Britanski proizvođač alkoholnih pića Diageo u četvrtak je izvijestio o snažnom skoku neto dobiti u prvoj polovini poslovne godine, što najvećim dijelom pripisuju povoljnim efektima porezne reforme u Sjedinjenim Državama.

U drugoj polovini 2017. godine, odnosno prvoj polovini tekuće poslovne godine Diageo je zabilježio skok neto dobiti za više od 30 posto, na 2,1 milijardu britanskih funta, odnosno tri milijarde dolara.

Britanski proizvođač piva Guinness, votke Smirnoff, likera Baileys i viskija Johnie Walker u tom je razdoblju uživao porezne olakšice u iznosu 475 milijuna dolara. Također mu je na ruku išla snažna prodaja Tekile, viskija, kao i džina koji je posebno popularan u Velikoj Britaniji.

Američki predsjednik Donald Trump u prosincu je potpisao dugo iščekivani novi porezni zakon prema kojem je znatno snižena stopa poreza na dobit kompanija, s 35 na 21 posto.

Diageu pak ne ide u prilog oporavak funte prema dolaru u posljednje vrijeme, posebno zato što bi se taj trend mogao nastaviti u ostatku njegove financijske godine koja završava krajem lipnja.

“Procjenjuje se da će kretanja valutnih tečajeva za poslovnu godinu koja završava 30. lipnja 2018. imati negativne učinke na neto prihode u iznosu oko 460 milijuna funta a na operativnu dobit u visini oko 60 milijuna funta”, objavila je grupa u procjeni troška konverzije prihoda ostvarenih u američkoj valuti. (Hina)