Ambalaža i dizajn – Trendovi: Jasna i odmjerena komunikacija

Od svojih omiljenih brendova kupci očekuju ambalažu koja odgovara njihovoj filozofiji, s kojom se mogu identificirati te prepoznati sebe – svoje afinitete, želje i svoj osobni vizualni kod.

Proizvod mora imati mjeru između previše i premalo informacija te biti zapakiran u ambalažu koja zauzima minimalno prostora.

Mora imati samo nužne informacije i jasnoću u današnjem hektičnom okruženju.

Istraživanja pokazuju kako imamo samo oko tri sekunde za privlačenje kupca unutar trgovine i baš zato dizajn ambalaže igra veliku ulogu prilikom odabira proizvoda. Samo će originalno osmišljena ambalaža privući kupca, ambalaža drugačija od uobičajenog, a proizvod i brend će istaknuti iz mnoštva drugih stereotipnih proizvoda koji se nalaze na polici.

Osim što treba biti jedinstven, te naravno čuvati proizvod i održati njegovu kvalitetu, dizajn ambalaže trebao bi prenositi jednoznačnu poruku i dočarati nam proizvod i prije samog otvaranja pakiranja. Dizajn ambalaže proizvoda, dakle, značajno utječe na ponašanje kupaca, a važna uloga grafičkog oblikovanja je postići da se proizvod na polici razlikuje, odnosno ističe od ostalih.

PRIMJERI NAJBOLJE PRIČAJU PRIČU
Primjer ambalaže koja je uspješno ispričala priču o brendu i izvan granica Hrvatske je Stina vino. Etiketa Stina vina, poput otoka Brača s kojeg potječe, inspirira svakoga tko ga kuša, kao što brački kamen već dugi niz godina inspirira brojne umjetnike.

Stina etiketa je zato “prazna”, posve bijela i otvorena za svačiju kreativnost – i po tome je originalna. Brojni su svjetski mediji pisali o njoj, a na sajmovima upravo etiketa inicira prvi kontakt s partnerima. Danas je vino prisutno diljem svijeta u brojnim restoranima s Michelinovim zvjezdicama.

Drugi je primjer uspješne ambalaže dizajn limitirane serije limenke Karlovačko BILA koja je zbog svoje originalnosti i modernog dizajna uspjela prenijeti snažne emocije prema ciljnoj skupini te je u samo nekoliko dana nestala s polica.

Naime, Karlovačko pivo je kao sponzor nogometnog kluba Hajduk, čiji je simbol bijela boja, odlučilo posvetiti limitirano izdanje limenke samo vjernim navijačima te su se tim povodom odrekli svoje prepoznatljive crvene boje brenda i lansirali potpuno bijelu limenku. Dizajn je toliko dobro korespondirao sa željama ciljne skupine da su se pojedini primjerci, nakon prodaje planiranih zaliha, čak mogli nabaviti i na crnom tržištu.

Kao što ovi primjeri dokazuju, efektno pakiranje značajno pomaže u targetiranju potrošača koji se tada emocionalno povezuje s brendom. Kao i u osobnom susretu, prvi je dojam vrlo bitan; stoga boja i tipografija jako utječu na odluku hoćemo li neki proizvod uopće uzeti s police. No, uloga ambalaže ovdje ne završava. Zadovoljan korisnik i nakon kupovine širi zadovoljstvo prijateljima i obitelji, a ako je ambalaža drugačija i kvalitetna, potrošač ju često neće niti baciti, već će je koristiti ponovno, kao poseban predmet u svakodnevnoj uporabi i tako neku robnu marku doslovno inkorporirati u svoj život.

No, kako se životne navike potrošača kontinuirano mijenjaju, tako se i dizajn ambalaže tomu mora prilagoditi. Zato je, kao uostalom i u svakoj drugoj djelatnosti, i za dizajnera ambalaže važno stalno se razvijati i educirati kako bi razumio nove trendove, alate i procese u području održivosti, tehnologije i proizvodnje. Istodobno, neophodno je konstantno pratiti trendove, kako u oblikovanju, tako i u željama i afinitetima potrošača.

JEDNOSTAVNOST I MINIMALISTIČKI PRISTUP
A upravo trendovi u dizajnerskim stilovima vrlo često donose promjene koje istiskuju uobičajene karakteristične stilove unutar pojedine kategorije proizvoda. Drugačiji pristup dizajnu u trenutku privlači pažnju potrošača. Tako je već neko vrijeme u trendu jednostavnost i minimalistički pristup dizajnu ambalaže pri čemu su pročišćeni geometrijski oblici osnova identiteta proizvoda.

Međutim, u tom minimalističkom pristupu stilizirane geometrijske ilustracije sa suvremenom tipografijom, najteže je pronaći geometrijski oblik s kojim se većina ljudi može poistovjetiti. Ako je simbol pogođen, kao u slučaju Karlovačko BILE, poruka je jasna. To je vrlo praktično u užurbanom stilu života kako bi ambalaža proizvoda uspjela objasniti o čemu se radi u vrlo kratkom vremenu.

