carlsberg-baltika-proizvodna-traka-largeDanski proizvođač piva Carlsberg u ponedjeljak je objavio da ove godine planira otkupiti preostalih 15 posto udjela u ruskom ogranku Baltika, a izvijestio je i da je izazovima obilježenu prošlu godinu zaključio s nešto manjom neto dobiti.

U 2011. poslovao je s neto dobiti od gotovo 5,15 milijardi danskih kruna (oko 915 milijuna američkih dolara), što je za četiri posto manje u odnosu na godinu ranije, navodi se u priopćenju Carlsberga.

Neto prihodi lani su mu uvećani za šest posto, na 63,6 milijardi kruna. Riječ je o organskim prihodima koji isključuju akvizicije, prodaje i fluktuacije valutnih tečajeva.

Više od 29 posto prihoda ostvario je u poslovanju na području istočne Europe i Rusije, a očekuje da će kupnja preostalog udjela u ruskom ogranku povećati njegovu dobit. U tvrtki se nadaju da će otkupiti preostale dionice ruskog ogranka do proljeća.

“Grupa Carlsberg poduzet će nužne poteze za isključenje dionica Baltike iz burzovne kotacije u najkraćem mogućem roku. Trenutno očekujemo da će se to dogoditi najkasnije do svibnja 2012.”, stoji u priopćenju kompanije.

U Carlsbergu napominju da zbog oštre konkurencije gube tržišni udio u Rusiji, gdje su inače najveći proizvođač piva. U Europi za ovu godinu predviđaju stagnaciju.

“Premda je 2011. bila otežana godina, uz nepovoljne učinke viših ulaznih troškova i teškoće na ruskom tržištu, poslovanje u regijama sjeverne i zapadne Europe te Azije nastavilo je donositi dobre rezultate”, kazao je izvršni direktor kompanije Jorgen Buhl Rasmussen predstavljajući rezultate poslovanja. (H)