Za većinu roditelja početak ljetne sezone znači i približavanje nove školske godine pa se već tijekom lipnja pripremaju za kupnju podugačkog popisa školske opreme. Osim roditelja u niskom startu su i trgovački lanci, knjižare i proizvođači školske opreme koji ubrzano planiraju svoje marketinške aktivnosti

Dok se roditelji pripremaju za ljetne radosti i dugo iščekivani godišnji odmor, u mislima im je i skora nabava školskog pribora za njihovu djecu jer je nova školska godina bliže no što se čini.

Povratak u školske klupe za roditelje i djecu predstavlja itekako značajan događaj pa ih se većina za to počinje pripremati već tijekom lipnja, a prilikom kupnje školske opreme roditelji će nastojati udovoljiti željama svojih školaraca, kupujući im pritom pribor kakav oni priželjkuju.

Proizvođači su toga itekako svjesni pa ciljaju na dječju zanesenost popularnim likovima iz animiranih filmova i raznih crtića oslikavajući njima školsku opremu i tako povećavajući cijenu proizvoda. Tržište školske opreme i pribora danas u svijetu, a i u Hrvatskoj, uključuje razne multimedijalne stvari poput laptopa, računala, raznih gadgeta i tableta.

Razvoj tehnologije i interneta olakšao nam je pristup informacijama i učinio komunikaciju lakšom, omogućio bolju edukaciju i organizaciju pa su tako razni tehnološki uređaji postali djelom školske opreme.

Prilikom kupnje školskog pribora važno je obići više knjižara jer se i cijene podosta razlikuju, a isto tako nije zgorega pogledati i ponudu raznih trgovačkih lanaca te ponudu na internetskim trgovinama.

DUGAČAK POPIS
Prave kampanje, koje roditelji radi ušteda i čekaju, započet će krajem srpnja i trajat će sve do rujna, odnosno do početka nove školske godine kada se očekuje i povećana prodaja ovog asortimana.

Uz nezaobilazan školski pribor koji uključuje radne bilježnice, školsku torbu, pernice, opremu za likovnu kulturu te pribor za pisanje, naći će se i školske knjige koje su u gradu Zagrebu besplatne pa stanovnici glavnog grada tako mogu značajno uštedjeti.

Za one koji nemaju ovu vrstu privilegije roditelji primjerice srednjoškolaca morat će izdvojiti i do 2.000 kuna samo za knjige, a preporučuje se kupovina rabljenih udžbenika u antikvarijatima gdje se mogu pronaći udžbenici i po 60 posto nižim cijenama. U Zagrebu tako roditelji osnovnoškolaca čekaju početak rujna s vrlo vjerojatno osiguranim udžbenicima.

Cijena je veća u višim razredima osnovne škole jer raste i broj predmeta koje učenici imaju pa se za peti ili šesti razred kompleti udžbenika penju iznad tisuću kuna. Osim spomenutih knjiga popis pribora za školarce je poduži, a ponešto se razlikuje ovisno o dobi djeteta.

Bilježnice, školske torbe ili ruksaci, pernice, tehničke olovke i kemijske olovke nalaze se pri vrhu popisa školske opreme za školarce svih uzrasta dok će se taj popis za one mlađe nadopuniti raznim dodacima poput ljepila, markera, flomastera, bojica i sličnih pribora za likovno stvaralaštvo.

Oni malo stariji na popis će dodati razna multimedijalna pomagala koji su postali neslužbenim djelom školske opreme.

U važan segment školske opreme spadaju dakako i školske torbe koje su dostupne u jeftinijim i nešto skupljim varijantama pa se tako minimalna cijena za školski ruksak kreće od 300 kn, a oni koji žele moći će za školsku torbu izdvojiti i više od 1.000 kn.

Ergonomski oblikovana koja sadrži vrećicu za papuče, torbicu za ključeve, reflektirajuće elemente za sigurnost u prometu, sklopive džepove pogodne za bocu i slično, samo su neke od mogućnosti koje proizvođači školskih torbi nude na izbor.

U posljednjih nekoliko godina pojavile su se i torbe na kotačiće i postale svojevrstan trend prisutniji kod mlađih školaraca. Školske torbe na kotačiće prvenstveno su osmišljene kako bi rasteretile leđa školaraca od teških klasičnih školskih torbi.

Pravilo kod kupnje školske torbe, ali i sve ostale školske opreme jest da je kvaliteta daleko važnija od kvantitete. Slijedeći ovu politiku možda ćete potrošiti više novca kratkoročno, ali dugoročno gledajući sigurno ćete uštedjeti te priuštiti vašem djetetu najbolje za njega.

