Tvrtka Aero iz Slovenije, koja je prisutna i u cijeloj regiji, sinonim je za školsku opremu. Školarci već desetljećima odrastaju uz tempere marke Aero.

AERONakon prošlogodišnjeg stečaja matične tvrtke Aero d.d., već spomenuta tradicija bila je u opasnosti da nestane.

Poslovanje tvrtke kćeri Aero IDA, također je bilo ugroženo. Spas dolazi iz susjedne države Austrije u obliku tvrtke Brevillier Urban & Sachs GmbH & CO KG (vlasnici robne marke Jolly) koja je kupila tvrtku Aero.

“Kvaliteta proizvoda Aero poznata je i u Hrvatskoj. Na žalost, prethodni vlasnici zanemarili su ulaganja u daljnji razvoj, kako u strojeve tako i u prodajno marketinške aktivnosti. Uvjereni smo da će novi vlasnik donijeti i svjetlu budućnost tvrtki”, rekla je Mateja Pučko, direktorica tvrtke Aero IDA.

Ono što je Aero na području tempera, Jolly je na području drvenih bojica. Austrijska tvrtka u svom proizvodnom pogonu u Grazu, prošle je godine proizvela 50 milijuna kompleta drvenih bojica i slovi za vodeću tvrtku na tom tržištu. Bojice Jolly neizostavan su dio školske opreme školaraca još od 1980. godine, kad su brojni roditelji bojice Jolly doslovno krijumčarili preko granice.

I hrvatsko je tržište od velikog značaja za Jolly i Aero proizvode te su iz tvrtke najavili jači proboj na hrvatsko tržište s objema robnim markama. U planu su i značajnije investicije na hrvatskom tržištu, koje u Jolly-u smatraju za jako važno tržište.

PROIZVODNJA OSTAJE U CELJU
Lokacija u Celju je za novog ulagača strateški privlačna jer je od tvornice Jolly u austrijskom Grazu udaljena tek sat vremena vožnje. Novi vlasnik će u opremu i razvoj proizvoda uložiti više od milijun eura, a osim uspjeha na austrijskom, slovenskom i hrvatskom tržištu, planira osvajanje i njemačkog te američkog tržišta, na kojem je potražnja za visokokvalitetnom školskom opremom velika.

Aero i Jolly su idealni partneri jer se izvrsno nadopunjuju. Robne marke su veoma slične, obje izražavaju tradiciju i predstavljaju domaću proizvodnu s naglaskom na visokoj kvaliteti proizvoda. Aero ima vrhunsko znanje i iskustvo s tekućim bojama, dok je Jolly usavršio izradu drvenih bojica. Tržišta u regiji su za Jolly od velikog značaja. Prošle je godine tvrtka otvorila i lokalnu slovensku podružnicu Jolly pisalne potrebščine d.o.o..

“Primarni cilj kupovine je jače širenje na tržišta regije, EU i SAD. Zadržat ćemo radna mjesta i proizvodnju u Celju te tvrtki Aero pomoći da povrati ugled visokokvalitetne domaće robne marke. Svjesni smo da sa zajedničkim znanjem i iskustvom te sinergijom poslovanja možemo postići nove velike uspjehe”, pojasnio je odluku o kupovini Clemens Ellmauthaler, globalni voditelj prodaje proizvoda Jolly.

U postupak stečaja s bivšim vlasnikom tvrtke Aero IDA bilo je izgubljeno mnogo vremena, što zabrinjava i nove vlasnike. Iako je proizvodnja bila nastavljena u ograničenom obujmu cijelo vrijeme, Jolly je kao spasitelj tvrtke Aero stigao doslovno u posljednjoj sekundi – tik pred početak nove školske godine. Trgovci koji prodaju školske potrepštine i opremu već su nestrpljivo čekali vijesti o sudbini Aero-a. Dobra je vijest da se robna marka Aero sigurno vraća na police u domaćim trgovinama.

“Nadam se da će regija prepoznati dugogodišnju tradiciju, a potrošači poduprijeti i tako pomoći nastaviti proizvodnju i izradu visokokvalitetnih proizvoda”, dodala je Mateja Pučko.