Kako bi smanjio potrebu za suvišnim transportom namirnica uzgojenih na domaćim poljoprivrednim gospodarstvima, Hrvoje Kolman osmislio je Internet stranicu Finoteka putem koje je plasirao svoje ali i proizvode drugih malih proizvođača. Uvjeren je kako, sve dok je ponuda kvalitetne hrane dostatna, online trgovina u tom segmentu ima svijetlu budućnost.

Dostava na kućni prag, kupovina na nultom kilometru izravno od proizvođača, dostatna ponuda domaćih proizvoda, kratak lanac opskrbe ključni su pojmovi s kojima je u mislima, možda i nesvjesno, tada mladi poljoprivrednik Hrvoje Kolman još 2008. započeo svoju misiju povezivanja domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i kupaca domaće hrane. “Prije nego sam pokrenuo Finoteku bavio sam se plasteničkim uzgojem rajčice i paprike u Međimurju, a proizvode sam prodavao na Zelenoj tržnici u Zagrebu. Kupci su mi, među ostalima, bili i trgovci iz mog rodnog kraja, ali i iz Varaždina i drugih mjesta. Nemalo me čudila činjenica da smo i mi i oni bili prisiljeni putovati stotine kilometara da bismo realizirali kupoprodaju”, prisjeća se Hrvoje početaka danas uspješnog projekta koji čine portali Finoteka.com i Finotekadostava.com.

Bacio se na istraživanje i utvrdio kako domaća javnost ni kroz kakvu bazu podataka nema uvid u to tko, što, gdje, koliko i u kojem razdoblju godine proizvodi. Štoviše, kako to ipak nije neka davna prošlost, još je čudnije što su ostale branše svoju ponudu predstavljale na internetu, dok s druge strane do poljoprivrednih proizvođača njegove prednosti nisu još dospjele. Zato je sam osmislio projekt koji povezuje proizvođače i potrošače, omogućuje kupnju hrane izravno na mjestu gdje hrana nastaje uz, naravno, prethodni izravni kontakt dviju strana. Jedan od glavnih ciljeva bio mu je smanjiti potrebu za suvišnim transportom i u tome je u potpunosti uspio.

UPORNOST SE ISPLATI
“U veljači 2008. lansirana je prva verzija stranice Finoteka.com. Jako mi je pomoglo što su mediji prepoznali moju inicijativu te su portal, kao prvi takav projekt u Hrvatskoj koji je bio potpuno besplatan za korištenje, približili javnosti. U novi koncept plasiranja proizvoda uložio sam sve snage i znanje, dao cijeloga sebe i iskoristio sve resurse koje sam imao na raspolaganju”, naglašava Hrvoje. Dodaje kako je ujedno bio i dovoljno tvrdoglav te imao jaku volju za uvjeravanje mnogih da će im takav način poslovanja koristiti. Nije mu bilo teško otići na drugi kraj Hrvatske na sastanak i predstaviti Finoteku, a usput potrošiti mnogo novca i vremena jer je znao da radi pravu stvar.

Priča o portalu i principima njegova funkcioniranja uspješno se širila i postizala svoju svrhu – kupci su do poljoprivrednih proizvoda sve više dolazili izravno kod proizvođača kojih se brzo nakon lansiranja okupilo oko 300. Koliko je cijeli projekt u međuvremenu narastao ilustrira dovoljno samo jedan podatak – danas je kupcima preko Finoteke na raspolaganju 3.600 uglavnom sezonskih proizvoda koji dolaze od gotovo 3.000 hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Sedam godina nakon predstavljanja inicijalnog portala nastao je i projekt FinotekaDostava.com preko kojeg kupci u samo nekoliko klikova mogu na bilo koju adresu u Hrvatskoj naručiti paket s raznim vrhunskim proizvodima domaćih OPG-ova.

