Trgovački lanac Bingo na tržištu BiH zadržao je vodstvo u modernim kanalima prodaje u prodavaonicama prehrambenih proizvoda tijekom 2019. godine u odnosu na najbliže konkurente Konzum i Mercator, pokazuje analiza Euromonitora, a prenosi Indikator.ba. Fokus Binga tijekom prošle godine ostao je na hipermarketima, formatu koji mu je pružio puno prostora za rast.

Drugoplasirani igrač Konzum nastavio je strategiju širenja u 2019. otvorivši brojne nove poslovnice koje su osigurale radna mjesta za 20 novih zaposlenika.

Trećeplasirani Mercator – BH ponovno je predstavljen u Bosni i Hercegovini tijekom promatranog razdoblja, a u sklopu restrukturiranja maloprodajnog poslovanja Agrokora. Kako bi pojačao kolateral i povećao povjerenje svojih partnera u solventnost Agrokora, Mercator se vratio preuzevši 78 prodajnih mjesta koja su bila pod upravom trgovačke marke Konzum, podsjeća Euromonitor.

Moderni trgovci na malo prehrambenim proizvodima zabilježili su snažan rast u 2019. godini što je negativno utjecalo na tradicionalne maloprodajne trgovine prehrambenim proizvodima koje su zabilježile pad. To je rezultat trenda modernizacije trgovine na malo koja oblikuje maloprodajni krajolik zemlje, objašnjavaju u Euromonitoru.

“Tijekom prošle godine moderni trgovci prehrambenim proizvodima prošli su burno razdoblje kako bi pojačali likvidnost. U početku tijekom naglog izlaska Tuš trgovina, a nakon toga krize s Agrokorom koja je prijetila. Strah od bankrota i naknadno razgranavanje velikih trgovačkih lanaca poput Tuša, Mercatora ili Konzuma poremetilo je rad modernih maloprodajnih prodavaonica u zemlji, okončavši dugotrajno razdoblje stabilnog rasta tokom kojeg su se maloprodajni trgovački lanci formirali i uspješno konsolidirali maloprodajne proizvode u zemlji”, zaključuje se u analizi Euromonitora.