Promet u europskoj maloprodaji posustao u kolovozu

maloprodaja

Promet u europskoj maloprodaji ponovo je u kolovozu blago oslabio na mjesečnoj razini, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođen obujam prometa u maloprodaji EU i eurozone smanjen je u kolovozu za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, izračunali su u Eurostatu. Ujedno su revidirali podatke za srpanj koji sada pokazuju osjetno slabiji rasta prometa i u EU i u eurozoni, za 0,5 odnosno 0,3 posto.

U EU kolovoški je pad rezultat smanjenog prometa u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, te široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za po 0,2 posto. U eurozoni najviše se na mjesečnoj razini u kolovozu smanjio promet u maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda, za 0,4 posto.

Među pojedinim zemljama, čijim je podacima europski statistički ured raspolagao, najviše je na mjesečnoj razini u kolovozu poskočio promet u maloprodaji Luksemburga, za 3,6 posto, te Irske, za 1,5 posto, i Slovačke, za jedan posto. Najviše se pak smanjio u Estoniji, Poljskoj i Finskoj, za po 0,6 posto.

Eurostat nije objavio podatke za Hrvatsku. Prema nedavno objavljenom izvješću Državnog zavoda za statistiku, sezonski prilagođen promet u maloprodaji realno je u Hrvatskoj u kolovozu uvećan za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec.
Na godišnjoj je razini promet u maloprodaji EU u kolovozu, prema kalendarski prilagođenim podacima Eurostata, uvećan 2,1 posto, nakon revidiranog 2,9-postotnog skoka u prethodnom mjesecu.

U eurozoni je u kolovozu na godišnjoj razini uvećan samo 0,6 posto, nakon revidiranog 1,8-postotnog rasta u prethodnom mjesecu, pokazuju procjene Eurostata. Najveći je oslonac godišnjeg rasta prometa u EU u kolovozu bio 2,9-postotni skok prometa u maloprodaji neprehrambenih proizvoda i motornih goriva. I u eurozoni je najveći doprinos rastu prometa zabilježen u kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 1,3 posto, i motornih goriva, za 1,2 posto.

Među zemljama EU, čijim je podacima Eurostat raspolagao, najviše je na godišnjoj razini u kolovozu poskočio promet u maloprodaji u Luksemburgu, za 12,6 posto, te u Rumunjskoj, za 11,7 posto, i Poljskoj, za 10,8 posto.
Pad prometa zabilježen je samo u Francuskoj, za 1,5 posto, i Danskoj, za 0,8 posto.

EUROSTAT nije objavio podatke za Hrvatsku. Prema nedavno objavljenom izvješću DZS-a, promet u trgovini na malo realno je u kolovozu uvećan za 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, najviše od rujna 2007.

Prethodni članakApple i Deloitte sklapaju partnerstvo
Sljedeći članakMuška kozmetika: Dok količine padaju, vrijednost se drži