Budući da kupac često baš preko ambalaže bira proizvod prepoznajući u njemu vlastita očekivanja, važno je da ona bude medij koji spaja razne tehnologije, materijale, vizualne i verbalne komponente te da se njome iskomunicira kvaliteta određenog brenda i njegova priča potrošaču.

Ambalaža je nerijetko inicijalni kontakt kupca s proizvodom koji upravo tako stvara svoj prvi “emotivni” doživljaj. Ima li se ne umu ova činjenica, jasna je važnost ambalaže i njenog dizajna u suvremenoj industriji maloprodaje robe široke potrošnje. Pri tome nije zanemariva niti financijska strana ove industrijske grane. Prema izvješću koje je objavila analitička kuća Fortune Business Insights, globalno tržište pakiranja prehrambenih proizvoda u 2019. godini vrijedilo je 304,98 milijardi dolara, a procjenjuje se kako će do 2027. doseći vrijednost od 463,65 milijardi dolara uz prosječan godišnji rast u navedenom razdoblju od 5,9 posto. Pakirana hrana je danas, posebice u vrijeme pandemije, postala još i više neizostavan dio svakodnevnog života, a zahvaljujući promjeni prehrambenih navika, potražnja za njom i dalje raste. Potrošači traže održivost, praktičnost, sljedivost, zaštitu proizvoda i fleksibilnost. To čini ambalažu u cijelom krugu prehranjivanja rastuće svjetske populacije presudnom jer ona održava hranu sigurnom, stalno jednako hranjivom i dostupnom širom planeta.

Prema vrsti materijala, navode analitičari Fortune Business Insightsa, tržište dijelimo na staklenu, metalnu, papirnatu, drvenu i plastičnu ambalažu. Najveći dio otpada na papirnu odnosno kartonsku ambalažu zahvaljujući njenoj reciklabilnosti i manjoj emisiji štetnih plinova, a najvažniji čimbenik rasta ove sirovine jest porast potražnje za gotovom hranom, svježim voćem i pićima.

Staklene boce se, s druge strane, najčešće koriste za skladištenje i pakiranje hrane na dulje vrijeme ili pak za proizvode koje je moguće u istu ambalažu ponovno pakirati. Rastuća potražnja za staklenom ambalažom za mlijeko ili mliječne proizvode može se zahvaliti činjenici da je ona ne-reaktivna, reciklabilna i periva.

Plastična je pak ambalaža najfleksibilnija, lagana, troškovno povoljna i odlično štiti proizvod, u ovom slučaju hranu. Ne manje je važno i to da plastična pakiranja nude brojne mogućnosti inovacija. Primjerice, MAP pakiranje (modified atmosphere packaging – pakiranje s modificiranom atmosferom kod kojeg se atmosfera u paketu zamjenjuje smjesom plina, obično ugljičnog dioksida, dušika i kisika, prilagođenom proizvodu kako bi se sačuvali oblik, boja i svježina proizvoda) omogućuje dulji shelf life. Rastuću potražnju za ovom vrstom ambalaže i dalje će poticati konzumacija pića.

ZAŠTITA OKOLIŠA
Da diljem svijeta sve više raste potražnja za ambalažom od kartona potvrdili su nam u prošlomjesečnom odgovoru za temu o kružnom gospodarstvu iz globalne tvrtke DS Smith koja je sa svojim proizvodnim pogonima prisutna i u Hrvatskoj. Recentna kretanja u industriji njima pokazuju uzlazan trend projekata supstitucije plastike te sve veću ekološku svijest građana i kompanija o pitanjima zaštite okoliša i recikliranja, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi, te svim zemljama u kojima DS Smith posluje. Tvrtka stoga uvelike radi na različitim inovativnim rješenjima u zamjeni plastike ambalažom od kartona, kao i na redefiniranju ambalaže za svijet koji se mijenja. Slične trendove komunicirali su nam i iz kompanije Tetra Pak koja također radi na povećanju udjela obnovljivih materijala koje pakiranje sadrži.

“Naša kartonska pakiranja trenutno su u prosjeku izrađena od 70% kartona, ali sadrže i tanke slojeve plastike i aluminija. Cilj nam je smanjiti upotrebu plastike, ukloniti aluminij i u našim kartonskim pakiranjima povećati upotrebu sadržaja na bazi papira dobivenih na odgovoran način”, poručuju iz Tetra Paka.

