Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u listopadu za 1,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

kupovina-potrošnja-rast-midiDržavni zavod za statistiku objavit će u četvrtak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u listopadu, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje već 15. mjesec zaredom, i to brži nego mjesec dana prije. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u listopadu za 1,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 1,5 do 1,8 posto. Pokažu li se procjene točne, bio bi to brži rast nego u rujnu, kada je promet u trgovini na malo ojačao 1,3 posto.

Time bi se nastavio višemjesečni trend pozitivnih kretanja, s obzirom na to da je pad potrošnje posljednji puta zabilježen u srpnju 2014. godine. Rast potrošnje 15 mjeseci zaredom nije zabilježen još od 2007., dvije godine prije početka šestogodišnje recesije.

“Očekujemo nastavak rasta prometa u trgovini na malo, a osim učinka baznog razdoblja, na rast utječe pad cijena i viši raspoloživi dohodak u usporedbi s istim razdobljem prošle godine”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine. Ističe i kako se rast potrošnje zahvaljuje poreznim promjenama početkom ove godine, koje su potaknule rast plaća.

Današnji podatak je važan jer će pokazati je li nastavljeno jačanje prometa u trgovini na malo i na početku četvrtog tromjesečja, nakon što je u prethodnom kvartalu potrošnja bila jedan od najvažnijih pokretača rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2,8 posto na godišnjoj razini, najvećeg od drugog tromjesečja predrecesijske 2008. godine. (banka.hr/Hina)