Udarcima gospodarske krize uz sektor trgovine na veliko i malo najviše su izloženi građevinarstvo te prerađivačka industrija, potvrđuju podaci o ugašenim i bankrotiranim poduzećima te blokiranim računima koje prikuplja tvrtka Bisnode

U prvih jedanaest tjedana 2013. godine gospodarski sektor trgovine na veliko i malo doživio je najveći ekonomski udar.

Samo u tom sektoru tijekom ove godine ugašeno je 785 poslovnih subjekata, 157 subjekata proglasilo je stečaj, a 1560 poslovnih računa ušlo je ove godine u blokadu, navodi u svom tjednom izvješću tvrtka Bisnode.

Sektor trgovine na veliko i malo prati očekivano građevinarstvo dok se na trećem mjestu gospodarskog udara nalazi sektor prerađivačke industrije. Upravo je prerađivačka industrija u brojnim negativnim ekonomskim pokazateljima zauzela neslavno drugo mjesto.

U prvih 11 tjedana 2013. godine u Hrvatskoj je registrirano 3337 novih poslovnih subjekata čime se ukupan broj aktivnih trgovačkih društava popeo na 131.113. Riječ je o povećanju za 1710 subjekata u odnosu na 31. prosinac 2012. godine.

U ovoj godini ukupno je ugašeno 1626 poslovnih subjekata dok je kod 461 subjekta proglašen stečaj. Od početka godine 5780 poslovnih računa je ušlo u blokadu, a iz blokade ih je izašlo 4223.

Najviše novih poslovnih računa je, očekivano, na području Grada Zagreba (1032 nova računa), dok je najmanje novo otvorenih poslovnih računa na području Ličko-senjske županije (21).

Također, u Gradu Zagrebu je očekivano i najviše ugašenih poslovnih računa (1092) dok u županijama Bjelovarsko-bilogorskoj, Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj te Virovitičko-podravskoj nije ugašen niti jedan poslovni subjekt.

Najviše stečajeva, njih 62, u ovoj godini proglašeno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U proteklom tjednu Splitsko-dalmatinska županija našla se na prvom mjestu prema ukupnom broju blokiranih računa, 201 (u Gradu Zagrebu blokirana su 174 računa).

Tijekom 2013. godine na području Splitsko-dalmatinske županije blokirana su 864 poslovna računa.

Najviše ugašenih poslovnih računa, njih čak 1086 odnosno 66 posto ukupno ugašenih računa tijekom ove godine, dogodilo se u sedmom tjednu.

Broj blokada poslovnih računa u ovoj godini na tjednoj bazi kretao se između 360 i 490, međutim u desetom i jedanaestom tjednu došlo je do značajnijeg porasta. U desetom tjednu blokirano je 690 računa poslovnih subjekata dok je u prošlom blokirano njih 669.

Tvrtka Bisnode Hrvatska, specijalizirana za prikupljanje i distribuciju poslovnih informacija, dio je međunarodne grupe Bisnode AB, jednog od vodećih europskih ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu. Bisnode AB je na europskom tržištu informacija prisutan od 1989. godine i okuplja više od 3100 stručnjaka iz 19 europskih država. (Banka.hr)