EU će Hrvatskoj dozvoliti zadržavanje povoljnijeg trgovinskog režima u izvozu cigareta u Srbiju, dok u Ministarstvu vanjske i unutarnje trgovine Srbije o tome nisu još obaviješteni, javlja agencija Tanjug.

Hrvatska bi ulaskom u EU trebala ostati bez preferencijalnog statusa koji je uživala u izvozu duhana u CEFTA regiju, koji je podrazumijevao znatno niže carine nego u EU. Carine na hrvatski duhan u Cefti iznosile su od 10 do 15 posto, a ulaskom u EU biće učetverostručene i iznosit će 57,6 posto.

U Europskoj komisiji, Tanjugu je objašnjeno da je Hrvatska, ulaskom u EU i napuštanjem Cefte, dovedena u nepovoljan položaj u trgovinskom režimu s državama regije, i da će EU zbog toga dozvoliti Hrvatskoj da u nekim područjima zadrži stari trgovinski režim.

U Europskoj komisiji kažu kako ni Srbija niti bilo koja zemlja regije time neće biti na gubitku i da bi se trebalo omogućiti uvoz dosadašnjih kvota cigareta iz Hrvatske po starim carinskim stopama.

Uobičajeno je da se na ovaj način pomogne novim članicama EU kako ne bi pretrpjele velike ekonomske turbulencije prilikom ulaska u EU. I Srbija će, kažu, kada uđe u EU, imati tu vrstu podrške.

Ministarstvo trgovine Srbije nije dobilo nikakvu službenu informaciju niti zahtjev Europske komisije da se Hrvatskoj i nakon ulaska u Europsku uniju omogući izvoz cigareta na srpsko tržište pod povoljnijim uvjetima, izjavila je pomoćnica ministra Bojana Todorović.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić dotaknuli su se izvoza cigareta i Cefte, ali je javnost ostala bez jasnog odgovora je li Fuele u Beogradu “urgirao” da se hrvatske cigarete i dalje prodaju pod povoljnijim uvjetima.

Fuele je rekao kako je neophodno prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – jer je Hrvatska ušla u EU i napustila Ceftu, ali i da se održi “tradicionalni uvoz hrvatske robe u Srbiju”.

Odgovarajući na pitanje novinara o uvozu hrvatskih cigareta, Dačić je rekao kako mu je drago što je došlo do te teme – do trgovinskih pitanja, a ne da se razgovara samo o Kosovu.

“Naš interes je da se izborimo za što veće kvote za izvoz šećera, ali to nije ista košarica problema”, rekao Dačić i dodao kako se zbog različitih pogleda “ovo i zovu pregovori.

Kako je ranije prenio “Blic”, citirajući neimenovani izvor, Fuele od službenog Beograda traži da odobri kvotu za uvoz cigareta iz EU u količini od “1625 tona godišnje, po carinskim stopama koje su više nego tri puta niže od regularne carine pri uvozu iz EU”. Ta količina čini prosječnu prodaju hrvatskih cigareta u Srbiji u posljednje tri godine.

“To će se službeno potvrditi kroz potpisivanje protokola koji bi postao sastavni dio Prijelaznog trgovinskog sporazuma između EU i Srbije”, naveo je taj izvor.

List navodi da srpski pregovarači, pod pritiskom domaće duhanske industrije, nisu pristali na to da se odobri posebna kvota za uvoz cigareta u Srbiju, kao i da predstavnici multinacionalnih kompanija koje imaju tvornice cigareta u Srbiji prijete kako će, u slučaju da se odobri navedena kvota za povlašteni uvoz, prebaciti dio lokalne proizvodnje iz Srbije u svoje tvornice u EU.

U kompaniji Philip Morris naveli su kako je kreiranje vanjskotrgovinske politike i sveukupnog ekonomskog ambijenta za investitore u rukama državnih organa Srbije.

“Obveza države je da u cijelosti sagleda sve moguće efekte na domaću ekonomiju i da snosi odgovornost za eventualne negativne posljedice svojih odluka, uključujući i ovu koja je vezana za dodjelu preferencijalne kvote na uvoz cigareta iz Europske unije”, rekla je za Tanjug zamjenica generalnog direktora te kompanije u Srbiji, Jelena Pavlović.

Tajnik Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine, Đorđe Bugarin, ranije je rekao kako je Hrvatska imala privilegiran status u Cefti, naročito u izvozu duhana.

Razmjena Srbije i Hrvatske “išla je na štetu Srbije”, koja je “bila hendikepirana na neki način”, rekao je Bugarin.

On je napomenuo kako su carine na hrvatski duhan u Cefti iznosile od 10 do 15 posto, dok je naša carina na duhan u Cefti bila 38 posto.

Tako su Hrvati za osam godina u Srbiju izvezli više od 10.000 tona duhana, a mi u tu zemlju – svega 100 tona, kazao je Bugarin podsjetivši kako bi sada za Hrvatsku carine na duhan trebale biti učetverostručene te iznose 57,6 posto. (SEEbiz.eu / Tanjug)