Rast ekološke svijesti i trendove upotrebe materijala što manje škodljivih okolišu potvrđuju i dizajneri, ljudi koji su uglavnom prvi u lancu nastanka ambalaže. “Trend upotrebe ekoloških materijala prisutan je već više godina, a u tom se smjeru sve više osvješćuju i naručitelji kao i dizajneri. Gotovo da nema projekta u kojemu smo sudjelovali, a da se to pitanje nije nametnulo odmah na početku suradnje. Riječ je o aktualnoj temi o kojoj svakako treba voditi računa”, potvrđuje dizajnerica Veronika Uravić Čolak iz riječkog Reedesign Studio, inače dobitnica nagrade Red Dot za dizajn ambalaže linije bezglutenskih proizvoda Bakin’mix. Ova dizajnerica svjedoči kako takvi željeni materijali mogu biti financijski nedostižni malim proizvođačima pa je pri planiranju izgleda ambalaže potrebno posegnuti za određenim izmjenama. Od materijala koji su u trendu navodi prirodni karton, staklenu ambalažu te plastiku recikliranu iz mora. “Dogodi se da su to ambalaže koje znaju biti neatraktivne pa mi intervencijama nastojimo ‘upakirati’ projekt na najbolji mogući način. To je izazov koji pričinja zadovoljstvo, ali često donosi neprospavane noći”, ističe Veronika.

MOTIVACIJA DIZAJNERIMA
Inicijative same dizajnerske zajednice koja predlaže rješenja s ciljem očuvanja okoliša primijetio je nagrađivani dizajner Anselmo Tumpić iz rovinjskog studija Tumpić/Prenc koji je za dizajn boce istarskog maslinovog ulja Latini također osvojio dizajnerski oskar, nagradu Red Dot. “Danas sve više i razni festivali otvaraju posebne kategorije za ekološko osviještene proizvode ili pak zasebno i dodatno boduju radove koji zadovoljavaju takve potrebe, što definitivno predstavlja motivaciju za dizajnere. Pretpostavljam da će uskoro naručitelji, do sada češće vođeni profitom, rastućom ekološkom osviještenošću potrošača također biti sve više motivirani ovakvim proizvodima odnosno ambalažama. Jasno je da, ako se kupci budu sve više orijentirali prema proizvodima koji su ekološko osviješteni, da će i sami proizvođači ići u tom smjeru”, predviđa Anselmo napominjući kako su mlađe generacije svjesnije čovjekovog utjecaja na okoliš te oni prilikom odabira proizvoda ne traže samo zadovoljenje određene potrebe, već od proizvoda traže i nešto više.

A što je to što nam ambalaža može pružiti također su objasnili domaći dizajneri. “Uloga ambalaže prema krajnjem kupcu zapravo se nikada u suštini ne mijenja i nosi nekoliko temeljnih značajki od kojih bih izdvojio zaštitu proizvoda, funkcionalnost i prenošenje informacije kroz dizajn. Prvo što privlači kupca je, naravno, potreba za određenim proizvodom i projicirani cjenovni rang. Tu se nekako može ugurati emotivni okidač estetske privlačnosti koji intrigira promatrača. Također, uvijek treba biti oprezan da komunikacija dizajnom iz objektivne ne prijeđe u obmanjujuću. Uskladiti ciljani stil i grafičku interpretaciju primarne poruke, sveti je gral svakog dizajnera ambalaže i njime uvodi potencijalnog kupca u svijet koji je zamislio proizvođač”, kaže Žarko Radovanović, direktor varaždinskog studija Kreda dizajn. Napominje također kako um dizajnera ambalaže vrlo snažno aktivira i lijevu i desnu stranu mozga odnosno aktivira i racionalnu i emocionalnu komponentu.

“Dizajner ambalaže kreira neku vrstu trodimenzionalnog umjetničkog djela, paralelno razmišljajući i o vizijama klijenta (proizvođača) i o psihologiji kupca te u konačnici funkcionalnoj podlozi i tehničkim razmjerima produkcije. Stvarajući grafiku neke ambalaže krećemo od konteksta nastajanja proizvoda (lokacija, tradicija, ideje) izdvajamo ključne pojmove definirajući odrednice kvalitete i na kraju dajemo vlastiti stilski i interpretacijski okvir. Kvalitetan dizajn ambalaže spoj je osobnosti proizvoda koji ulaže proizvođač, osobnosti umjetničkog i majstorskog izričaja dizajnera i iščitavanja komunikacije od strane kupca. Naravno, ne smijemo zaboraviti financijske okvire unutar kojih treba provesti kompletnu produkciju”, upozorava Radovanović.

