Njemački proizvođač robe široke potrošnje Henkel u fiskalnoj 2013. godini ostvario je prodaju od 16,36 milijardi eura, što je 0,9 posto manje u odnosu na godinu ranije, dok je organska prodaja, koja isključuje utjecaj tečaja i akvizicija/dezinvestiranja, porasla 3,5 posto na razini godine, izvijestili su iz tvrtke.

Ako se uzmu u obzir jednokratni dobici, jednokratne naknade te troškovi restrukturiranja, prilagođena operativna dobit istodobno je povećana za 7,8 posto na 2,52 milijarde eura. Prijavljena operativna dobit (EBIT) iznosila je 2,29 milijardi eura u usporedbi s 2,2 milijarde eura u prethodnoj godini.

Prilagođena neto dobit nakon smanjenja manjinskih interesa povećana je za 12,1 posto, na 1,76 milijardi eura, dok je neto dobit pritom porasla za 6,5 posto, na 1,53 milijarde eura. Nakon odbitka 36 milijuna eura pripisanih manjinskim interesima, neto dobit je iznosila 1,59 milijardi eura.

“Godina 2013. bila je vrlo uspješna za Henkel. Usprkos promjenjivom i vrlo konkurentnom tržišnom okruženju, ostvarili smo financijske ciljeve i učinili značajan napredak u provedbi strategije za 2016. godinu”, izjavio je predsjednik Uprave tvrtke Henkel, Kasper Rorsted. te dodao: “Ostvarili smo profitabilan rast i povećali tržišni udio u svim poslovnim sektorima. Sve regije doprinijele su snažnom rastu organske prodaje. Kao i u prethodnim godinama, tržišta u razvoju su pokazala snažan napredak. No, u tim je zemljama utjecaj tečajnih razlika imao snažniji utjecaj na prikazanu prodaju.”

Za fiskalnu 2014. godinu on očekuje kako će gospodarsko okruženje ostati promjenjivo kao i utjecaj tečajnih razlika kroz dulje vrijeme, posebice u prvoj polovini godine. Stoga će tvrtka i dalje nastaviti pojednostavljivati i poboljšavati procese i strukture kako bi bila što fleksibilnija i učinkovitija te se usredotočiti na implementaciju strategije kako bi ostvarila ambiciozne financijske ciljeve za 2016. godinu. “Očekujemo rast organske prodaje između 3 i 5 posto za cijelu fiskalnu 2014. godinu”, kazao je Rorsted.

U svim poslovnim sektorima rasla je organska prodaja, a tržišni udjeli su dodatno rasli na ključnim tržištima.

Poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu je u 2013. godini nastavio trend profitabilnog rasta iz prethodnih godina uz snažan organski porast u prodaji od 5,7 posto. Rast je bio značajno iznad onog njegovih relevantnih tržišta, koja su zabilježila blagi pad. Nominalno, prodaja je porasla za 0,5 posto na 4,58 milijardi eura.

Prilagođena operativna dobit porasla je za 8,5 posto na 714 milijuna eura. Prilagođeni povrat od prodaje također se poboljšao za 1,1 postotni bod na 15,6 posto za cijelu godinu, što je najviši postotak dosad. Operativna dobit iznosila je 682 milijuna eura, u usporedbi sa 621 milijun eura u prethodnoj godini.

Nastavljajući trend rasta iz prethodnih godina, poslovni sektor Beauty Care ponovno je generirao profitabilan rast od 3,0 posto u 2013. godini. Organski rast je znatno viši nego negativni razvoj relevantnih tržišta. Nominalno, prodaja je iznosila 3,51 milijardu eura, u usporedbi s 3,54 milijarde eura u prethodnoj godini.

Prilagođena operativna dobit povećala se za 2,1 posto na 525 milijuna eura, što je najveći iznos zarade ovog poslovnog sektora dosad. Prilagođeni povrat od prodaje porastao je za 0,5 postotnih bodova, također dosežući novu rekordnu razinu od 15 posto. Operativna dobit iznosila je 474 milijuna eura u odnosu na 483 milijuna eura u prethodnoj godini.

Poslovni sektor ljepila i tehnologije također je nastavio s profitabilnom rastom u 2013. godini. S 2,7 posto organski rast je malo iznad ukupnog rasta tržišta. Nominalno, prodaja je iznosila 8,12 milijardi eura, u usporedbi s 8,26 milijardi eura u prethodnoj godini.

Prilagođena operativna dobit povećala se za 9,9 posto te dosegla novu rekordnu razinu od 1,37 milijardi eura. Prilagođeni povrat od prodaje značajno se povećao za 1,8 postotnih bodova dosežući novu rekordnu razinu od 16,9 posto. Operativna dobit porasla je za 6,7 posto na 1,27 milijardi eura.

U četvrtom kvartalu 2013. godine Henkel je ostvario prodaju od 3,85 milijardi eura, što je 3,7 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Suprotno tome, organska prodaja je porasla za 3,3 posto. Ako se uzmu u obzir jednokratni dobici, jednokratne naknade te troškovi restrukturiranja, prilagođena operativna dobit povećana je za 7,5 posto, s 544 milijuna eura na 584 milijuna eura. Prijavljena operativna dobit (EBIT) iznosila je 464 milijuna eura u usporedbi s 492 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.

Prilagođena neto dobit nakon oduzimanja manjinskih interesa porasla je za 10,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, s 370 milijuna eura na 410 milijuna eura. Neto dobit za kvartal iznosila je 321 milijun eura u usporedbi s 349 milijuna eura u prethodnoj godini.

Nakon oduzimanja 1 milijuna eura koji se pripisuje manjinskim interesima, neto dobit je iznosila 320 milijuna eura u usporedbi s 335 milijuna eura u istom razdoblju prethodne godine.