Čelnici Fortenova grupe i Mercatora u utorak su na sastanku sa slovenskim dobavljačima poručili da je što skoriji prijenos dionica Mercatora s nesolventnog Agrokora na Fortenovu važan ne samo za Mercator i Fortenovu, nego i za šire poslovno okruženje u Sloveniji. Nakon sastanka održanog u slovenskoj gospodarskoj komori, glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško je rekao kako vjeruje da će prijenos dionica Mercatora na Fortenovu uskoro biti moguće realizirati.

No, nije ulazio u detalje, zamjećuju slovenski mediji, koji prenose kako je kao jednu od opcija spomenuo i plaćanje 53,9 milijuna eura novčane kazne, koju je slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izrekla u postupku preuzimanja tvrtke Costella.

Peruško i predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić slovenskim su dobavljačima na sastanku predstavili strategiju suradnje najvećeg slovenskog trgovca i Fortenova grupe, poručujući da dobavljači mogu nastaviti računati na svoj položaj u Mercatoru. Istaknuli su i važnost prijenosa dionica Mercatora iz starog Agrokora na Fortenova grupu u što kraćem roku.

Mercator, kao sistemski važna tvrtka, sada je u vlasništvu nesolventne tvrtke, a nakon prijenosa dionica slovensko gospodarstvo će dobiti financijski jakog i stabilnog kupca roba i partnera, prenose mediji izjavu Peruška.

Novi sastanak vodstva Fortenove i Mercatora sa slovenskim dobavljačima uslijedio je nekoliko dana nakon što je slovenski ustavni sud odbacio žalbu Agrokora na odluku prekršajnog suda u Ljubljani, prema kojoj je odluka slovenskog regulatora za tržišno natjecanje (AVK) o zapljeni dionica Mercatora kao sredstvu naplate kazne od 53,9 milijuna eura bila zakonita.

AVK je dionice Mercatora zaplijenio krajem 2019. godine i za to šestomjesečni rok istječe sredinom lipnja, no najnovija odluka ustavnog suda omogućuje slovenskom regulatoru da blokadu tih dionica produži za daljnjih šest mjeseci, čime se onemogućuje prijenos dionica Mercatora na Fortenovu.

Peruško je u izjavi novinarima rekao kako se u vezi s time još vode razni pravni postupci te da vjeruje kako će prijenos dionica Mercatora na Fortenovu uskoro biti moguće realizirati.

Čizmić je kazao kako ne vidi razloga zašto Mercator ne bi i ubuduće mogao sačuvati pa i povećati otkup od slovenskih dobavljača, koji se posljednjih godina kreće oko pola milijarde eura.

Predstavnik slovenskih dobavljača Izidor Krivec, direktor tvrtke Mesnina Celje, ističe kako bi dugoročniji dogovor o tome koliko će Mercator godišnje otkupljivati proizvoda slovenske prehrambene i druge industrije pomogao slovenskim tvrtkama u boljm planiranju.

Peruško je eventualnu bojazan slovenskih dobavljača da će njihov udio na policama Mercatora znatno pasti ocijenio neopravdanim, podsjećajući da europska pravila tržišnog natjecanja ne dopuštaju preferencijalni tretman dobavljača iz jedne države. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!