KREATIVNI PROCES
Dizajner Tumpić dodaje kako kupac često baš preko ambalaže bira proizvod prepoznajući u njemu vlastita očekivanja o njemu. “U ovom kontekstu govorimo o proizvodima koji s ambalažom čine neku vrstu dizajnerske cjeline, a to je najčešće upravo kod proizvoda široke potrošnje jer nije svim proizvodima ambalaža ključna u tom smislu. U slučaju, primjerice, televizijskog prijemnika ili drugog sličnog proizvoda ambalaža nema nikakvu ulogu prilikom odabira proizvoda već služi najčešće sigurnom transportu”, tumači Anselmo Tumpić.

Kao nagrađivani dizajner objasnio je i cijeli proces nastanka ambalaže za naručitelja. “Kao prvo, krećemo s temeljitim upoznavanjem našeg klijenta, tražeći ono nešto što njegov proizvod razlikuje od ostalih, sličnih proizvoda. To je zapravo najduži proces prilikom stvaranja naših radova. Taj nam pristup daje i priliku da se i sami oplemenjujemo znanjem dok se posvećujemo određenoj tematici pojedinog klijenta, jer svaki put učimo nešto novo. U trenutku kada identificiramo temu bitnu za određenog klijenta, krećemo s kreativnim procesom, i tada nastaje ono nešto što je teško opisati, ali moglo bi se reći da je klik kojim se u glavi vizualizira rješenje odnosno ideja za proizvod. Zadnja faza je usavršavanje odnosno vizualno finiširanje i traženje najboljeg grafičkog rješenja za proizvod. Iskreno i ta faza zna nekad potrajati dok mi sami nismo potpuno zadovoljni i sigurni da niti jedno drugo rješenje nije dobro kao to koje smo odabrali.

Da ambalaža proizvoda prvenstveno treba biti atraktivna i primjerena kategoriji u kojoj se proizvod predstavlja naglašava dizajnerica Veronika Uravić Čolak. “Neke kategorije dopuštaju velike odmake i apsolutnu slobodu u dizajnu ili imenovanju brendova (za što je očiti primjer sve zastupljeniji dizajn i izvedba trenutno aktualnih craft piva). Međutim, neke zahtijevaju zatvaranje u određene standarde koji predstavljaju veliki izazov za dizajnere”, ističe dizajnerica Veronika.

Podsjeća još jednom kako je ambalaža medij koji spaja razne tehnologije, materijale, vizualne i verbalne komponente i služi kako bi se njome iskomunicirala kvaliteta određenog brenda i njegove priče korisniku. Smatra kako su u tom smislu trendovi uvijek isti, a to je na što jednostavniji i atraktivniji način predstaviti sve spomenute elemente na produkt ambalaži ili najjednostavnijoj etiketi, prenoseći istodobno osnovnu poruku određenog proizvoda.

“Autentični brand story, izoštrena verbalna komunikacija te vizualno rješenje prilagođeno kategorijama proizvoda neizostavni su u tom procesu. Kombinacija svih tih sastojaka u izvedbi sa specifičnim materijalima i tehnologijama, a tu je neizostavno spomenuti one ekološke, nužna je za kvalitetan rezultat”, objašnjava dizajnerica te dodaje kako i ona, kao i još neki domaći dizajneri, vodi bitku s nabavom odgovarajuće ambalaže za prehrambene i slične proizvode.

“Trendovi u Hrvatskoj, nažalost, podupiru isključivo velike tvrtke, međutim naše podneblje i smjer razvoja određenog dijela gospodarstva baziran je i na malim proizvođačima i trenutno velikom broju OPG-ova. To je rastući sektor s neupitnom kvalitetom proizvoda, ali velika većina takvih poduzetnika nije svjesna mogućnosti koje im se nude kroz razvoj brenda u suradnji s profesionalcima, odnosno smatraju da im je takvo što nebitno ili nedostižno financijski ili nekako drugačije. To je percepcija koju treba mijenjati. Mali poduzetnici i OPG-ovi ne mogu nabavljati velike količine ambalaže pa je izazov na našem tržištu pronaći nešto prihvatljivo s vizualne i funkcionalne strane i stvoriti atraktivan proizvod”, ističe Veronika.

