gospodarski-forum-poljska-midiHrvatsko gospodarsko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Lukom Burilovićem sudjeluje u četvrtak na Poljsko-hrvatskom gospodarskom forumu u Varšavi koji će okupiti predstavnike 48 hrvatskih tvrtki te osamdesetak poljskih i koji će biti prigoda da se proširi i osnaži poslovanje na poljskom tržištu.

Gospodarsko izaslanstvo boravi u Poljskoj u sklopu službenog posjeta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

“Više od 60 gospodarstvenika iz 48 hrvatskih tvrtki pokušat će proširiti ili osnažiti poslovanje na poljskom tržištu, a ključne teme o kojima će se razgovarati su energetika, građevinska i prometna infrastruktura, prehrambena industrija, farmaceutska industrija, investicijski fondovi, turizam te projekti za koje te dvije zemlje dijele interese”, najavljeno je iz Hrvatske gospodarske komore.

Među ostalim hrvatskim tvrtkama, na forumu sudjeluju Belje, Clarum, Cromaris, Dupin, Kraš, Agrolaguna, Podravka, Belupo, Dalekovod – čiji će predsjednik uprave Tomislav Čorak govoriti o hrvatskom iskustvu na poljskom tržištu, Đuro Đaković, Končar, Gredelj, Monting, Exportdrvo, Janaf, Plinacro, Luka Rijeka i Vukovar.

“Poljska je prvo ime Europe kada se govori o povlačenju sredstava iz EU fondova. Od 2007. do 2013. sredstvima iz EU fondova oplodili su svoje gospodarstvo za nevjerojatnih 85 milijardi eura, što je gotovo dvostruko više od godišnjeg hrvatskog BDP-a”, dodaju iz HGK.

“Poljski model moramo preslikati na Hrvatsku, a ako budemo barem upola uspješni, uskoro ćemo osjetiti značajan gospodarski rast”, poručio je Burilović ususret posjetu Poljskoj istaknuvši kako je poljsko tržište gotovo 10 puta veće od hrvatskog i kako to treba iskoristiti.

Poljska je bila četvrto najbrže rastuće gospodarstvo u EU u 2014. ona je tijekom najsnažnijeg djelovanja globalne gospodarske krize u 2009. bila gotovo jedina europska ekonomija koja nije iskusila negativan gospodarski rast zahvaljujući poduzetim antikriznim mjerama poljske vlade početkom 2009.

Poljska je ekonomija prošle godine rasla 3,3 posto, a nezaposlenost je 11,5 posto. Daleko najvažniji trgovinski partner joj je Njemačka, ali i Hrvatska u posljednje dvije godine bilježi rast robne razmjene.

Ukupna robna razmjena Hrvatske s Poljskom u 2014. iznosila je 568,322 milijuna eura, od toga je 140,3 milijuna eura iznosio izvoz, dok je uvezeno robe u vrijednosti od 427,9 milijuna eura. U odnosu na 2013. izvoz je povećan za 39,0 posto, dok je uvoz povećan za 24,5 posto. U strukturi izvoza za 2014. zabilježeno je povećanje proizvoda drvne industrije, prehrambenih proizvoda, informatičke opreme, strojeva, duhana, vode, proizvoda metalne industrije i drugih.

Pozdravni govor na Poljsko-hrvatskom gospodarskom forumu održat će predsjednici dviju zemalja, Grabar-Kitarović i Andrzej Duda, a u sklopu foruma dvije će gospodarske komore potpisati sporazum o suradnji.

Na Pantovčaku su uoči posjeta naglasili kako se radi o najvećem gospodarskom izaslanstvu koje je dosad putovalo s predsjednicom. “Poljska je kao tržište iznimno zanimljiva, a od ulaska Hrvatske u EU suradnja je intenzivirana”, kažu iz HGK. (tportal.hr/Hina)