aseeco-see-drazen-pehar-rezultatiGrupa Asseco South Eastern Europe (Asseco SEE, ASEE) objavila je izvješće o poslovanju u 2. tromjesečju 2016. sukladno kojem je društvo zabilježilo  stabilan rast prihoda od prodaje od 8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U prvoj polovici ove godine prihodi od prodaje porasli su za 11%.

Najveći rast prihoda od prodaje u prva dva tromjesečja 2016. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, u iznosu od 4,6 milijuna eura, ostvarila je poslovna jedinica Integracija sustava, čiji su prihodi dosegli 24,4 milijuna eura. Rast je bio osobito zamjetan u Rumunjskoj i Srbiji.

Prihodi od prodaje poslovne jedinice Plaćanja iznosili su ukupno 19,9 milijuna eura, što je za 1,2 milijuna više nego što je ostvareno u prvoj polovici prošle godine. Veći rast prihoda od prodaje uglavnom je ostvaren u dijelu fizičkih plaćanja u Rumunjskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj gori i Sloveniji. S druge strane, prihodi od prodaje u dijelu e-trgovine najviše su rasli u Turskoj.

Prihodi od prodaje u poslovnoj jedinici Bankarstvo u prvoj su polovici 2016. dosegli malo više od 15 milijuna eura, što je za 2,1% više nego što je ostvareno u prva dva tromjesečja prošle godine. Porast prihoda od prodaje u toj jedinici zabilježen je također u Srbiji i Makedoniji.

“Porast prihoda od prodaje u prvoj polovici ove godine praćen je porastom troškova proizašlih iz planiranih ulaganja u proizvodnju i prodajne resurse, a koji su utjecali na financijske rezultate ASEE-a. Prva polovica ove godine općenito je bila dobra za nas. Treba napomenuti da smo u drugom tromjesečju proširili suradnju s Wincor Nixdorfom u desetoj državi -Rumunjskoj, gdje smo ostvarili status preferiranog partnera za bankarstvo. Rezultati ovog partnerstva moći će se primijetiti već ove godine”, komentirao je Piotr Jeleński, Predsjednik Uprave Asseco South Eastern Europe S.A.

aseeco-see-ftdOperativna dobit (EBIT) u prva dva tromjesečja 2016. iznosila je 5,5 milijuna eura, što je za 6% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Operativna profitabilnost Grupe ASEE nakon šest mjeseci 2016. iznosila je 9,2%.

Neto dobit grupe ASEE u prva dva tromjesečja 2016. iznosila je ukupno 4,6 milijuna eura te je u usporedbi s prvih šest mjeseci 2015. godine bila niža za 3%. Društvo je prijavilo vrijednost nedovršenih usluga u 2016. godini u iznosu od 108,4 milijuna eura, što čini povećanje od 13% u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.