Jedan od manjih proizvođača koji posebnu pozornost posvećuje ambalaži jest tvrtka Biovega. Nedavno je plastičnu ambalažu zamijenila kompostabilnom folijom, što je inovacija koju su kupci iznimno dobro prihvatili. “Koristimo reciklirane, biljne materijale kao što je šećerna trska kojom zamjenjujemo ili smanjujemo udio plastike u pojedinim pakiranjima. Izbacujemo sve nepotrebne dijelove pakiranja kako bismo smanjili količinu otpada te sve više nudimo XL pakiranja koja donose veće uštede kupcima, a ujedno smanjuju otpad”, pojašnjava Jadranka Boban Pejić, direktorica Biovege, principe djelovanja svoje tvrtke. S obzirom na to da su u njihovoj distribuciji isključivo proizvodi s certifikatom organskog uzgoja, dizajn ambalaže Biovegi je izuzetno važan jer se njime naglašava visoka kvaliteta proizvoda, a istovremeno šalje poruka o važnosti održivosti. Cilj im je odteretiti cijeli proces od suvišne ambalaže pa podržavaju minimalistički pristup u dizajnu.

Za kraj treba ostaviti poruku dizajnerice Veronike Uravić Čolak koja naglašava kako dodatnu vrijednost proizvodu uvijek daje i određena interakcija, edukacija, komunikacija izvedbe ambalaže u odnosu na korisnika odnosno potrošača kao što je, primjerice, call to action putem verbalne ili vizualne komunikacije. Međutim, proizvod uvijek prodaje kvaliteta, a dobra ambalaža u tom procesu može pomoći samo jednom.

Ambalaža i dizajn – Izjave

Dukat – Iva Kuhtić, direktorica marketinga
Dukat godišnje na tržište lansira 40-ak novih proizvoda, a osim kvaliteti, zdravstvenoj ispravnosti i nutritivnoj vrijednosti proizvoda, veliku pažnju posvećuje dizajnu ambalaže i komunikaciji robnih marki i proizvoda. Dizajn ambalaže igra važnu ulogu u pozicioniranju i komunikaciji robne marke i proizvoda s potrošačima. U skladu s tim Dukatov tim stručnjaka iz odjela razvoja proizvoda i marketinga veliku pažnju posvećuje dizajnu i vrsti ambalaže proizvoda prateći najnovije trendove, osluškujući potrebe potrošača, ali i vodeći računa o ekološkoj prihvatljivosti ambalažnih materijala.

Nedavno smo predstavili inovativnu liniju Dukat jogurta Triple 0% koji ne sadrže mliječnu mast, dodani šećer ni laktozu, a bogati su proteinima. Dizajn ambalaže nove Triple 0% linije jasno komunicira funkcionalne karakteristike proizvoda. Ujedno, Dukat Triple 0% jogurti pakirani su u praktičnoj i suvremeno dizajniranoj kartonskoj ambalaži od 500 g te u plastičnim čašicama od 190 g presvučenima kartonskim omotačem čime je sadržaj plastike smanjen za 50 posto u odnosu na standardnu plastičnu čašicu. Valja spomenuti i kako je Dukat lani predstavio SenSia funkcionalne jogurte u ekološki prihvatljivoj kartonskoj ambalaži odnosno praktičnim i modernim Tetra Top bočicama od 250 ml i 1 L. Sustavno smanjujući korištenje plastike u ambalaži Dukat je od travnja zamijenio plastične žličice u on the go pakiranjima papirnatima te je uklonio plastičan natpoklopac na nekoliko proizvoda, a u tijeku je zamjena plastičnih slamčica papirnatima čime se smanjuje ukupna količina plastike u ambalaži Dukatovih proizvoda za više od 10 tona na godišnjoj razini.

