Američki proizvođači viskija teško su pogođeni carinama koje su uvela velika svjetska gospodarstva kao uzvratnu mjeru zbog nametanja američkih carina na uvoz aluminija te su u drugoj polovini prošle godine zabilježili pad izvoza. S druge strane, u prvoj polovini 2018. američki globalni izvoz viskija, koji uključuje burbon i rye, porastao je za izvanrednih 28 posto na godišnjoj razini.

Prema podacima američkog Vijeće za destilirana alkoholna pića, od uvođenja carina na uvoz viskija u Kanadu, Meksiko, Kinu i EU, ukupni izvoz viskija iz 37 američkih država smanjen je za osam posto od srpnja do kraja studenog prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2017., a iz Vijeća ističu i da je taj pad izvoza izbrisao rast ostvaren u prvoj polovini prošle godine.

“Carine počinju negativno utjecati na izvoz. Mnoge manje destilerije osjetile su taj učinak od prvog dana”, istaknula je dužnosnica tog Vijeća Christine LoCascio.

U 2017. godini američki proizvođači viskija izvezli su svojih proizvoda u vrijednosti 1,1 milijardu dolara, pri čemu gotovo 60 posto u EU,12 posto u Kanadu, a ostatak u druge zemlje, uključujući Kinu.

Ipak, američke destilerije bolje su poslovale na američkom tržištu. U 2018. godini ostvarile su prihod od prodaje na domaćem tržištu od 3,6 milijardi dolara ili 6,6 posto veći u odnosu na godinu ranije, podaci su Vijeća.

Nakon uvođenja 25-postotnih EU carina u lipnju prošle godine, izvoz američkog viskija pao je na europsko tržište za 8,7 posto na godišnjoj razini. Kanadske carine od 10 posto stupile su na snagu 1. srpnja te su dovele do 8,3-postotnog smanjenja prodaje američkog viskija u toj zemlji u razdoblju od srpnja do kraja studenog. (Hina)