belje-logoBaranjska poljoprivredno-prerađivačka tvrtka Belje, koja posluje u sustavu koncerna Agrokor Ivice Todorića, očekuje da će joj ukupan prihod za prošlu godinu iznositi 1,35 milijardi kuna, a u srednjoročnom investicijskom razdoblju planira izgradnju nove klaonice i vinarije, izvijestila je Uprava poduzeća na današnjem sastanku s osječko-baranjskim županom Vladimirom Šišljagićem.

Predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić kazao je kako bi se do kolovoza trebala prikupiti sva potrebita dokumentacija za gradnju klaonice, a ovisno o kretanjima na tržištu kapitala, odlučit će se hoće li gradnja početi ove godine ili će se prolongirati početak radova.

Dodao je kako će izgradnja nove vinarije, koja je u fazi projektiranja, biti nužna zbog sve veće proizvodnje grožđa i podizanja kvalitete beljskih vina.

Izvijestio je kako je od ulaska u sustav Agrokora u razne vrste proizvodnje u Belju uloženo 1,6 milijardi kuna, od čega gotovo polovica toga iznosa u razvoj svinjogojstva, pa je Belje danas gotovo potpuno postalo neovisno od te vrste uvoza.

Rezultat takvih ulaganja je i povećanje prihoda, koji su od 450 milijuna kuna 2004. godine došli do rekordnog iznosa od 1,6 milijardi kuna u 2008. godini, rekao je Pajnić.

U Upravi napominju kako im je cilj povećati proizvodnju kulena, kao autentičnog hrvatskog proizvoda, na 250 tona godišnje, kao i povećati površine zasijane mrkvom sa 70 na 250 hektara budući da se, kako je rekao, oko 90 posto domaćih potreba za tim povrćem ostvaruje uvozom.