Belje plus – Hrvoje Radoš direktor sektora prodaje i marketinga
U našim razvojnim projektima dizajn ambalaže proizvoda uvijek ima izuzetno važno mjesto i u pogledu funkcionalnosti i u pogledu vizualnog dojma. Kad razvijamo potpuno nove proizvode dizajnom ambalaže želimo privući pozornost potrošača i motivirati ga na kupnju, pokazati vrijednosti i prednosti proizvoda u odnosu na konkurenciju. Uvijek težimo tome da dizajn bude usklađen s proizvodom, da prenosi poruku te da ga na pravilan način predstavlja potrošaču. Iako je inicijalna funkcija ambalaže zaštita proizvoda i njegove kvalitete, sve više pozornosti pridaje se i praktičnosti, funkcionalnosti i mogućnosti recikliranja. Dizajn ambalaže svih naših proizvoda jednostavan je i čist s naglaskom na bitne karakteristike proizvoda. To se pokazalo posebno važnim i učinkovitim u izvozu.

Ambalaža naših autohtonih suhomesnatih proizvoda, od jediničnog do shelf ready pakiranja, ekskluzivna je i inovativna te izuzetno prikladna za zaštitu proizvoda i njegovo izlaganje na polici. No isto tako, ona odiše tradicijom s izraženim nacionalnim i regionalnim karakterom koji najviše ističe element dukata s baranjske nošnje i žig Tradicionalni proizvod Baranje. S druge strane ABC sir je prirodan proizvod od samo tri sastojka i tu jednostavnost najbolje prezentira njegov minimalistički dizajn ambalaže koji je sjajno prihvaćen na 20 izvoznih tržišta. S obzirom na rast svijesti o očuvanju okoliša među kupcima, prilikom lansiranja novog brenda Kravica Kraljica vodili smo brigu i o segmentu zaštite okoliša pa smo naše trajno mlijeko zapakirali u pakiranje koje se dobiva od šećerne trske iz održivog uzgoja. Ova ambalaža pridonijela je smanjenju ugljičnog otiska za 18%.

Cromaris – Katarina Lešić, voditeljica kategorije pakirane ribe
Bez kvalitetne ambalaže kao njegovog važnog elementa proizvod nije moguće adekvatno plasirati na tržište. Posebnost Cromarisovih pakiranja jest činjenica da su ona ravnopravan medij direktne tržišne komunikacije, a naša kvalitetna bijela riba – orada, brancin i hama – kupcima su u maloprodaji dostupni u MAP i skin pakiranju. Inovativno skin pakiranje čuva svježinu, boju i izniman okus proizvoda, riba je pokrivena tek tankim slojem zaštitne folije pa pruža neposrednije iskustvo već na prodajnome mjestu. Dizajn ističe prednosti Cromarisove ribe i donosi informacije o pojedinoj ribljoj vrsti i načinu uzgoja, a QR kod omogućava virtualnu šetnju uzgajalištem i vodi do web stranice s brojnim zanimljivim receptima.

Prošle godine je osvojilo nagradu za inovaciju godine na natjecanju Labo de l’innovation francuskog specijaliziranog magazina Produit de la Mer. Cromaris je, slijedeći principe održivog razvoja, postojeći asortiman proizvoda u MAP pakiranju sredinom 2020. počeo pakirati u novo ruho, a proizvodi su iz EPS (stiroporne) plitice prešli u 100% reciklirajuću PET pliticu. Uz inovativni dizajn, prepoznatljiv na prodajnom mjestu, i nova MAP ambalaža sadrži dodatne informacije bitne za potrošača, QR kod koji vodi na virtualnu turu po uzgajalištima i nudi ideje za pripremu ukusnih jela. Na pakiranju je istaknut i znak ASC-a, jednog od najzahtjevnijih svjetskih certifikata za očuvanje okoliša koji je Cromaris kao jedina tvrtka u marikulturi u svijetu dobio za sva svoja uzgajališta.

Dr. Oetker Hrvatska – Olaf Cordts, generalni direktor
Osim lijepog dizajna i same funkcionalnosti pakiranja proizvoda, potrošači 21. stoljeća sve veću brigu vode i o ekološkom aspektu ambalaže. Slušanje potreba potrošača, ali i preuzimanje odgovornosti i održivo djelovanje, od samih početaka utkano je u srž korporativnog identiteta tvrtke Dr. Oetker. Ambiciozne ciljeve održivog razvoja tvrtka je nedavno definirala u svojoj Povelji o održivom razvoju. Jedan od ciljeva iz povelje tiče se i samog pakiranja proizvoda, a u ovom segmentu Dr. Oetker želi postići smanjenje količine plastike te izradu ambalaže od potpuno reciklabilnog materijala. Obećanje koje je Dr. Oetker dao svojim potrošačima jest da će do 2025. godine postići 100% reciklabilnost svih materijala koji se koriste za pakiranje. Kako bismo ostvarili zadano obećanje, unutar tvrtke smo već ove godine, uz pomoć najnovije tehnologije, u potpunosti uklonili plastični sloj unutar pakiranja popularnih Original pudinga. Samo taj će potez direktno utjecati na smanjenje količine otpadne plastike za više od šest tona u razdoblju od godine dana.

