Borko Buturac – INA, d.d.

Prodajni rezultati robe široke potrošnje lani su povećani u odnosu na 2014. godinu, što je rezultat kvalitetnog upravljanja kategorijama, razvoja novih dodatnih usluga, modernizacije naše maloprodajne mreže, ulaganja u zaposlenike i drugih investicija, ističe Borko Buturac, direktor Službe upravljanja kategorijama negoriva i marketinga maloprodaje u kompaniji INA, d.d.

Ove smo godine na većini maloprodajnih mjesta na autocestama uveli novi koncept Fresh Corner čije širenje nastavljamo i u narednom razdoblju pa i na odabrane gradske lokacije, najavljuje Buturac.

INA je lider tržišta naftnih derivata u Republici Hrvatskoj. Koliko benzinskih servisa trenutno imate u Hrvatskoj?
Na dan 31. ožujka 2016. godine INA Grupa je upravljala mrežom od 387 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj. Time INA na hrvatskom tržištu drži vodeću poziciju te je prepoznatljivo mjesto kupnje.

U kojoj mjeri je za vaše ukupno poslovanje značajan segment negoriva koji uključuje kako prodaju robe široke potrošnje u prodavaonicama, tako i ugostiteljske i druge usluge za vaše kupce? Možete li istaknuti investicije koje ste u tom pogledu realizirali u zadnje dvije godine te kako općenito gledate na potencijal asortimana robe široke potrošnje na svojim postajama?
INA kontinuirano razvija svoju maloprodajnu mrežu kroz kapitalna ulaganja u maloprodajna mjesta te unapređenje kvalitete usluga. Uz prodaju motornih goriva, Inine benzinske postaje osiguravaju široku mogućnost opskrbe robom široke potrošnje te pružaju dodatne usluge prilagođene zahtjevima i potrebama kupaca.

Uoči prošlogodišnjeg ljeta obogatili smo ponudu na maloprodajnim mjestima dodatnim prodajnim programom prehrambenih artikala čime smo kupcima omogućili brzu i povoljnu kupovinu namirnica u bilo kojem trenutku, a ove smo godine na većini maloprodajnih mjesta na autocestama uveli novi koncept Fresh Corner čije širenje nastavljamo i u narednom razdoblju pa i na odabrane gradske lokacije.

U jedinstvenom ambijentu Fresh Cornera kupcima nudimo nekoliko vrsta bogatih sendviča pripravljenih na licu mjesta kao i ukusne pekarske proizvode koje također pečemo na našim prodajnim mjestima kako bi bili uvijek svježi. Tu su i izvrsne kave za svačiji ukus, premium čajevi i drugi vrhunski proizvodi. Osim toga, Inine postaje pružaju i dodatne usluge prilagođene zahtjevima i potrebama kupaca kao što su autopraonice, autobarovi i restorani.

Kako ste zadovoljni rezultatima prodaje ovog asortimana u prošloj godini te bilježite li rast u odnosu na 2014. godinu?
Prodajni rezultati robe široke potrošnje povećani su u odnosu na 2014. godinu, što je rezultat kvalitetnog upravljanja kategorijama, razvoja novih dodatnih usluga, modernizacije naše maloprodajne mreže, ulaganja u zaposlenike i drugih investicija. Nastavak pozitivnog trenda očekujemo i u nadolazećem razdoblju, a rezultati prvih mjeseci ove godine opravdavaju takva očekivanja.

Vodeći europski naftni igrači u svom poslovanju provode dvojnu strategiju suradnje s trgovcima na malo i lancima brze hrane. Imate li vi u svom poslovnom modelu takvih planova?
U današnjem poslovnom okruženju koje se stalno mijenja cilj nam je što kvalitetnije odgovoriti na zahtjeve i potrebe kupaca. U tom smislu sve opcije su otvorene, ali trenutno smo sva naša nastojanja usmjerili u vlastite projekte, kao što je već spomenuti Fresh Corner te se veselimo pozitivnim reakcijama kupaca.

Provodite li određene radionice u pogledu edukacije prodajnog osoblja kako bi unaprijedili prodaju ovog asortimana?
INA redovito provodi Maloprodajnu akademiju, edukacijski projekt namijenjen svim zaposlenicima na benzinskim postajama. Maloprodajna akademija zaposlenicima pruža edukacije i radionice na teme poput prodajnih i komunikacijskih vještina, a jedna od stalnih tema je i sigurnost zaposlenika.

Prethodni članakIkea počinje s prodajom bicikla
Sljedeći članakSlovenija uvela manje trošarine za male proizvođače piva