U Belju se Baranjski kulen proizvodi već nekoliko desetljeća i to po starim recepturama baranjskih majstora. Upravo zbog tradicionalne recepture i najboljih komada mesa od kojih se dobiva, Baranjski kulen je postao delicija kojoj rijetko koji ljubitelj suhomesnatih specijaliteta može odoljeti.

Kao jedna od najvećih poljoprivrednih kompanija u regiji Belje je i najveći proizvođač Baranjskog kulena koji je dio zaokruženog procesa proizvodnje koji započinje poljoprivrednom proizvodnjom na vlastitim oranicama i farmama Belja.

Proizvodnja Baranjskog kulena je zahtjevna i duga jer za svaki kulen treba odabrati najbolje svinjsko meso i crvenu mljevenu papriku koja je najvažniji začin koji se koristi u pripremi. Nakon ručnog punjenja mesa u prirodni ovitak, tzv. “katicu”, kulen se dimi na prirodnom dimu nekoliko dana, a zatim se stavlja na zrenje koje traje minimalno tri mjeseca. Jedinstveni ovalni oblik Baranjskom kulenu daje prirodni ovitak, a pun i bogat pikantni okus dolazi od zrelog mesa, najfinije crvene paprike i papra.

Osim brojnih nagrada za kvalitetu Baranjski kulen je ponosni nositelj zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla za područje cijele Europske unije koja jamči njegovu visoku kvalitetu, tradicionalnu recepturu i tradicionalnu proizvodnju. Proces dobivanja zaštićene oznake podrijetla započeo je još 2010., a završio u listopadu 2015. godine, čime je Baranjski kulen uvršten na listu registriranih i zaštićenih proizvoda na tržištu Europske unije. Važnost oznake ogleda se u činjenici da se na ovaj način štiti lokalni proizvod i promovira tradicija i poljoprivredna proizvodnja baranjskog kraja. Oznaka garantira potrošačima da je proizvod proizveden prema tradicionalnoj recepturi u Baranji.