trgovina-mlijeko-midi1Nakon božićnih i novogodišnjih blagdana hrvatske potrošače u supermarketima dočekuju sve više cijene osnovnih namirnica za svakodnevnu potrošnju.

Prema analizi portala Supermarketi.info, najviše brine porast cijena mlijeka, mliječnih proizvoda, voća, povrća, mesa i šećera. U medijima smo mogli zadnjih tjedana čuti da će uz gorivo, poskupjeti i mlijeko, u što se nismo dugo morali uvjeravati. Cijena svježeg mlijeka Dukat 3,2% m.m. skočila je u prosjeku za 5,17%.

Da stvari budu još gore, naravno da se to poskupljenje reflektiralo i na neke mliječne proizvode, pa je tako bAktiv skuplji u prosjeku 4,07%, dok je tekući jogurt ‘Dukat’ skuplji 6,91%.

Možda činjenica da je mlijeko poskupjelo ne bi bila toliko zabrinjavajuća, da u isto vrijeme dobar dio asortimana voća i povrća nije poskupio za ne baš zanemarive postotke, navodi se u analizi.

Tako je, primjerice, kilogram mrkve skuplji u prosjeku za 54,28% u odnosu na stanje prije mjesec dana, zeleni kupus 35,90%, naranča 30,68% te svježi krastavac 19,71%.

Uz sve to zabilježena su i poskupljenja šećera za 6,56%, junećeg buta bez kostiju 6,92%, te svinjskog vrata s kostima 7,40%.

Trendovi pojeftinjenja toliko su beznačajni da ih skoro nije potrebno posebno niti navoditi, ali recimo samo da su oni koji žive od tjestenine, salame i Coca-Cole, ovaj tjedan na svojoj potrošačkoj košarici mogli osjetiti lagano pojeftinjenje.

cijene-sijecanj-2011-graf-largeI na kraju, pogledajmo rang listu najpovoljnijih supermarketa. Prije svega valja napomenuti da je ovaj tjedan iz analize otpao Tommy jer je jedini hipermarket u Zagrebu u TC Mandi prestao s djelatnošću.

To nije dobra vijest za potrošače jer je upravo Tommy u nekoliko zadnjih očitanja pokazivao vrlo dobre rezultate, a ponekad bio i na samom vrhu po povoljnosti.

Ovaj tjedan Getro je definitivno zauzeo prvo mjesto kao apsolutno najpovoljniji supermarket. To pokazuje i najpovoljnija jedinična košarica od 2.021,25 kuna i indeks povoljnosti od čak +28.

kosarica-sijecanj-2011-wideNakon toga slijede Mercator s +18, Kaufland s +8, Plodine s +7, te Konzum s +3.

S obzirom da već nekoliko zadnjih očitanja Mercator i Konzum gledamo među najjeftinijim supermarketima, izgleda da su se uz Getro odlučili ozbiljno boriti za taj dio ljestvice s Plodinama i Kauflandom koji su do sada suvereno vladali niskim cijenama.

Billa i Interspar su i dalje loše rangirani, iako u slučaju Interspara možemo reći da taj supermarket možda svoju višu cijenu nekih artikala može argumentirati uistinu vrlo širokim asortimanom ponude i različitim sadržajima koje primjerice Billa nema, pa je njihova nepovoljnost u najmanju ruku zanimljiva.

iznosi-pojedinacnih-kosarica-sijecanj-2011-graf-largeIako je hrana za pse ‘Pedigree adult’ od 15 kg već dugo standardni dio naše analize, moramo reći da je poskupljenje baš tog artikla u nekim supermarketima proizveo razliku od čak 40 kuna u odnosu na konkurenciju.

Možda će ti supermarketi već sljedeći tjedan imati iste cijene, pa očekujemo da će se ta razlika u jediničnim košaricama sasvim sigurno izjednačiti korekcijom cijene gore navedenog artikla.

Ljetos smo prognozirali tešku jesen. Teška jesen uvela nas je u još težu zimu. Vjerujemo kako je već neke potrošnja plina u zimskom razdoblju totalno razbaštinila, pa se barem nadamo da će se na proljeće standard građana malo popraviti, što zbog nižih troškova grijanja, što zbog dolaska sezonskog voća i povrća kojem će valjda cijena biti povoljnija od ovih kojima zadnjih dana svjedočimo. (www.supermarketi.info)

supermarketi-zagreb-cijene-sijecanj-2011-graf-large