Uzaludno je pokušati nabrojati što se sve može kupiti bilo na portalu Finoteka.com, na kojem kupci sami pronađu i kontaktiraju izravno OPG-ove čije bi proizvode željeli naručiti, bilo na online shopu FinotekaDostava.com u kojem su odabrani proizvodi za dostavu, najkvalitetniji koje je mogao pronaći na tržištu. Činjenica da je sam nositelj jednog OPG-a i voditelj ova dva portala omogućuje Hrvoju da bude u toku sa svim promjenama koje se događaju na tržištu hrane. Ono mu je i dalje neiscrpni izvor inspiracije za razvoj i napredak kako pozadinskog sustava portala, tako i njegova dizajna. “I mi se redovno iznenadimo što se sve u Hrvatskoj proizvodi”, priznaje Hrvoje dodajući kako se u odnose kupaca i ponuđača koji se odvijaju preko “mlađeg” portala ni na koji način ne miješa kao posrednik. “Na njemu se ponuda neprestano mijenja, ovisno o sezoni. Proizvodi koje kupac naruči stižu mu u jednom paketu i on pritom ne mora pregovarati o dostavi sa svakim OPG-om zasebno. Nudimo i Finotekino jamstvo kvalitete koje kupcu garantira da će dobiti vrhunski proizvod kakav je i očekivao”, nastavlja Hrvoje pojašnjavajući kako za proizvode i kvalitetu dostave naručenog izravno od OPG-ova na stranici Finoteka.com ne može jamčiti. Na oba se portala nude proizvodi iz ekološke, ali i konvencionalne proizvodnje, pri čemu je jedini uvjet da su sve informacije transparentne te da kupac u svakom trenutku zna gdje je i kako proizvod uzgojen ili proizveden.

IZRAVNA PRODAJA
Uz povezivanje kupaca i domaćih proizvođača, Hrvoje se i dalje bavi uzgojem povrća, a u budućnosti kapacitete namjerava i povećati jer mu je iskustvo pokazalo kako se OPG i Finoteka savršeno nadopunjuju, a sve proizvedeno uspijeva se prodati. U poslu ga je do sada vodila želja za usavršavanjem pri čemu u svakom trenutku nastoji biti inovativan. “Svojim sam inovacijama, a bez ikakve naknade, u ovih 12 godina pomogao mnogim OPG-ovima, ali i kupcima. Kada sam krenuo, najviše sam brinuo o proizvođačima, a danas su u nepovoljnijem položaju kupci jer je njima sve veći izazov doći do pravih, domaćih proizvoda”, smatra Hrvoje te dodaje kako se on stoga ne bavi samo marketingom i trgovinom, već i savjetuje ljude, informira ih o proizvodima, o tržištu domaće hrane i ostalim temama koje ih zanimaju. Diljem zemlje do sada je održao više od 200 radionica na kojima zainteresiranima prenosi svoje dugogodišnje iskustvo i stečeno znanje.

Ističe kako je s Finotekom pokrenuo mnoge promjene samo kako bi dokazao da se stvari mogu raditi i drugačije, a stječe se dojam kako je najviše ponosan na pokretanje izravne prodaje mandarina s kamiona. “Do prije pet godina uzgajivači mandarina nisu imali kontakte s krajnjim kupcima, a danas gotovo da nema grada u kojem proizvođači ne prodaju mandarine izravno kupcima”, podsjeća Hrvoje naglašavajući kako on i Finoteka na razne pomažu ljudima da jedu zdravu, domaću hranu, pri čemu im nije potreban dodatni angažman kako bi do nje došli.

Za budućnost online trgovine hranom u Hrvatskoj Hrvoje nije zabrinut već je uvjeren kako će ona rasti posebice ako se nastavi rast proizvodnje kvalitetne domaće hrane koje uvijek nedostaje. Upozorava kako paralelno treba raditi i na jačanju sustava dostave jer mnoge dostavne tvrtke sada rade iznad svojih kapaciteta. Izvanredno stanje nastalo širenjem opasnosti od zaraze koronavirusom donijela je i njemu, ali i OPG-ovima s kojima surađuje, porast prodaje. Budući da kupce, ali i proizvođače s kojima surađuje, smatra svojom obitelji i dalje će se svim silama truditi za njih postići najbolje uvjete i nabaviti najbolje proizvode, zaključuje naš inovativni sugovornik.