British American Tobacco (BAT), vlasnik Tvornice duhana Rovinj (TDR) izvijestio je da im je prodaja u drugoj polovini 2017. godine bila u skladu s očekivanjima, potvrdivši da očekuju solidan rast godišnje dobiti.

U BAT-u očekuju da će u drugoj polovini godine povećati organsku operativnu dobit zahvaljujući prilagodbi obujma isporuka na ključna tržišta, uključujući Pakistan. Donekle će utjecaj tih prilagodbi neutralizirati značajno povećanje trošarina na duhanske proizvode u regiji Perzijskog zaljeva.

Među nepovoljnim faktorima izdvajaju i otežano cjenovno okruženje na pojedinim tržištima, posebno u Rusiji.

Rezimiraju da su im rezultati dobri na tržištima Kanade, Njemačke, Rumunjske, Bangladeša i Ukrajine dok su izazovi izraženi u Rusiji, regiji Perzijskog zaljeva, Brazila, Južnoafričke Republike i Malezije.

Godišnja dobit po dionici trebala bi po njihovoj procjeni imati potporu u povoljnim tečajevima, koja je procijenjena na pet posto.

Ukazuju također na integraciju u poslovanje Reynolds Americana.

Prognoziraju da će ove godine obujam prodaje u duhanskoj industriji u cjelini pasti za četiri posto. Sam će BAT po njima nadmašiti tržište zahvaljujući prognoziranom povećanju tržišnog udjela. (Hina)