Zrno djeluje kao održivo imanje na kojem se provode svi segmenti, od uzgoja kultura do prerade, proizvodnje i distribucije gotovih proizvoda

Ekoimanje Zrno u Habijanovcu kraj Vrbovca najstarije je hrvatsko ekološko imanje koje djeluje od 1988. godine. Prostire se na 20 ha, a od 2010. godine je u vlasništvu tvrtke Biovega koja je jučer organizirala posjet novinara ovome imanju.

Na Zrnu se uzgaja 50-ak kultura: žitarice, mahunarke, ljekovite gljive, začini te voće i povrće koje Biovega koristi kao sirovine za pripremu svježeg programa te preradu.

Akvizicijom Zrna Biovega započinje s vlastitom proizvodnjom pekarskih proizvoda, a do studenoga u bio&bio ponudi ukupno će se nalaziti 13 vrsta originalnog beskvasnog kruha.

Riječ je o kruhu koji je načinjen od najkvalitetnijih domaćih žitarica uzgojenih po ekološkim standardima na samom imanju ili na eko-imanjima kooperanata iz najbližeg okruženja, a od sutra će se u bio&bio ponudi pojaviti i najnoviji beskvasni kruh Piraž, namijenjen osobama koje izbjegavaju pšenicu.

Zrno djeluje kao održivo imanje na kojem se provode svi segmenti, od uzgoja kultura (eko sjeme je staro čak 20 godina) do prerade, proizvodnje i distribucije gotovih proizvoda. Na imanju se nalazi i logistički centar za otpremu proizvoda u supermarkete i bio&bio trgovine.

Dosadašnje ulaganje u ekoimanje Zrno iznosi 1,1 milijun kuna, a ove godine se očekuje i pozitivno poslovanje.

biovega-ekoimanje-zrno-004Ekološki beskvasni kruh sa Zrna, nastao prema ideji voditelja imanja Zlatka Pejića, proizvodi se od domaćih ekoloških žitarica sa samog imanja koje na imanju prolaze cijeli proces od samog uzgoja, mljevenja u malom mlinu i proizvodnje u malenom pekarskom pogonu po uzoru na “artisan bakery”.

U svijetu se ovakav kruh popularno naziva “sourdough bread”, a kod nas beskvasni kruh ili kruh na bazi kiselog tijesta. Osim uobičajenih sastojaka, kao što su brašno i sol, značajni dio kruha čini i voda.

Za proizvodnju kruha s imanja Zrno voda se crpi s dubine od 120 metara i nije kemijski tretirana. Svakako vrijedi naglasiti i posebnost samog postupka proizvodnje koji obilježava korištenje fermentirane baze tj. startera umjesto kvasca.

Piraž, najnoviji beskvasni kruh, namijenjen je osobama koje vole kompaktniji kruh zbog manjeg sadržaja glutena, kao i onima koji iz zdravstvenih razloga izbjegavaju pšenicu.

Dok pir sadrži bogatstvo hranjivih sastojaka, raž svojim orašastim okusom kruhu daje posebnu teksturu, a svojim biljnim vlaknima, koja dobro upijaju tekućinu, pridonosi optimalnim probavnim aktivnostima. Kruh je nešto kiselkastijeg okusa zbog dulje fermentacije i može se usporediti s pekarskim proizvodima zapadne Europe. Odličan je uz sva jela, od variva do sendviča.

Novosti s imanja Zrno su i Ogledni vrt sa začinskim biljem i Uzgoj shiitake gljiva u oblicama. Vrt je podijeljen na četiri dijela, ovisno o stranama svijeta, s čime su usklađeni i smjerovi sadnje: sjever-jug, istok-zapad.

Na južnom dijelu dominantno je plodovito povrće i mediteransko bilje, dok sjevernim dijelom dominiraju korjenasto bilje i kontinentalni začini. U središnjem dijelu vrta je kamenjar s 20-ak vrsta začinskog bilja, dok su na južnoj strani zastupljeni dalmatinski kamen i mediteranski začini.

Shiitake gljive uzgajaju se na oblicama. Takvim načinom uzgoja gljivama se stvara ambijent najsličniji njihovom prirodnom okolišu, a kroz koji se mjesec očekuje i prva berba.

Zlatko Pejić, uz suprugu Jadranku Boban Pejić vlasnik i voditelj imanja, istaknuo je da je imanje Zrno realizacija njihove davne želje da se okrenu proizvodnji. Iako su uzgoj i prerada još na razini mikroproizvodnje, ne očekuje se preveliki rast imanja niti velika industrijska proizvodnja.

Prioritet je zadržati spori rast kako bi se sačuvala kvaliteta proizvoda jer svaki veći tehnološki napredak može značiti žrtvovanje kvalitete. Na Zrnu se slijede principi održivog razvoja, a konačni je cilj formirati 3E farmu gdje se poštuju i slijede tri glavna elementa: okoliš, efikasnost i energija.