Antun Meštrović – Ultra gros

Pri izboru proizvoda pod robnim markama Ultra grosa, prednost i veliku podršku dajemo domaćim proizvođačima koji su u tom asortimanu zastupljeni s više od 70 posto udjela. Na taj način podupiremo hrvatsku proizvodnju i dajemo priliku lokalnim proizvođačima da pronađu svoje mjesto na policama naših članica, naglašava Antun Meštrović, direktor trgovačkog udruženja Ultra gros.

Razgovarao: Goran Pavlović, goran@jatrgovac.hr

Antun Meštrović svoj profesionalni put započinje 2009. godine kada je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. S obzirom na to da je završio smjer marketing, početak karijere zamišljao je u nekoj marketinškoj agenciji, okružen timom kreativaca, ali karijerni put odveo ga je u sasvim drugom smjeru pa je tako prva iskustva stjecao kao pripravnik u prodaji u jednoj zagrebačkoj IT tvrtki. No, tu nije ostao dugo. Već 2011. godine zaposlio se kao stručni suradnik za provedbu projekata u sklopu Odjela za financiranje i ugovaranje EU programa, a već iduće godine prelazi u kompaniju Mlinar gdje je bio zadužen za poslovanje na izvoznim tržištima. Godine 2016. postaje glavni direktor za tržište Slovenije odakle se u listopadu 2021. godine vraća u Hrvatsku i preuzima poziciju direktora trgovačkog udruženja Ultra gros.

Prošlo je nešto više od pola godine kako ste došli na poziciju direktora Ultra grosa. Kako ste se odlučili prihvatiti ovaj izazov?
Život na relaciji Zagreb – Ljubljana trajao je puno duže nego je to u početku bilo predviđeno. Nije tajna da je u posljednje vrijeme s ograničenjima koje je donijela pandemija želja za povratkom u Hrvatsku bila sve izraženija, ali strpljivo sam čekao pravu priliku, adekvatnu mojim vještinama i kvalifikacijama. Upravo takva je i bila ponuda Ultra grosa, koju sam prihvatio bez previše razmišljanja. Moram priznati da me malo zabrinjavala činjenica kako istovremeno zadovoljiti želje i očekivanja vlasnika 25 različitih članica grupacije, ali za sada se vrlo dobro snalazim i njihova mi podrška puno znači. Danas bez ikakve dvojbe mogu reći kako je prelazak u Ultra gros bio ispravna odluka za moj daljnji profesionalni rast i razvoj.

Gotovo deset godina radili ste u sustavu Mlinara. U kojoj vam mjeri to iskustvo pomaže za kormilom trgovačkog udruženja kao što je Ultra gros?
Pomaže mi i to u velikoj mjeri. U Mlinaru sam jako puno toga naučio s obzirom na to da sam prošao brojne pozicije na kojima sam se susretao s različitim izazovima. Započeo sam kao koordinator u maloprodaji, odnosno područni voditelj zadužen za svakodnevnu kontrolu rada 15-ak prodavaonica na području Zagreba i okolice. Devet mjeseci kasnije, od strane Uprave, poslan sam u Sloveniju kao predstavnik tvrtke zadužen za pomoć pri otvorenju prvih Mlinarovih prodavaonica u Sloveniji te edukaciju zaposlenika u Ljubljani, Mariboru i Celju.

Širenjem Mlinara na ostala inozemna tržišta (uz Sloveniju, na Mađarsku i Njemačku), preuzeo sam brigu o tome, da bih 2016. godine bio imenovan direktorom Mlinarove tvrtke kćeri u Sloveniji – Mlinar S. Upravo mi je iskustvo tih posljednjih pet i pol godina na mjestu direktora Mlinarove kompanije u Sloveniji najviše pomoglo u današnjim izazovima s kojima se svakodnevno susrećem.

Koliko članica posluje pod krovom Ultra grosa danas? Predstavite nam njihovu teritorijalnu rasprostranjenost te istaknite osnovne specifičnosti njihovog poslovanja?
U ovom trenutku Ultra gros grupaciju čine 24 članice s prodavaonicama rasprostranjenim širom Hrvatske. Osnovna specifičnost njihovog poslovanja je da ne razvijaju nacionalni pristup tržištu, već svaka članica nastoji biti prepoznata kao jedan od vodećih trgovaca u sredinama u kojima posluju.

Možemo li istaknuti neke osnovne brojke kako bismo predočili važnost i tržišnu poziciju Ultra grosa i njegovih članica? Koliko prodajnih objekata imaju članice Ultra grosa te koliko je iznosio ukupni promet u 2021. godini?
Ultra gros grupacija ima 24 članice s ukupno 1.432 prodavaonice i više od 170.000 četvornih metara prodajne površine. Ukupni promet članica Ultra grosa u 2021. godini iznosio je 5,26 milijardi kuna.

