VijestiSvijetBudućnost tvrtki ovisi o spremnosti lanaca opskrbe

Budućnost tvrtki ovisi o spremnosti lanaca opskrbe

FutureSCM92Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani održana je Druga međunarodna konferencija Future of Manufacturing & Supply Chain Excellence 2016, u organizaciji tog fakulteta i tvrtke Danfoss.

Na skupu je više od dvije stotine stručnjaka srednje Europe i Jadranske regije, predstavnika ključnih djelatnosti, od nabave, proizvodnje do logistike, razgovaralo o budućnosti proizvodnje i izvrsnosti u upravljanju opskrbnim lancem.

Dekanica Ekonomskog fakulteta prof. dr. Metka Tekavčič istaknula je kako Fakultet u ovoj godini obilježava 70 godina rada.

“Niz godina naraštaji profesora unaprjeđivali su našu školu koja je postala jedna od najznačajnijih obrazovnih institucija na području ekonomskih znanosti. Pokazali smo da možemo stvoriti diplomante koji su potrebni našem gospodarstvu, dok u komunikaciji s poduzetnicima koji pomažu naše aktivnosti radimo i na daljnjem unaprjeđenju znanja. Budući razvoj i optimizacija upravljanja opskrbnim lancem zahtijeva razmjenu dobrih praksi, što je jedan od razloga zašto smo odlučili organizirati ovu međunarodnu konferenciju”, naglasila je Metka Tekavčič.

Učinkovito upravljanje opskrbnim lancem jedan je od najvažnijih preduvjeta za postizanje uspješnih poslovnih rezultata svake tvrtke, istaknuo je Aleksandar Zalaznik, viši potpredsjednik tvrtke Danfoss.

“Dinamično poslovno okruženje zahtijeva prilagodbu novim trendovima te prisiljava tvrtku da pronalazi nove načine kako upravljati opskrbnim lancem. U Danfossu je učinkovito upravljanje opskrbnim lancem vrlo važno te je ujedno temelj naših napora za povećanje profitabilnosti”, rekao je Zalaznik.

Na skupu su ugledni svjetski stručnjaci sudionike upoznali s dobrim praksama, alatima i konceptima koji mogu pomoći da svatko u svojem okruženju dostigne visoke rezultate na polju povezivanja nabave, proizvodnje i prodaje.

Roeland Baaijens, potpredsjednik zadužen za globalnu logistiku u korporaciji Hilti, predstavio je analizu i korake kojima u njegovoj kompaniji žele zadržati vodeću poziciju proizvođača alata za građevinarstvo na svjetskom tržištu.

“Naša će tvrtka kroz četiri koraka provesti strategiju unapređenja lanca opskrbe. Ona uključuje definiranje i provedbu naprednih logističkih usluga, uvođenje prodajnog i operacijskog planiranja, prilagođavanje lanca velikim projektima naših klijenata i okretanje cijele logistike prema poduzetnim poslovnim modelima”, naglasio je Baaijens.

Ralf Lehmann, stariji direktor u SAP-u zadužen za programska rješenja, predstavio je mogućnosti njihovih programskih rješenja za upravljanje poslovanjem u povezivanju informacija koje imaju donositelji odluka u kompaniji s prodajom u trgovinama.

FutureSCM_banner_2016“Moramo biti svjesni da će u sljedeće četiri godine nestati 7,1 milijuna radnih mjesta zbog automatizacije, premještaja, tehnološkog napretka ili nestajanja, dok će biti otvoreno samo dva milijuna novih radnih mjesta. Svi moraju razmišljati o svojem poslovanju, a mnogi mladi poduzetnici jedva čekaju to digitalno ometanje poslovanja i već su spremni na to”, naglasio je Lehmann.

Na konferenciji je o unapređenju isplativosti poslovanja u nabavnim lancima budućnosti govorio i potpredsjednik za marketing i nabavu velike logističke tvrtke Symphony EYC, Donal Mac Daid, dok je Tomislav Čorak, principal u Boston Consulting Grupi, govorio o fleksibilnosti i agilnosti koja je nužna za kvalitetan rad nabavnog lanca.

Svoja iskustva u promjenama koje donose novi trendovi u dobavnom lancu govorili su Raul Intirago, voditelj upravljanja distribucijom u slovenskom Leku, Peter Kukovica, član uprave Gorenja zadužen za logistiku, razvojni menadžer u regionalnom Nestleu Branko Krstić te Marina Lindič, menadžerica nabavnog lanca u kompaniji Ursa za područje jugoistočne Europe.

O uvođenju analitičkih alata u dobavni lanac je govorio dekan diplomske škole Tehničkog fakulteta Tehnološkog univerziteta u Eindhovenu, JanFransoo, a Mitja Prapotnik, potpredsjednik komercijalne kontrole Danfoss Trate je predstavio najbolje prakse na putu prema izvrsnosti lanca dobave.

Matjaž Grabaršek, zamjenik direktora Gorenje grupe i Aleš Habič, prodajni predstavnik WMS rješenja u Spica Grupi predstavili su redizajn dobavnog lanca rezervnih dijelova kako bi se unaprijedile usluge i profitabilnost.

Skup je zaključen proglašenjem pobjednika studentskog natjecanja Future Student Case Challenge 2016

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...