Argentina ublažava ograničenja izvoza mesa

Nakon sastanka sa četiri vodeće poljoprivredne udruge vlada je u četvrtak rekla da će ukinuti ograničenja izvoza na tržišta u nastajanju, a omogućit će i neograničene isporuke mesa najbolje kvalitete u Europu i SAD

Argentina će ublažiti ograničenja izvoza govedine kojima je obuzdavala rast cijena, objavila je vlada nakon sastanka s udrugama mesne industrije.

Inflacija je u Argentini dosegnula zapanjujućih 50 posto, a stopa siromaštva 40 posto, pa je predsjednik lijevog centra Alberto Fernandez odlučio zauzdati nagli rast cijena hrane ograničenjem izvoza govedine.

Vlada je tako sredinom godine prepolovila izvoz u odnosu na 2020., što je izazvalo napetosti u mesnom sektoru.

Nakon sastanka sa četiri vodeće poljoprivredne udruge vlada je u četvrtak rekla da će ukinuti ograničenja izvoza na tržišta u nastajanju, a omogućit će i neograničene isporuke mesa najbolje kvalitete u Europu i SAD. Izvoz mesa koje domaći potrošači najviše konzumiraju bit će i dalje ograničen kako bi se spriječio snažan rast njegovih cijena.

Najava će privremeno stišati sukob s mesnom industrijom koja je predložila da se inflacija obuzdava većom domaćom ponudom, odnosno težim kravama.

Komora CICCRA predložila je u četvrtak vladi da postupno podigne minimalnu dopuštenu masu krava u trenutku klanja, čime bi se s vremenom povećala i količina mesa za domaću potrošnju i za izvoz.

“Time bismo u dvije i pol godine povećali proizvodnju mesa za 600 tisuća tona s istim stočnim fondom kakav imamo danas”, poručili su iz komore.

Prema važećim propisima, govedo u Argentini mora težiti najmanje 300 kilograma da bi moglo biti poslano u klaonicu. Komora je predložila da se propisana minimalna težina povećava svakih šest mjeseci dok ne dosegne 400 kilograma.

Argentina je ključni svjetski dobavljač govedine i vodeći proizvođač soje i kukuruza. Službeni podaci pokazuju da su sa stadom od 53,5 milijuna grla u razdoblju od siječnja do listopada izvezli oko 675 tisuća tona govedine. Čak 73,2 posto izvoza plasirano je u Kinu, navodi Reuters. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakBavaria Pilsner najbolji europski pilsner 2021. godine
Sljedeći članakSlaviša Brezar novi CEO marketinške i PR agencije Dhar media