Kategorija vina je u zadnjih godinu dana ostvarila napredak koji se očitovao kako u rastu prodanih količina od 3,3%, na ukupno 34,3 milijuna litara, tako i u povećanju vrijednosne prodaje koja je uz rast od 1,5% dosegnula 704,7 milijuna kuna

Kategorija vina obuhvaća sve vrste vina – stolna, kvalitetna i vrhunska vina te voćna vina, dok pjenušci nisu uključeni. U analizu je uključena prodaja u maloprodaji, dok HoReCa nije uključena.

Vodeći proizvođači u zadnjih godinu dana po količinskom udjelu su (abecednim redom): Agrolaguna (Festigia, Laguna), Belje (Vina Belje), Iločki podrumi (Iločki podrum), KG Zelina (KG Zelina), Kutjevo (Đakovačka vina, Kutjevo).

Trgovačke robne marke ostvaruju oko 15% količinskog udjela.

PRODAJA U PLUSU
Prodaja ne uključuje diskontne trgovine (Lidl), cash&carry, drogerije, specijalizirane trgovine pićima, vinarije, HoReCa kanal, kao ni institucionalnu prodaju te sezonske trgovine (otvorene kraće od šest mjeseci godišnje).

U ovako definiranom prodajnom kanalu kategorija vina je u zadnjih godinu dana (travanj 2016. – ožujak 2017.) ostvarila napredak koji se očitovao kako u rastu prodanih količina od 3,3%, na ukupno 34 milijuna i 298 tisuća litara, tako i u povećanju vrijednosne prodaje koja je uz rast od 1,5% dosegnula 704 milijuna i 701 tisuću kuna.

Trećina količinske prodaje (33%) ostvaruje se kroz supermarkete, a četvrtina (25%) kroz hipermarkete.

Ne zaostaju puno ni velike (19%) te srednje trgovine mješovitom robom (16%), dok je malim trgovinama mješovitom robom pripalo 7% količinskog udjela.

Graševina je prilično uvjerljivo vodeća sorta vina s 31% udjela u količinskoj prodaji, a drugu poziciju čvrsto drži vranac s 15%.

Dosta manje udjele drže ostale sorte vina pa tako plavac ima 5%, chardonnay i malvazija drže po 4%, a cabernet sauvignon i merlot po 3%.

Ostale sorte vina zauzimaju 36% udjela u količinskoj prodaji.