Atlantic – Dvoznamenkasti rast prodaje i dobiti iz poslovanja

Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2009. godine ostvarila 498,4 milijuna kuna ukupnih prihoda, što predstavlja rast od 13 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Dobit iz poslovanja povećana je za 51 posto na 44,69 milijuna kuna dok je neto dobit iznosila 24,24 milijuna kuna.  Značajniji rast dobiti iz poslovanja u prvom kvartalu dijelom se pripisuje jednokratnoj dobiti u iznosu od 9,9 milijuna kuna, ostvarenoj pri otkupu dijela manjinskog udjela u Cedeviti d.o.o. od njemačke razvojne banke DEG.

„Pravovremenim restrukturiranjem poslovanja, odgovornim planiranjem i kontrolom troškova, Atlantic Grupa je tijekom prva tri mjeseca tekuće godine, unatoč otežanim uvjetima poslovanja u recesijskom okruženju, nastavila ostvarivati odlične rezultate i zadržala dobru razinu likvidnosti. Mjeseci koji su pred nama i dalje nose izazove s kojima se u Hrvatskoj i globalno suočavamo još od prošle godine, no uvjereni smo da odgovornom poslovnom i razvojnom strategijom možemo nastaviti ostvarivati dobre rezultate tijekom 2009. godine“, komentirao je Mladen Veber, stariji potpredsjednik Alantic Grupe za operativno poslovanje.

U prvom tromjesečju su sve divizije Atlantic Grupe poslovale u skladu s planovima Uprave, s rastom od 8 do 16 posto. Razdoblje je obilježilo nekoliko događaja važnih za daljnji razvoj poslovanja, među kojima se ističu lansiranje najvećeg Atlanticovog investicijskog projekta Cedevita GO!, preuzimanje distribucijskog poslovanja osječke Karoline i početak distribucije Nestleovog asortimana toplih napitaka u HoReCa kanalu, te potpisivanje ugovora o preuzimanju distribucije Ferrerova asortimana u Sloveniji.

U ukupnoj prodaji Atlantic Grupe hrvatsko tržište sudjeluje sa 62 posto, a međunarodna tržišta s 38 posto. Njemačka ostaje najveće inozemno tržište, dok najveći rast prodaje, uz hrvatsko, nastavlja ostvarivati tržište Srbije s 24,3 posto. Vlastite robne marke sudjeluju u prodaji s 43 posto, distribucija proizvoda robnih marki internacionalnih principala s 38 posto, Atlantic Farmacia s 12 posto, dok proizvodi koje Atlantic Grupa proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sustave u zemlji i inozemstvu čine 7 posto prodaje.

Vezano uz poslovanje Atlantic Grupe u 2008. godini, Uprava i Nadzorni odbor kompanije predložit će Skupštini da se 25 posto godišnje neto dobiti rasporedi na ime isplate dividende, što će iznositi 7 kuna po dionici.