Djelatnici su ključni za uspješan razvoj svake djelatnosti, a maloprodaje pogotovo jer upravo oni ostvaruju izravan kontakt s kupcima. Koliko djelatnika radi u sklopu vašeg udruženja?
U sklopu naše grupacije imamo više od 7.900 zaposlenika. S obzirom na potrebu za velikim brojem zaposlenika i ljubaznost koju očekujemo od našeg prodajnog osoblja, sve više osjećamo posljedice odlaska dobrih radnika iz Hrvatske i sve se učestalije susrećemo s problemom pronalaska kvalitetne radne snage. S dolaskom turističke sezone ovaj će problem kod mnogih naših članica biti još izraženiji.

Procesi koncentracije i konsolidacije dio su svakodnevnog života maloprodaje na svim tržištima pa tako i u našoj zemlji. Kako gledate na ove procese te općenito na trendove u hrvatskoj maloprodaji?
Kao što ste i naveli, procesi koncentracije i konsolidacije dio su svakodnevnog života maloprodaje. Čim Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavi javni poziv za dostavljanje pisanih primjedaba i mišljenja o namjeri provedbe koncentracije poduzetnika, do nas odmah stigne informacija ako se radi o jednoj od naših članica. Nakon što koncentracija bude odobrena od strane AZTN-a, samo možemo čekati dan kada će preuzimanje biti realizirano. To je nešto što moramo prihvatiti i čemu moramo prilagoditi naše poslovanje.

Kako se u tim uvjetima snalazi Ultra gros? Ima li odlazaka iz članstva te planirate li uključivati nove članice?
Svjesni smo činjenice kako njihova uspješnost, lokalna i regionalna prepoznatljivost te imidž povjerenja kod potrošača i dobavljača naše članice čine zanimljivim metama za preuzimanje. Ove godine Ultra gros grupaciju napustio je dubrovački trgovački lanac Pemo, kojeg je preuzeo maloprodajni lanac Studenac.

Iz medija se moglo pročitati kako je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila koncentraciju trgovačkog lanca Studenac i naše članice Lonije. Iako se spominje da je akvizicija Lonije pred zaključenjem, u trenutku kada obavljamo ovaj razgovor nikakve službene potvrde još nema. S druge strane, postoji i interes trgovaca za ulazak u članstvo naše grupacije, ali u ovom se trenutku na to ne bih previše osvrtao jer je daleko od eventualne realizacije.

Što sve trgovci dobivaju članstvom u udruženju Ultra gros? Koji su benefiti članstva?
Članstvo u Ultra gros grupaciji domaćim trgovcima pruža brojne pogodnosti. Posebno bih istaknuo zajednički nastup svih naših članica prema dobavljačima i postizanje boljih uvjeta pri nabavi robe. Na taj način, naše se članice mogu natjecati s velikim nacionalnim i stranim trgovačkim lancima, koji imaju velik udio robe iz uvoza po nabavnim cijenama koje hrvatski trgovci teško mogu postići. Osim navedenog, svoje članice opskrbljujemo proizvodima vlastite robne marke koje za nas proizvode brojne hrvatske i inozemne tvrtke kako bi našim kupcima ponudili kvalitetne proizvode po nižim cijenama. Sveukupno gledano, imamo oko 200 glavnih dobavljača na razini grupacije, dok svaka od članica ostvaruje bilateralnu suradnju s nizom dobavljača sukladno svojoj strategiji poslovanja.

U sklopu asortimana važno mjesto zauzimaju proizvodi robnih marki Ultra grosa. Koliko proizvoda nudite pod vlastitom markom?
U svojoj ponudi Ultra gros ima više od 680 proizvoda pod vlastitom robnom markom. Optimalan odnos cijene i kvalitete prepoznali su i naši kupci, koji poznate brendove u sve većoj mjeri zamjenjuju proizvodima naše robne marke. U 2021. godini pokrenuli smo proces rebrendiranja kako bismo odvojili generičke proizvode od onih vrhunske kvalitete i slijedom toga našim potrošačima pružili veći i širi asortiman te im olakšali izbor prilikom kupnje proizvoda naše robne marke. U asortimanu robne marke, uz brend Ultra plus, imamo i 30 drugih brendova od kojih su najpoznatiji Domaća kravica, Everydays, Fruity days, Ultra Snack i Lucky Pet.

U kojoj mjeri ostvarujete suradnju s domaćim proizvođačima na proizvodima vaših privatnih marki?
Pri izboru proizvoda pod vlastitom robnom markom, prednost i veliku podršku dajemo domaćim proizvođačima koji su u tom asortimanu zastupljeni s više od 70 posto udjela. Na taj način podupiremo hrvatsku proizvodnju i dajemo priliku lokalnim proizvođačima da pronađu svoje mjesto na policama naših članica.

Kako općenito ocjenjujete suradnju s domaćim proizvođačima s obzirom na to da su regionalni trgovci izuzetno važan kanal za plasman domaće industrije?
Izuzetno smo ponosni što se možemo pohvaliti odličnom suradnjom naših članica s renomiranim domaćim proizvođačima. Osim što pomažemo manjim lokalnim proizvođačima i poljoprivrednicima, svojim kupcima nudimo domaće, svježe i zdrave proizvode.