Ledo – Iva Murgić, tehnolog za razvoj ambalaže
Ambalaža proizvodu daje identitet s kojim se potrošač može povezati i koja našem inovativnom pristupu, razvoju, spoju tradicije i moderne tehnologije te kvalitetnim sirovinama daje obličje. Tako smo lani lansirali King čašice 120 ml, sladoledni desert kojim smo King brend proširili izvan kategorije sladoleda na štapiću. Promjena formata od nas je zahtijevala uočljiv i suvremen dizajn. Kao inspiraciju koristili smo oblik krune koja sugerira da se konzumiranje King čašice pretvara u kraljevski trenutak. Naposljetku su King čašice osvojile i nagradu Red Dot Award za dizajn.

Za istu nagradu ove godine apliciramo funkcionalni sladoled Highlife s četiri okusa u čašama od 460 ml koji dizajnom odskaču od standarda na tržištu. Drugačiji, zaigrani dizajn nadahnut je izgledom novina te svaki okus ima različite boje pakiranja i strip ilustracije. Dizajn ambalaže svakog Ledo proizvoda ima funkcionalni element održivosti i reciklabilnosti. Vodimo računa da koristimo što manje tinte, lakova, nereciklabilne plastike te da ambalaža jasno ističe zdravstvenu ispravnost. Stoga svaka kartonska ambalaža na sladolednom i asortimanu smrznute hrane ima i FSC certifikat. U pogledu održivosti napravili smo i skup prijedloga koje možemo primijeniti kao kompanija, a da u konačnici pozitivno utječemo i na okoliš. Jedan od prijedloga je održiva ambalaža za čiju se proizvodnju troši manje energije, fosilnih goriva, vode i čije su emisije CO2 manje, a koju naši potrošači mogu zbrinuti s ciljem daljnjeg recikliranja.

Vindija – Petra Košćak, voditeljica marketinga
Jedna od osnovnih premisa Vindijinog poslovanja je kvaliteta u svemu što radimo. Ona se ogleda u implementaciji najviših proizvodnih standarda, kvaliteti samih proizvoda kao i komunikaciji prema poslovnim partnerima i krajnjim potrošačima te vjerujemo kako dizajn naših proizvoda najbolje prenosi tu poruku. Moderno pakiranje i dizajn ima ulogu pružiti kvalitetnu informaciju o samom proizvodu, razumljive informacije o mogućnostima recikliranja i sljedivosti. Time se pri razvoju proizvoda vodimo i u Vindiji te stvaramo rješenja koja objedinjuju sve potrebe za uspješnim plasmanom proizvoda na sve zahtjevnije tržište zasićeno brojnim konkurentskim brendovima.

Vindija prati svjetske trendove i određuje one lokalne implementacijom ekološki prihvatljivijih pakiranja čime aktivno sudjelujemo u globalnoj kampanji i dajemo svoj doprinos gorućoj temi zaštite okoliša. Pakiranja ‘z bregov trajnog mlijeka i Vindi sokova doživjeli su veliko unaprjeđenje lansiranjem najnovije generacije pakiranja 2019. godine čime je Vindija postala prva tvrtka u Europi i četvrta u svijetu koja je na tržište plasirala inovativnu kartonsku ambalažu od jedne litre s integriranom najnovijom generacijom čepova koji omogućuju otvaranje u samo jednom potezu. Riječ je o ekološki prihvatljivom pakiranju, budući da 68 posto ambalaže dolazi iz obnovljivih izvora, što još više smanjuje ugljični otisak u prirodi. Trend smo nastavili lansiranjem ‘z bregov jogurta u prvoj kartonskoj boci na hrvatskom tržištu koja čuva okoliš. Također, Vindija među prvima u Hrvatskoj zamjenjuje plastične papirnatim slamčicama, čime nastavljamo s usklađenjem proizvodnje s najvišim ekološkim standardima.