U 2021. godini skupina kategorija bezalkoholnih pića zabilježila je blagi rast
vrijednosne i količinske prodaje.

Skupina kategorija bezalkoholnih pića obuhvaća gazirane sokove i pića, voćne (i povrtne) sokove i nektare, sportske sokove/pića, ledeni čaj, gaziranu i negaziranu vodu te sokove u prahu. U 2021. godini (siječanj – prosinac) skupina kategorija bezalkoholnih pića zabilježila je blagi rast vrijednosne i količinske prodaje. U strukturi prodaje, rast dolazi od svih navedenih kategorija, dok sokovi u prahu bilježe suprotan trend u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći segment bezalkoholnih pića čine vode, koje nose 36% vrijednosnog prometa ukupne grupe bezalkoholnih pića i 52% količinske prodaje cjelokupne grupe. Sljedeći segment su gazirana pića i sokovi s 34% vrijednosnog i 29% količinskog udjela. Voćni sokovi i nektari su treći segment sa 17% vrijednosnog i 13% količinskog udjela, a slijede ih ledeni čajevi (6% vrijednosnog i 4% količinskog udjela). Najmanji segmenti bezalkoholnih pića su sokovi u prahu i sportska pića.

Najvažniji format za prodaju kategorija bezalkoholnih pića su moderni formati – hipermarketi i supermarketi – koji nose polovicu cjelokupne vrijednosne prodaje. Ukupno 41% vrijednosne prodaje dolazi iz tradicionalnih formata (trgovine mješovitom robom i drogerije), a 9% iz convenience kanala (trgovine na benzinskim postajama i kiosci).

U cjelokupnoj 2021. godini, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača nose 63% ukupne prodaje skupine bezalkoholnih pića, a oni su (abecednim redom): Jamnica, The Coca-Cola Company i Vindija.