Rekordan pad trgovine na malo u eurozoni

Prihodi trgovina u eurozoni u ožujku su pali za 4,2 posto u odnosu na ožujak 2008; Europska središnja banka mogla bi kamatnu stopu spustiti na jedan posto

Recesija u eurozoni i dalje trese punom snagom. Trgovina na malo pala je najviše od 1996. godine kada je počelo vođenje statistike pri Europskoj uniji.

Prihodi trgovina u eurozoni u ožujku pali su za 4,2 posto u odnosu na ožujak 2008. U odnosu na veljaču pali su za 0,6 posto. U veljači je pad trgovine na malo u odnosu na isti mjesec godinu prije iznosio četiri posto.

Izgledi za sljedeće razdoblje također nisu dobri. Povjerenje potrošača je prilično nisko, jer je tržište radne snage je sve slabije. Stopa nezaposlenosti u EU dosegla je u ožujku 8,9%.

Eurostat je objavio i da su proizvođačke cijene u EU pale u ožujku za 3,1% u odnosu na prošlu godinu. To je najveći pad proizvođačkih cijena na godišnjoj razini u 22 godine. Proizvođačke cijene prema Eurostatu padaju već osmi mjesec za redom, u odnosu na veljaču pale su za 0,7%.

Mediji javljaju kako se očekuje da Europska središnja banka u četvrtak smanji kamatnu stopu na rekordnih jedan posto, kako bi potakla kreditiranje i sve slabiju ekonomiju eurozone, a sve je više poziva da se na sastanku Europske središnje banke razmotre i neke nekonvencionalnije mjere za ublažavanje recesije. (Bankamagazin)