carlsberg-izvjesce-dop-003Carlsberg Croatia objavila je svoje prvo Izvješće o društveno odgovornom poslovanju za 2010. godinu u kojem, kroz provedbu šest ključnih politika, osigurava održivost svog poslovanja i odgovornog djelovanja u zajednici, priopćeno je u srijedu iz te pivovare.

Koprivnička pivovara Carlsberg Croatia ove godine izdaje svoje prvo Izvješće o društveno odgovornom poslovanju (DOP), odnosno strateški pristup načinu upravljanja koje nalaže primjenu odgovornih praksi u svakodnevnom poslovanju.

Tvrtka od samih početaka, kažu iz pivovare, djeluje u skladu s načelima održivosti i odgovornog poslovanja što podrazumijeva brigu ne samo o ekološkom već i o ekonomskom i društvenom utjecaju kompanije.

Izvješće su predstavili direktor proizvodnje, Vlado Sobota, i Nina Butić Ivanković, direktorica Komunikacija Carlsberga Croatia.

U Izvješću o DOP-u Carlsberga Croatia za 2010. godinu predstavljeno je šest ključnih politika čijom provedbom kompanija osigurava održivost svog poslovanja i odgovornog djelovanja u odnosu prema svojim zaposlenicima, potrošačima, poslovnim partnerima kao i cjelokupnoj zajednici u kojoj posluje.

Politika o zaštiti radnih i ljudskih prava Carlsberga Croatia štiti zaposlenike od bilo kakvog oblika uznemiravanja te im pruža jednake mogućnosti za profesionalno usavršavanje i napredovanje. To usmjerenje potvrđuje i udjel žena i muškaraca u Upravi: 57% muškaraca i 43% žena.

U skladu s Politikom angažmana u zajednici kompanija prepoznaje svoj utjecaj i priliku da se angažira te osigura pozitivan doprinos. Dobar primjer takvog djelovanja je prvi Dan otvorenih vrata pivovare Carlsberg koji je održan u rujnu prošle godine kada je pivovaru posjetilo više od 500 gostiju.

“Umjereno uživanje” je filozofija koja definira Politiku marketinškog komuniciranja. Carlsberg Croatia vjeruje i podržava odgovorno konzumiranje piva od strane odraslih, a već niz godina provodi akciju Nemoj piti i voziti!.

Politika poslovne etike ima za cilj osigurati etično poslovno ponašanje kroz smjernice koje vode zaposlenike kada se nađu u nedoumici poslovno-etične prirode. Kako bi se osigurala potpuna predanost ovoj Politici, uspostavljen je način prijavljivanja incidenata koji održava povjerljivost i anonimnost na svakom koraku – sustav Zviždač.

Politika zdravlja i sigurnosti postavlja visoke standarde kroz certificirani OHSAS 18001 sustav čijom je implementacijom Carlsberg Croatia postala jedina hrvatska pivovara s certificiranim integriranim sustavom upravljanja.

Stalan uspjeh poslovanja Carlsberga Croatia izravno je vezan uz zdravlje okoliša pa, sukladno Politici zaštite okoliša, kompanija stalno traži nove načine za smanjivanje utjecaja na okoliš i klimu.

O svojim naporima u području zaštite okoliša Carlsberg Croatia izvještava već osmu godinu, a podaci za 2010. ukazuju na smanjenje prosječne potrošnje toplinske energije i vode za 10% u odnosu na 2009.

Uz manju potrošnju toplinske energije i vode, smanjena je i proizvodnja otpada po hektolitru piva, a odgovorno upravljanje otpadom omogućilo je oporabu 83% otpada.

Da je posebno usmjerena na zaštitu okoliša i održivi razvoj, Carlsberg Croatia potvrdila je prilikom same gradnje pivovare 1997. godine kada je izgrađen i moderan pročistač otpadnih voda, jedini u hrvatskoj pivarskoj industriji, ističu iz Carlsberga.