Brendovi našeg djetinjstva – Mikado: Prva na svijetu

Osmišljena prije gotovo pola stoljeća prva čokolada s rižom na svijetu dobila je ime Mikado inspirirano engleskim nazivom za japanskog cara

Kad sa zapada doputuješ u Požegu, prvo što vidiš jest brežuljak. Gle, nadigao se usred mjesta.

Ostatak je to davne tvrđave, danas pretvorene u šetalište, starinski zvano Grad. Od njega Požega, grad najveće kulture u Slavoniji, dobiva privid Atene s Akropolom.

Na ovaj nas način poznati Požežanin, povjesničar umjetnosti, slikar i književnik Matko Peić vodi u grad smješten u Požeškoj dolini koju su stari Rimljani zbog sunca, plodnog tla, obilja voća i žitarica nazvali zlatnom dolinom – Vallis aurea.

SLATKA POVIJEST
U tom je podneblju stasalo i današnje Zvečevo čija se povijest počinje pisati 1921. godine kada je tvornicu Stock Cognac Medicinal osnovala tvrtka iz Trsta.

U početku je proizvodila dvije vrste konjaka i ruma te sirup od maline da bi 1925. godine, odmah iza Uniona (Kraš), prva u Hrvatskoj usvojila zahtjevnu tehnologiju proizvodnje čokolade.

Od 1930. godine tvornica nosi ime Stock Brandy Medicinal te sa svojim čokoladnim i ostalim asortimanom postaje kraljevski dvorski dobavljač. Nakon velike svjetske krize, koja je snažno pogodila poslovanje tvrtke, švicarski Nestlé 1934. godine zakupljuje prostor Stockovih pogona i ulazi u proizvodnju mliječne čokolade te kandita i marmelade.

Dugoročna suradnja s Nestléom ostavila je neizbrisiv trag u povijesti Zvečeva te se stečeni know-how reflektirao kako na tehnološke procese, tako i komercijalnu prezentaciju portfelja na tržištu.

Godine 1936. Nestlé dobiva dozvolu za početak proizvodnje čokolade i čokoladnih proizvoda, a 1946. godine proizvodnja je nastavljena u nacionaliziranoj tvornici.

Od 1951. godine tvornica posluje pod imenom Zvečevo, a sedam godina kasnije u sustav tvrtke ulazi mljekara koja je do tada radila pod imenom Slavonka.

Tijekom 1960-ih godina napuštaju se nerentabilne i zastarjele proizvodnje voćnih sokova i proizvodnje brašna. Svi napori usmjeravaju se na proizvodnju kakao proizvoda, jakih alkoholnih pića i preradu mlijeka u mliječni prah, a 1970. godine obnavlja se ugovor o dugoročnoj suradnji s Nestléom te kreće u snažan investicijski ciklus.

INOVACIJA OKUSA
U takvom okruženju nastao je Mikado koji je tijekom vremena postao jedan od stožernih brendova Zvečeva. Orijentiranost na inovaciju te osmišljavanje novih proizvoda rezultirao je 1964. godine predstavljanjem prve čokolade s rižom na svijetu koja je dobila ime Mikado inspirirano engleskim nazivom za japanskog cara.

Motivi Dalekog Istoka, gdje je riža najcjenjenija namirnica, prevladavaju na samom pakiranju koje donosi vizual berača riže, dok je samo ime Mikado otisnuto slovima koja kao da su sastavljena od dijelova njihovih kimona.

Iznimna povijest ovoga brenda dugo je vremena bila poput neispričane priče, no u posljednjih nekoliko godina u Zvečevu su odlučili istaknuti bogatu tradiciju svoje mliječne čokolade s rižom sa sloganom “Prva na svijetu!”.

Mikado mliječna čokolada s rižom nositelj je znaka “Hrvatska kvaliteta” te je danas dostupna u nekoliko različitih varijanti za sve ukuse i apetite.

Ponuda robne marke u novije je vrijeme proširena s Mikado Premium mliječnom čokoladom, čokoladom za djecu Mikado Kids, čokoladama sa žitaricama i mliječnom odnosno nougat kremom, čokoladom s prženim cijelim lješnjacima te kombinacijom cijelih lješnjaka, badema i grožđica.

Predstavljene su i Mikado Truffes, čokoladne delicije u obliku tartufa, a iz Zvečeva ističu kako su prvi na svijetu stopili čokoladu s brusnicom u obliku čokolade Mikado brusnica.

Najnovije ekstenzije brenda čine crna čokolada Mikado Bitter, kombinacije voća i vrhnja (limeta &vrhnje, stracciatella &vrhnje, jagoda&vrhnje) i panna cotta prelivena malinom.

“Odlični rezultati koje tvrtka Zvečevo bilježi iz godine u godinu rezultat su konstantnih inovacija u asortimanu proizvoda, od ulaganja u kvalitetu, redizajna starih brendova, lansiranja niza novih okusa te unapređenja dostupnosti na tržištu”, ističu iz tvrtke.