O planovima razvoja, promjenama u poslovanju, ulasku Hrvatske u EU te perspektivi nezavisne trgovine, razgovarali smo s Angelom Turatijem, predsjednikom Uprave Metro Cash & Carry Hrvatska, jednim od najvećih veleprodavača u zemlji

Metro Cash & Carry je s inicijativom “Moj Dućan” bio prvi trgovac koji je započeo projekt podrške malih nezavisnih trgovaca što ćemo i dalje kvalitetno nastaviti raditi, ističe Turati.

Prošlo je nešto više od godinu dana otkad ste imenovani predsjednikom Uprave Metro Cash & Carryja za Hrvatsku. Što biste izdvojili kao ključne promjene i aktivnosti Metroa koje su implementirane od vašeg dolaska?
Prvenstveno želim naglasiti da je Metro prvak nezavisnog biznisa i u tom smo duhu napravili značajne promjene u pogledu asortimana, promocije, portfelja naših usluga i cjenovne strategije kako bi što bolje služili našim klijentima.

Kao nekoliko konkretnih primjera možemo spomenuti sustav dostave robe što dosad nismo pružali, zatim snažniju suradnju odnosno potpisivanje ugovora o nabavi roba sa Savezom udruga malih trgovaca.

Osim toga, osnažili smo ponudu svježe hrane, posebice ribe, mesa, voća i povrća i sve u skladu s jasno definiranim HACCP standardima u svim našim prodajnim centrima.

Kako biste oslikali trenutnu situaciju u trgovini na malo u Hrvatskoj te koja je pozicija tvrtke Metro Cash & Carry u tom kontekstu?
Sveprisutna recesija uzima velik danak na gotovo svim tržištima i Hrvatska definitivno nije iznimka. Maloprodajni sektor tako bilježi kontinuirani pad od ožujka prošle godine što se svakako odrazilo i na naše poslovanje.

U tom kontekstu naša je dužnost kao dobavljača profesionalnim kupcima olakšati poslovanje u aktualnim uvjetima, pružiti im pomoć i podršku svim raspoloživim sredstvima, što smo i učinili spomenutom suradnjom s malim trgovcima.

Možete li nam reći nešto o prošlogodišnjim poslovnim rezultatima Metro Cash & Carry Hrvatska?
Trenutno mogu reći da su prošlogodišnji rezultati u skladu s našim planovima i očekivanjima. Što se tiče konkretnih financijskih pokazatelja oni će vrlo brzo biti dostupni u našem godišnjem izvješću.

Jeste li zadovoljni dinamikom razvoja svog poslovanja na hrvatskom tržištu? Koliko poslovnica trenutno imate i kako planirate daljnji razvoj u ovoj godini? Imate li u planu otvaranje novih prodajnih objekata ili ćete se fokusirati na organski rast?
Metro Cash & Carry započeo je svoje poslovanje u Hrvatskoj 2001. godine otvaranjem prvog prodajnog centra u Zagrebu na Jankomiru. Danas ova kompanija predstavlja jednog od najvećih veleprodavača u zemlji s ukupno sedam prodajnih centara koji su smješteni u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku te dva manja distributivna centra u Istri i Dubrovniku.

U skladu s našom razvojnom strategijom, postojećom mrežom i objektima te zahvaljujući uspješnosti usluge distribucije robe započete 2011. godine planiramo se i dalje širiti te pridobivati nove kupce. To prvenstveno želimo postići kroz širenje naše prodajne mreže, koja već sad broji više od 100 predstavnika na terenu, i otvaranje novih predstavničkih ureda diljem zemlje, uključujući i otoke.

Recite nam nešto više o ranije spomenutom i nedavno potpisanom ugovoru sa Savezom udruga malih trgovaca Republike Hrvatske. Što je ključno u toj suradnji?
Glavni razlog jačanja već postojeće suradnje je snažnija podrška malim nezavisnim trgovcima koji su u fokusu globalne poslovne strategije Metro Cash & Carryja.

Potpisanim ugovorom dobili smo dugoročnog strateškog partnera te nam je zajednički cilj održati stabilnost segmenta male nezavisne trgovine. Ovom suradnjom također osnažujemo našu zajedničku pregovaračku moć što će omogućiti bolje komercijalne uvjete nabave za naše partnere kako bi se mogli održati i nastaviti svoj razvoj u ovim otežanim gospodarskim uvjetima.

Kako ste zadovoljni s projektom “Moj Dućan”, svojevremene inicijative Metro Hrvatska u okviru Metro Grupe?
Sa zadovoljstvom mogu istaknuti kako trgovci koji surađuju s nama na ovom projektu održavaju rast poslovanja unatoč teškoj situaciji na tržištu, što je najbolji pokazatelj uspješnosti ove inicijative.

