bat-tobaccoBritish American Tobacco (BAT), vlasnik Tvornice duhana Rovinj, planira u 2017. povećati proizvodnju u rumunjskom Ploiestiju za 20 posto nakon zatvaranja pogona u Njemačkoj a u sljedećih pet godina najavljuju ulaganja od milijardu eura.

BAT-ovo poslovanje u Rumunjskoj uključuje i kompaniju za distribuciju, te kompaniju za regionalne usluge.

“Planiramo za rumunjsko gospodarstvo milijardu eura poticaja, kroz te tri tvrtke”, objavila je u utorak glavna direktorica BAT Rumunjska Gemma Webb radnicima i lokalnim dužnosnicima okupljenim u tvornici udaljenoj oko 60 kilometara od Bukurešta.

“Uz investiciju koju planiramo za našu tvornicu u 2017. ona će postati druga po veličini u našoj grupi u Europi”, dodala je Webb.

Tvornica sada zapošljava dvije tisuće radnika, dvostruko više nego prije tri godine.

BAT trenutno izvozi oko polovine rumunjske proizvodnje u 35 zemalja, uključujući Japan, Brazil, Rusiju, Veliku Britaniju, Dansku i Italiju, a proširenjem će biti stvoreni uvjeti da se udio proizvodnje namijenjene izvozu poveća na oko 56 posto.

Webb je također kazala da će se u Ploiestiju početi proizvoditi elektronska cigareta “glo iFuse Neopods”, koja se do sada proizvodila samo u Velikoj Britaniji.

Iz BAT-a najavljuju i da idućeg mjeseca namjeravaju u Japanu testirati novu alternativu cigaretama, temeljenu na duhanu.

“Glo” elektronski zagrijava duhan dovoljno da nastaju inhalacijske pare koje, kako objašnjavaju iz BAT-a, imaju oko 90 posto manje otrova nego dim cigarete. Temperatura u “Glou” i držačima Kent Neostiks kreće se oko 240 Celzijevih stupnjeva, dok se sagorijevanje u tradicionalnim cigaretama odvija na temperaturi većoj od 800 stupnjeva, tumače u BAT-u. (SEEbiz.eu/Hina)