Tijekom 2018. godine većina je kategorija čokoladnih proizvoda imala negativan prodajni trend, kako u vrijednosnom, tako i u količinskom pogledu, a tome su kretanju prkosile jedino praline s rastom u oba prodajna parametra, dok su čokoladni namazi to napravili u vrijednosnom pogledu.

Skupina čokoladnih proizvoda obuhvaća čokolade (table), male čokoladice (impulsni proizvodi), praline, čokoladne namaze, čokoladu za kuhanje i čokoladne figurice (proizvodi poput čokoladnog jajeta s igračkom u sebi ili drugim dodatkom/iznenađenjem).

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2018. godine, skupina čokoladnih proizvoda zabilježila je pad vrijednosne i količinske prodaje, najviše uslijed pada prodaje čokoladnih tabli, koje nose 46% količinske prodaje odnosno 41% vrijednosne prodaje.

Osim vodeće kategorije, druga kategorija po vrijednosnom i količinskom udjelu u grupi čokoladnih proizvoda su male čokolade, koje bilježe isti trend kao i čokoladne table – pad vrijednosne i količinske prodaje. Suprotno tome, praline bilježe rast vrijednosne i količinske prodaje u 2018. godini, dok čokoladni namazi bilježe rast vrijednosne prodaje, ali pad količinske prodaje. Preostale dvije kategorije u grupi, čokolada za kuhanje i čokoladne figurice bilježe pad vrijednosne i količinske prodaje.

Prodajni kanali koji ostvaruju najveći udio vrijednosne prodaje na tržištu od 58,3% su moderni kanali (hipermarketi i supermarketi), dok trgovine mješovitom robom zajedno s drogerijama ostvare 35,7% vrijednosne prodaje cjelokupne grupe čokoladnih proizvoda. Convenience kanal, koji predstavljaju kiosci i trgovine na benzinskim postajama, ostvaruju preostalih 6% vrijednosne prodaje čokoladnih proizvoda u 2018. godini.

U tom godišnjem razdoblju, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača nose 57,5% ukupne prodaje čokoladnih proizvoda, a oni su abecednim redom: Ferrero, Kraš i Mondelez International.IZDVOJENO
Euromonitor International: Opća kretanja u kategoriji

Agencija Euromonitor International u srpnju je 2019. godine objavila izvješće koje daje pregled osnovnih trendova za kategoriju čokoladnih proizvoda na hrvatskom tržištu. U sažetku objavljenom na internetskim stranicama Euromonitora ističe se kako ova kategorija bilježi pad prodaje te se proizvođači trude povećati zanimanje za svoje proizvode tako što pribjegavaju različitim novim idejama kao što je co-branding.

Niska cijena je ipak važnija od lojalnosti brendovima, zaključuje se u sažetku. U čokoladnim proizvodima postoji nekoliko priznatih svjetskih marki; međutim, glavna prodajna točka za kategoriju je cijena. Većina čokoladnih tabli prodaje se putem cjenovnih promocija.

Čokoladni proizvodi imaju neobičnu naviku prikazivanja dinamike prodaje suprotnu od općih tržišnih kretanja. Primjerice, dok je gospodarski pad bio u punoj snazi, čokoladne kategorije su bilježile znatno bolje prodajne rezultate od ostatka tržišta.

U komentaru na konkurentsko okruženje konstatira se kako je Kraš i dalje apsolutni lider u kategorijama čokoladnih proizvoda. Također se navodi kako nije vrlo izgledno da bilo koja od tri najveće konditorske kompanije postane meta preuzimanja od strane nekog globalnog igrača. Na ovako malom tržištu s kompanijama koje ne izvoze u onoj mjeri u kojoj bi to željele, ova se situacija čini umnogome neodrživom te su poželjna strateška partnerstva između ovih kompanija kako bi dugoročno opstale na tržištu, smatraju u Euromonitoru.

Upozoravaju i na to da je veliki broj stručnjaka koji prate ovu kategoriju vrlo sumnjičav na ishod trenutne situacije u kategoriji koju karakterizira veliki broj kombinacija i varijanti proizvoda. Obilje novih kombinacija s keksima, voćem i slično moglo bi biti pogubno za prodaju kategorije jer se na taj način zbunjuje potrošača, navode iz Euromonitor Internationala.