Kroz godine smo znatno unaprijedili ovaj koncept temeljem svakodnevnih iskustava, praćenjem kretanja na drugim tržištima na kojima smo prisutni te primjenjujući najnovije trendove maloprodajnog poslovanja.

Ovom prigodom želim istaknuti kako je Metro Cash & Carry bio prvi trgovac koji je započeo projekt pružanja podrške malim nezavisnim trgovcima, što ćemo i dalje kvalitetno nastaviti raditi. Cilj je dugoročno osigurati održivost i razvoj nezavisne trgovine u čemu smo predani i uvjereni u konačni uspjeh.

Što novoga u vaše poslovanje donosi pristupanje Hrvatske Europskoj uniji?
Mišljenja sam kako će doći do daljnjeg povećanja konkurentnosti od čega će najviše profitirati kupac, a što će se negativno odraziti na neučinkovite tvrtke u svim segmentima gospodarstva.

S druge strane, sve one tvrtke koje su investirale u kvalitetu, efikasnost i certifikate lakše će pristupiti tržištu EU, naročito u području visoko kvalitetnih proizvoda s obzirom na ograničenu količinsku proizvodnju u Hrvatskoj. U svemu tome ponajprije je potrebno u potpunosti se pridržavati EU regulative.

Također je izrazito važno poentirati i maksimizirati korist od percepcije Hrvatske kao fantastične turističke destinacije. Naime, mnogi Hrvatsku gledaju kao savršeno mjesto za odmor, no nisu upoznati s drugim kvalitativnim obilježjima koje ona pruža, poput lokalne proizvodnje vina, mesnih prerađevina, maslinovog ulja, svježeg voća itd.

U našem slučaju, ulaskom u EU svakako ćemo iskoristiti globalnu snagu Metro Cash & Carryja i njegovu pregovaračku moć što će nam pomoći u daljnjem rastu i razvoju.

Kako napreduje suradnja s hrvatskim proizvođačima privatnih robnih marki Metroa koji su trebali certificirati proizvodnju prema GFSI standardu. Hoće li dobivanje ovog certifikata značiti i mogućnost da se hrvatski proizvodi nađu na policama Metroa u nekim drugim zemljama?
Metro je inicirao postupak certifikacije svih dobavljača i proizvođača prehrambenih proizvoda koji proizvode vlastite robne marke Metroa. Radi se o važnom iskoraku koji osigurava maksimalnu sigurnost proizvoda trgovačkih marki te omogućuje dobavljačima i proizvođačima postizanje veće konkurentnosti, ali i lakši pristup europskim i svjetskim tržištima.

Kupci i trgovački lanci imaju visoke standarde kada je riječ o kvaliteti i sigurnosti, a međunarodna norma za hranu daje učinkovit i transparentan alat za proizvođača. Stoga certificiranje smatramo neophodnim za rast i razvoj te ostvarivanje konkurentnosti na europskom i svjetskom tržištu.

Posjedovanjem nekog od priznatih GFSI standarda hrvatskim se proizvođačima otvara mogućnost prodaje proizvoda unutar Metro Grupe koja posluje u 32 zemlje Europe, Azije i Afrike, kao i drugim trgovačkim lancima u Europi i svijetu.

Nastavno na tu temu, odnosno mogućnost plasmana hrvatskih proizvoda na međunarodno tržište, nedavno ste sudjelovali i na sajmu Fruit Logistica u Berlinu. Tamo ste na određeni način zastupali hrvatsko tržište. Kakva su vaša iskustva s konferencije?
Zemlje poput Poljske, Bugarske i Rumunjske prošle su značajnu transformaciju kao rezultat pristupanja EU. Kolege iz tih zemalja s nama su podijelili svoja iskustva i maksimalno će nam pomoći primijeniti pozitivne primjere i učinke.

Ovaj je događaj bio odlična prilika za razmjenu informacija, kako na političkoj, tako i na gospodarskoj razini. Osobno mi je bila velika čast što sam bio pozvan sudjelovati na tom panelu u Berlinu. Kao predstavnik Metroa Hrvatska i partner mnogih domaćih proizvođača bila je to dobra prilika za promoviranje hrvatskih proizvoda poput mandarina, maslinova ulja i vina.

S obzirom na to da je Hrvatska jako blizu ulasku u EU, smatram kako će nam riječi stranih stručnjaka i njihova iskustva pomoći da prenesemo njihove uspješne modele poslovanja na naše lokalno tržište te se tako uskladimo s europskim standardima čemu Metro Hrvatska i teži.