Kupovina kvalitetnijih, skupljih proizvoda bolja je odluka prvenstveno radi toga što se cjenovno prihvatljivije bojice često teško oštre, oštrila se brzo tupe, nekvalitetne torbe traju jednu sezonu pa roditelji često moraju ponoviti kupnju i tako nepotrebno gube novac i vrijeme.

Što se potrošnje tiče, opremanje jednog školarca bez troškova udžbenika, uključujući dakle cjelokupnu školsku opremu, roditelje će doći između 1.500 i 2.000 kuna. U ovaj troškovnik ne ulaze razni gadgeti i ostala multimedijalna oprema bez koje je danas oprema srednjoškolca, a i osnovnoškolca praktično nezamisliva.

TROŠKOVI I TRENDOVI
Program školske opreme kod nas nije za razini kakvu rade trgovci zapadnih zemalja, ali se polako približavamo tim trendovima. Primjerice, Ujedinjeno Kraljevstvo bilježi izniman rast tog segmenta tržišta koji osim školskog pribora sadržava i školske uniforme, a hrana i piće za tzv. lunch pakete postali su veliki biznis na britanskom tržištu robe široke potrošnje, a sve u cilju što bolje pripreme za izazove koje donosi nova školska godina.

Zanimljivo je za istaknuti da je u Americi “back to school” sezona kod trgovaca druga po važnosti, odmah iza Božića. Prema istraživanju provedenom 2016. godine, u toj zemlji dva od tri roditelja rekla su kako će vjerojatno kupiti više opreme za svog školarca nego što je zaista potrebno dok je 87 posto roditelja izjavilo da će potrošiti jednako ili čak i više u odnosu na prethodnu godinu.

Većina roditelja će kupnju školskog pribora i opreme obaviti u trgovačkim lancima i specijaliziranim trgovinama (knjižare, papirnice).

Također, važno je napomenuti da okretanje prema online trgovini iz godine u godinu sve više raste o čemu svjedoče i brojke koje je objavila najveća svjetska udruga maloprodaje, National Retail Federation. Brojke govore kako je 36 posto roditelja 2015. godine kupovalo školsku opremu online, dok je 2016. godine to činilo njih 46 posto.

Što se tiče navika Hrvata u pogledu online kupovine školske opreme, dobili smo izjavu od Ive Prešiček, mlade majke dva osnovnoškolca koja naglašava kako s pripremom, istraživanjem i kupnjom započinje već u lipnju, a akcije najčešće traži na internetu: “Kod kuće imam dva školarca i moram se dobro pripremiti za kupnju školske opreme, a to mi uvelike olakšava i online kupovina. Uglavnom kombiniram kupnju u fizičkoj trgovini zajedno s e-trgovinom pa sam tako prošle godine školske torbe i pernice kupila putem jedne online trgovine, dok sam kupnju ostatka opreme obavila u Narodnim novinama, drogerijama i trgovačkim lancima.”

Specifičnost ponude na internetu je izuzetno lagani način pretraživanja, a može se pronaći i najšira tržišna ponuda školskog pribora: torbe, pernice, bilježnice, olovke, omoti i slično. Osim rastućeg trenda online kupovine, bilježimo i uzlazni trend potražnje za multimedijalnim pomagalima.

Prema podacima agencije za istraživanje tržišta Market Track, čak i onda kada dijete zapravo ne treba prijenosno računalo ili tablet oni će se vjerojatno naći na popisu gotovo svakog roditelja.

Viši potpredsjednik marketinga na Market Tracku Traci Gregorski izjavio je kako su u tom segmentu pametni telefoni najčešći: “Iako službeno ne pripadaju u školski pribor, danas mogu zamijeniti neke druge uređaje poput kalkulatora. Gadgeti su danas sveprisutni i nezamjenjivi pa će biti samo pitanje vremena kada će oni službeno postati školski tehnološki pribor.”

Da je tehnička oprema važna za obrazovanje pokazuje i sve veći broj aplikacija na domaćem i stranom tržištu koje su namijenjene učenicima kako bi lakše svladali školsko gradivo i bolje se organizirali. Te aplikacije, osim što su dostupne za računala, mogu se skinuti i na tablete te pametne telefone čime učenje postaje zanimljivije.

S obzirom na moderan način života i prodor digitalnog u svakodnevicu pa tako i u obrazovni sustav, nije zgorega da roditelji to imaju na umu prilikom planiranja budžeta za školu i sastavljanja popisa. Samo je pitanje vremena kada će korištenje tehnologije postati svakodnevna pojava u učionicama budući da se brzorastuću tehnologiju ne možemo zanijekati i zaobići.