Spominjala se nekad i mogućnost izgradnje vlastitog logističko-distributivnog centra Ultra grosa. Koji su vam najvažniji veleprodajni partneri te kako se odvija distribucija?
Ta ideja nikad nije zaživjela i trenutno ne razmišljamo o takvom projektu. Nedavno smo produžili ugovor o pružanju logističkih usluga s kompanijom Alca, koja je naš dugogodišnji i pouzdani partner u pružanju logističke usluge. Riječ je o izuzetno kompleksnim operacijama te smo uvjerenja kako je za taj poslovni segment outsourcing rješenje optimalno tako da se lanac opskrbe prepusti profesionalnom logističkom operateru.

Lokalni i regionalni trgovci najbolje poznaju svoje lokalne potrošače. Uz to, koji su vaši argumenti u osvajanju naklonosti kupaca?
Osim što naše članice na policama svojih trgovina kupcima nude domaće, svježe i zdrave proizvode, uglavnom zapošljavaju lokalno stanovništvo pa i na taj način potiču lokalni gospodarski razvoj.

Koje marketinške kampanje provodite kako biste ojačali svoj imidž kod poslovnih partnera, ali i među krajnjim potrošačima?
Uobičajena marketinška aktivnost koju provodimo skoro tijekom cijele godine je kampanja “Vikend akcija” koja našim kupcima omogućava kupnju proizvoda po sniženim cijenama. Jedna od aktivnosti koje provodimo kao grupacija je i naša tradicionalna “Kuharica”, koja je omiljena među našim kupcima, jer svake godine ima sve modernije izdanje te sve bolju i raznovrsniju ponudu gastronomskih recepata.

Uz navedene aktivnosti jednom godišnje organiziramo i provodimo našu tradicionalnu nagradnu igru u kojoj iz godine u godinu sudjeluje sve veći broj sudionika. Prošle godine obilježili smo 20 godina postojanja grupacije te smo povodom tog jubileja organizirali nagradnu igru “20 godina zajedno”, u kojoj smo znatno povećali broj atraktivnih nagrada, s električnim automobilom Audi Q4 35 e-tron kao glavnom nagradom. Također, povodom dvadesete obljetnice postojanja grupacije proveli smo image kampanju “20 godina zajedno” koja je bila popraćena prigodnim TV spotom u znak zahvalnosti našim zaposlenicima, vjernim kupcima i dobavljačima.

Demografska kretanja u Hrvatskoj već dva desetljeća nisu povoljna, a od ulaska naše zemlje u Europsku uniju procesi depopulacije još su se više ubrzali. Kako to utječe na poslovanje vaših članica, osobito onih koji posluju van velikih urbanih središta?
Sigurno nam ne ide u prilog, prvenstveno zbog dva razloga. Jedan sam već spomenuo, a odnosi se na sve teži pronalazak kvalitetne radne snage, pogotovo za trgovine koje posluju u ruralnim područjima Hrvatske. Drugi je taj da veliki trgovački lanci sve više šire svoje poslovanje i svakodnevno otvaraju nove hipermarkete i manje trgovine izvan velikih urbanih središta i tako praktički ulaze na teritorij naših članica i logično, uzimaju im dio kupaca.

Kriza u lancima opskrbe i ratna zbivanja na istoku Europe te posljedična poskupljenja energenata snažno se odražavaju na poslovanje hrvatskih poduzeća. Kako je sve to do sada utjecalo na poslovanje Ultra grosa?
Taman kada smo se počeli oporavljati od posljedica koje je izazvala pandemija covida-19 i krenuli optimistično gledati prema nadolazećoj turističkoj sezoni, zabrinula su nas ratna zbivanja na istoku Europe. Poskupljenje energenata, najave nedostatka sirovina i svakodnevna podizanja cijena nama bitnih proizvoda, utječu i na poslovanje naših članica. Za sada poduzimamo sve kako bi naše članice mogle normalno poslovati, ali svjesni smo činjenice da nas u nabavi očekuju veliki izazovi.

Vlada je reagirala smanjenjem PDV-a na pojedine grupe proizvoda. Kako se to odrazilo na cijene na vašim policama?
Naše članice su reagirale na način da su, sukladno smanjenju PDV-a, snizile cijene svojih proizvoda za navedeni iznos. Problem je što su nam proizvođači i dobavljači u međuvremenu podignuli cijene svojih proizvoda, neki čak i u više navrata, pa su članice bile prisiljene na nove korekcije cijena. Nažalost, potrošači nisu upoznati s tim činjenicama pa često trgovce prozivaju zbog novih podizanja cijena.

Iako je nezahvalno davati bilo kakve prognoze, možete li navesti kakve trendove na tržištu očekujete do kraja 2022. godine?
Iako je u ovom trenutku teško i nezahvalno davati bilo kakve prognoze, očekujemo kako će sve naše članice uspješno prebroditi posljedice ovih ratnih zbivanja na istoku Europe i val poskupljenja s kojim se susrećemo i na koji ne možemo utjecati. Nakon pandemijskih godina, optimistično se pripremamo za jednu uspješnu turističku sezonu, od koje imamo velika očekivanja, posebno od naših članica na obali. Kada je riječ o Ultra grosu, u 2022. očekujemo rast prihoda ako ih promatramo kroz parametar “isto za isto” u usporedbi s prošlom godinom.