Nizozemski pivarski gigant Heineken izvijestio je u srijedu o blagom rastu prihoda u prošloj godini, izdvajajući dvoznamenkaste stope rasta prodaje ključnog brenda u zemljama poput Brazila, Njemačke i Rusije. Prihodi drugog proizvođača piva u svijetu porasli su u 2018. za 3,7 posto, na 26,8 milijardi eura.

Neto dobit smanjena je pak 1,6 posto, na 1,9 milijardi eura, pritisnuta jednokratnim stavkama, uključujući otpis imovine u Kongu, i troškove restrukturiranja. U kompaniji navode dvoznamenkaste stope rasta prodaje brenda Heineken u Brazilu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Meksiku, Nigeriji, Poljskoj, Južnoafričkoj Republici i Rusiji. Rast je ponovo zabilježen i na kineskom tržištu.

“U 2018. ponovo smo zabilježili snažan rast prihoda. Prodaja brenda Heineken porasla je 7,7 posto, najsnažnije u više od deset godina, a Heineken 0,0 je sada dostupan u 38 zemalja”, izjavio je glavni direktor Jean-Francois van Boxmeer.

U kompaniji pritom upozoravaju da bi 2019. mogla biti “nestabilna” godina, predviđajući kontinuirano nesigurno poslovno okruženje, podložno oscilacijama.

Očekuju da će im operativna dobit u novoj godini porasti za četiri do šest posto ako se isključe jednokratne stavke te pod uvjetom da ne bude većih neočekivanih makroekonomskih i političkih događaja koji bi mogli utjecati na njihovo poslovanje.

Grupa Heineken osnovana je u 19. stoljeću a proizvodi i prodaje više od 250 marki piva. Zapošljavaju oko 80.000 radnika u 70 zemalja širom svijeta. (Hina)