Kontrastni crno-bijeli dizajn ambalaže vrlo je aktualan primjerice u premium segmentu proizvoda kao što je napravio Adidas sa svojom Adidas Athletics Workout Gear specijalnom edicijom za atletičare. Također, u trendu su pastelne boje kao kontrast na zagušenim policama s jarkim bojama. Svojom mekoćom, potrošaču pružaju osjećaj ugode, kao što je to slučaj s nagrađenim dizajnom linije čokolada Cacao 70.

U posljednje su vrijeme vrlo aktualni i razigrani crteži rukom jer nas podsjećaju na djetinjstvo i svojim oblicima mogu proizvod činiti zabavnim. Takav pristup može i na lijep način opisati što je unutar ambalaže, djeluje iskreno i nepretenciozno, dajući čitavoj komunikaciji topao, neposredan i prijateljski ton. Jedan takav primjer je limitirano poklon izdanje Chiavalon maslinovog ulja.

Obitelj Chiavalon, koja je među najviše nagrađivanim proizvođačima ekstra djevičanskih maslinovih ulja u Hrvatskoj, htjela je snažnije komunicirati porijeklo svojih maslinovih ulja i spoj tradicije, suvremene tehnologije i umjetnosti svoje proizvodnje.

Posebno poklon izdanje ambalaže Chiavalon maslinovog ulja zato je inspirirano upravo tradicionalnom arhitekturom i umjetnošću u Istri – filmom, glazbom i vodnjanskim muralima, spajajući povijesno i suvremeno nasljeđe.

U trendu je i dizajn ambalaže u serijama i limitiranim edicijama, koje kod potrošača bude strast za kolekcionarstvom. Recentni je primjer limitirano izdanje Vegete čija pakiranja dolaze u četiri boje s prepoznatljivim Vegetinim kuharom u prvome planu koji poručuje da kuhamo slobodno. Na svakom su pakiranju drugačije ilustracije i Vegetine tajne.

Tipografski pristup s velikim i naglašenim riječima također predstavlja način na koji se ambalaža može istaknuti jer daje vrlo jasnu i jednoznačnu poruku. Vrlo je raširen trend u dizajnu ambalaže retro stil koji postiže osjećaj pouzdanosti i vrhunske kvalitete proizvoda te djeluje tradicijski. Potrošač ima dojam da je proizvod zanatski izrađen. Vrlo je moderna i kombinacija fotografije s ilustracijom kao kolaža raznih motiva, što samom dizajneru ostavlja nepregledne mogućnosti korištenja znanja i alata te neograničenu slobodu izražavanja.

Ako to cijena dozvoljava, u trendu je koristiti i mnoge dorade u tisku kao što su upotreba sjajnih ili matt folija, slijepog tiska, kombinacija sjajnih ili matt površina s različitim strukturama, kako bi osim vizualnim dijelom, ambalaža privukla kupca i taktilnim osjetilima. Sve više brendova unosi i element zabave u iskustvo kupovanja ili korištenja proizvoda te želi potrošačima pružiti drugačije iskustvo od onih na kakva su navikli.

OČEKIVANJA I ODGOVORI
Očekivanja kupaca sve više rastu zbog e-trgovine koja postaje sve raširenija. Od svojih omiljenih brendova kupci očekuju ambalažu koja odgovara njihovoj filozofiji, s kojom se mogu identificirati te prepoznati sebe – svoje afinitete, želje i svoj osobni vizualni kod. Proizvod mora imati mjeru između previše i premalo informacija i biti zapakiran u ambalažu koja zauzima minimalno prostora. Mora imati samo nužne informacije i jasnoću u današnjem hektičnom okruženju.

A što donosi budućnost? Prije svega veću ekološku osviještenost pa je tako biorazgradiva ambalaža i sadašnjost i budućnost. Ambalaža koja je ekološki prihvatljiva danas je vrlo bitan dio u razvoju proizvoda pa je sve učestalija upotreba ambalažnih materijala koji su biorazgradivi ili od materijala koje je moguće reciklirati. Osim što čuva okoliš, ekološki prihvatljiva ambalaža proizvodu ili brendu dugoročno stvara dodanu vrijednost, a korisniku daje pozitivan osjećaj prilikom kupnje.

Zbog porasta proizvodnje ekoloških proizvoda, dizajn ambalaže kreće prema sve većoj upotrebi ekoloških materijala (reciklirani papir, karton i slično), ali se istodobno traže i nove tehnologije i novi načini uštede energije, pojednostavljivanja procesa, a sve to u skladu s filozofijom čim manje škodljivosti po okoliš. Na taj će način dizajner biti ne samo oblikovatelj, nego i sukreator dojma koji brend želi ostaviti, a to je u današnje doba definitivno gledanje šire slike u kojoj su brend i kompanija koja iza njega stoji društveno odgovoran entitet. Potrebe potrošača diktiraju promjene životnih navika, a dizajn ambalaže se tome stalno mora prilagođavati.

Prethodni članakU Gin Gardenu prvi puta u Hrvatskoj proslavljen Svjetski dan krastavaca
Sljedeći članakU Hrvatskoj krenula prodaja pametnog telefona Cat S61