pkb“Za privatizaciju PKB-a (Poljoprivredni kombinat Beograd) zainteresirani su investitori iz Rusije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i iz Srbije i regije”, rekao je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda.

Mali je istaknuo da očekuje da će u drugoj polovici godine biti raspisan javni poziv za potencijalne investitore.

Gradonačelnik Beograda je rekao da je na bazi preliminarnog ispitivanja tržišta i ponuda koje su stigle Agenciji za privatizaciju, PKB jedno od najatraktivnijih poduzeća u njenom portfoliju.

Kako je istaknuo, trenutno se radi na sređivanju imovinsko-pravnih odnosa, kako bi se privatizacija PKB-a privela kraju, a Odluka o privatizaciji biti će razmatrana na Skupštini grada početkom svibnja.

Model privatizacije je, prema njegovim riječima, jako dobar, jer za razliku od prethodnih privatizacija, koje su podrazumijevale prodaju kompletnog kapitala, sada se štiti gradsko građevinsko zemljište, koje neće biti na prodaju.

“Idemo na prodaju samo poljoprivrednog zemljišta s pripadajućim objektima i stočnim fondom, dakle samo dio imovinskog paketa, ono što nije strateška djelatnost grada”, rekao je Mali.

Grad Beograd kao osnivač u suradnji s Agencijom za privatizaciju će tražiti da se zadrži kontinuitet djelatnosti, odnosno poljoprivredna proizvodnja.

Naveo je da će se tražiti jasni kriteriji, jake bankarske garancije, kao i drugi mehanizmi kojima se omogućava ustrajnost u održanju kontinuiteta djelatnosti.

“Cilj nam je da se privatizacija ne zloupotrijebi i ne preimenuje i iskoristi za druge namjene, da poduzeće ostane poljoprivredni kombinat i da zemljište ostane u svrhu proizvodnje poljoprivrednih proizvoda, s obzirom na značaj koji ima za opskrbljivanje tržišta mlijekom, mliječnim proizvodima i mesnim sirovinama”, istakao je gradonačelnik Beograda. (SEEbiz.eu)