Promet od trgovine na malo u Europskoj uniji i eurozoni blago se oporavio u kolovozu, a Hrvatska je u skupini zemalja s njegovim najvećim rastom u odnosu na isti mjesec lani, pokazale su u srijedu procjene Eurostata.

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji EU-a u kolovozu je porastao za 0,3 posto u u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima europskog statističkog ureda bio smanjen 2,1 posto.

U istom je postotku porastao i u eurozoni, nakon srpanjskog pada za revidiranih 2,6 posto. Na oba područja jedino je porastao promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima, za po 1,8 posto. Promet na benzinskim postajama smanjen je za 0,3 posto u EU, te za 0,1 posto u eurozoni.

U maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda promet je na razini EU-a pao za 1,5 posto, a u zemljama koje koriste euro za 1,7 posto.

Malta i Irska na čelu
Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći su rast prometa u kolovozu prema mjesecu ranije imale Malta, od 2,7 posto, i Irska, od 2,5 posto. Slijedi Slovačka s rastom od dva posto.

Blizu je i Hrvatska, s rastom prometa u maloprodaji za 1,7 posto u odnosu na srpanj kada je porastao za revidiranih 1,6 posto.

Najveći pad prometa u odnosu na srpanj zabilježen je u Danskoj, za 1,4 posto. Slijede Estonija i Francuska s padom prometa od po 1,2 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Češku, Grčku, Italiju i Cipar.

Slabiji pandemijski efekt
U odnosu na kolovoz prošle godine, kada su vlade ublažile mjere suzbijanja prvog vala pandemije koronavirusa, kalendarski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji EU-a uvećan je za 1,1 posto, nakon 3,8-postotnog rasta u srpnju, pokazuju Eurostatove procjene.

U eurozoni promet je stagnirao, nakon 3,1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najviše je na oba područja u kolovozu uvećan promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima, za 3,0 posto u EU i za 1,3 posto u eurozoni.

Slijedi promet od trgovine motornim gorivima, koji je na razini EU-a porastao za 2,1 posto a u eurozoni za 1,2 posto.

Pad prometa zabilježen je u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 1,5 posto u EU, te za 1,9 posto u eurozoni.

Skok u Hrvatskoj
Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast prometa u maloprodaji u kolovozu u odnosu na isti mjesec lani imala Malta, za 19,6 posto.Slijedi Hrvatska s rastom prometa od trgovine na malo za 18,1 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U srpnju je porastao za 12,9 posto, pokazuje izvješće Eurostata.

U skupini s najvećim rastom bila je i Slovenija, s rastom od 12,3 posto.

Najveći pad prometa u odnosu na prošlogodišnji kolovoz imala je Belgija, od 4,9 posto. Slijedi Francuska s padom od 2,1 posto, te Luksemburg i Španjolska gdje je smanjen 1,3 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!