POZAMAŠNA PONUDA
Mnogi prodavači i proizvođači stavljaju naglasak i fokus na djecu kako bi privukli njihovu pažnju i interes, a roditelji će nerijetko popustiti pod pritiskom u nastojanju da im udovolje. Trgovci i proizvođači će osim širokog asortimana školskog pribora koji uključuje bilježnice, ruksake, školske torbe, pernice, flomastere i olovke ujedno za školarce i njihove roditelje pripremiti cijeli niz promotivnih akcija, iznenađenja i drugih pogodnost.

Anto Ivanović, komercijalni direktor Eurocoma, tvrtke za veleprodaju i distribuciju školskog i uredskog pribora, istaknuo je kako akcije i popuste imaju kroz cijelu godinu, a za školsku sezonu se sa svakim kupcem dogovaraju pojedinačne akcije i popusti za tu opremu: “Školske torbe, ruksaci, pernice, pribor, bilježnice, kalkulatori, blokovi za crtanje i kompletan ostali pribor, u vlastitim brendovima (Street, Optima), licencama (Walt Disney, Star Wars, Marvel, Trolls, Štrumpfovi), te brendovi vodećih svjetskih proizvođača (Casio, Pentel, Kooh-i-Noor, Milan, Paper Mate) mogu se pronaći u našem asortimanu školske opreme”, naveo je Ivanović.

Što se tiče trendova u ovom segmentu Ivanović navodi da su uglavnom zadnjih godina najtraženiji licencirani proizvodi, osim klasika poput Walt Disneya, nogometnih klubova Reala i Barcelone, svake sezone se javljaju nove licence, najčešće vezani uz najnovije filmove, npr. ove godine su to Štrumpfovi, Trolls, Violetta i sl.

Na pitanje utječe li akcijska ponuda trgovačkih lanaca na ovu kategoriju proizvoda i na njihovo poslovanje, Ivanović ističe: “Nakon 25 godina rada i suradnje sa svim renomiranim kupcima njihove akcije utječu pozitivno na naše poslovanje. Kroz četvrt stoljeća našeg rada izgradili smo partnersku suradnju i uspijevamo zadovoljavati potrebe tržišta na zadovoljstvo i korist svih njegovih sudionika. Ove godine će to biti posebno naglašeno s obzirom na činjenicu da je Eurocom postao 100-postotni vlasnik trgovačkog društva Eurokarbon (dio bivšeg Karbona). Proširenjem asortimana i proizvodnje Eurokarbona u čijim pogonima će se proizvoditi i artikli u licencama Real, Barcelona i Walt Disney otvara se prostor za proširenje suradnje sa svim kupcima kroz proizvodnju vrhunskih proizvoda u privatnim robnim markama po cijenama prilagođenim svakom tržištu.”

Osim specijaliziranih trgovina ni trgovački lanci ne kaskaju s marketinškim aktivnostima i ponudama pa će tako primjerice Lidl Hrvatska, kao i svake godine, na vrijeme dočekati školarce i njihove roditelje s bogatom ponudom školske opreme potrebne za uspješnu novu školsku godinu.

Iz Lidla poručuju kako će u svojoj ponudi i ove godine imati široku ponudu kvalitetnih proizvoda specijaliziranih za školarce. Ponudom školske opreme najboljeg omjera cijene i kvalitete, ovaj trgovački lanac nastojat će roditeljima i školarcima osigurati bezbrižan početak školske godine.

Trgovački lanci će kupce pravovremeno informirati o ponudi školskog pribora putem letaka i kataloga s informacijama o proizvodima, cijenama i akcijama koje pripremaju.

O skorašnjim aktivnostima u segmentu školske opreme upoznali su nas i iz trgovačkog lanca Spar Hrvatska te istaknuli kako se i ove godine pripremaju za veliki katalog “Škola”.

“Školski program nam je jedan od najvažnijih što se tiče neprehrambene kategorije proizvoda. Osim kataloga imat ćemo i posebnu web stranicu na kojoj će se vidjeti svi artikli namijenjeni za novi početak školske godine. Osim onog osnovnog školskog programa iz asortimana papirnice ponudit ćemo i veliki asortiman torbi i ruksaka i to od nižeg cjenovnog razreda pa sve do ‘ultima moda’. U asortimanu će kupci moći birati između brendiranih i nebrendiranih artikala, od bilježnica do torbi, pernica, dječjih šlapa”, istaknula je Nives Fett, voditeljica odnosa s javnošću Spar Hrvatska.