daljnji snažan rast u ovoj godini”, istaknuo je Marko Despot, direktor tvrtke AR Packaging Croatia.

Dodao je kako se, s obzirom na činjenicu da je situacija na tržištu komplicirana i izazovna, ne mogu samo fokusirati na prihode, nego više nego ikada prije moraju imati u fokusu i upravljanje troškovima ali i osigurati dostupnost repromaterijala uopće. U tome im je pomogla i činjenica da su dio veće grupacije što je osiguralo lokalnoj nabavi da u suradnji s globalnim timom uspije osigurati dostupnost materijala.

Novi vlasnici
AR Packaging Grupa je krajem prošle godine postala dio Graphic Packaging International (GPI) Grupe, jednog od najvećih proizvođača kartonske ambalaže u svijetu. GPI je grupacija koja ima više od 100 godina povijesti, u svom sastavu ima 115 tvornica ambalaže i 8 tvornica kartona, te zapošljava više od 24.000 djelatnika što im daje pristup ogromnom znanju i pruža priliku za daljnji napredak.

Zelene inovacije
GPI je vlasnik više od 2.700 patenata, a u fokusu su inovacije usmjerene očuvanju okoliša i ekološki prihvatljiva rješenja koja pomažu smanjenju plastičnog otpada. Jedna od tih inovacija pronašla je svoje mjesto i u proizvodnom pogonu u Kanfanaru. Riječ je o kartonskom rješenju naziva Paperseal koji smanjuje utjecaj plastike za 90%, a koji nudi alternativu plastičnim pliticama i MAP podlošcima. Proizvodnja tog proizvoda u kanfanarskoj tvornici u cijelosti se plasira u izvoz.

Novi kolektivni ugovor
Početkom ove godine s predstavnicima radnika potpisan je novi kolektivni ugovor kojim su dodatno povećana prava i primanja. “Novim kolektivnim ugovorom svojim smo djelatnicima osigurali kroz sljedeće tri godine rast plaća i izdataka za prijevoz, dodatno zdravstveno osiguranje, povećanje dnevnica te uveli nekoliko novih davanja i nagrada”, istaknuo je Despot.

Dodao je kako je krajem prošle godine svim zaposlenicima, uz redovnu božićnicu i dar djetetu, isplaćena naknada od 5.000 kuna za uspješno ostvareni cilj. S obzirom na rast poslovanja u tvrtki je u tijeku zapošljavanje i potraga za radnicima različitih struka, pri čemu su im u fokusu električari održavanja i pomoćni radnici u proizvodnji.

Inicijativa ponovnog pokretanja grafičkog obrazovanja
Jedan od izazova s kojim se suočavaju grafičke tvrtke na području Istre je i nedostatak kvalificiranih, grafičkih radnika, uzrokovan nedostatkom grafičke škole na području Istarske županije, bez kojih će daljnji rast i razvoj biti uvelike otežan.

Kako bi aktivno pristupila rješavanju tog izazova, tvornica iz Kanfanara, s predstavnicima strukovne škole Eugen Kumičić i Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Zagreb, obratila se je za pomoć HGK Županijskoj komori Pula za posredovanje u ponovnom pokretanju programa grafičkog tehničara.

“Spremni smo stipendirati i primiti nekoliko učenika na praksu u našu tvornicu gdje će imati priliku raditi na najsuvremenijim strojevima grafičke industrije. Kao dio globalne grupacije u mogućnosti smo pružiti djelatnicima internacionalno iskustvo i mogućnost profesionalnog razvoja na različitim pozicijama i tvornicama unutar Grupacije”, istaknula je Ana Ratoša, voditeljica ljudskih potencijala.

Zaključila je kako se, s obzirom na zaključke Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora, među kojima ističe važnost poboljšanja sustava kvalitete u strukovnom obrazovanju, uspostavu mehanizma i kriterija za poticanje polaznika na odabir kvalifikacija relevantnih tržištu rada, te boljoj usklađenosti obrazovnog sustava s tržištem rada, nada da će ovu inicijativu u konačnici podržati i odobriti nadležno ministarstvo.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!