carrefour-marinopoulos-midiNajveći europski maloprodajni lanac francuski Carrefour odlučio se povući iz Grčke i prodati grčkom partneru svoj udio u zajedničkom ulaganju zbog pada potražnje u dugovima pritisnutoj zemlji i neizvjesnosti u vezi s njezinom budućnošću u eurozoni.

Francuska je grupa u petak objavila da prodaje udio u zajedničkom ulaganju grčkom partneru Marinopoulosu, koji će time postati nositelj njezine franšize.

Carrefourova je prodaja u Grčkoj u prvom tromjesečju pala 16 posto a poduzeće će ubilježiti i 220 milijuna eura troška u vezi s najavljenom transakcijom. Drugi financijski detalji nisu objavljeni.

Potez Carrefoura ukazuje na probleme u poslovanju poduzeća u najzaduženijim europskim zemljama, poput Irske, Portugala, Španjolske i Italije. Dodatni je uteg i neizvjesnost uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora.

Strahuje se da bi odbacivanje uvjeta iz programa međunarodne pomoći, koje najavljuje jedan od vodećih političara u anketama uoči izbora, čelnik radikalne ljevičarske koalicije Alexis Tsipras, moglo rezultirati izlaskom Grčke iz eurozone.

U petak je najveći talijanski proizvođač energije Enel najavio da se povlači iz Irske dok se francuska banka Credit Agricole u četvrtak odlučila preuzeti izravnu kontrolu nad imovinom grčke podružnice u Albaniji, Bugarskoj i Rumunjskoj.

Glasnogovornik njemačkog maloprodajnog diva Metroa izjavio je pak u petak da se ta njemačka grupa ne namjerava povući iz Grčke gdje posluje njezinih devet veleprodajnih trgovina. Britanski Marks & Spencer također je prošlog mjeseca objavio da namjerava ostati u Grčkoj, usprkos otpisu 44,9 milijuna funti u tamošnjem poslovanju. (H)