Najveća crnogorska trgovačka kompanija Voli uskoro će preuzeti lanac marketa Novito, dogovorili su čelnici dviju kompanija, piše crnogorski list “Vijesti” u svom online izdanju.

voli-hipermarket-largeKako navodi list, ugovor o preuzimanju potpisan je u talijanskoj Perugi, gdje je i sjedište talijanske tvrtke Colacem koja je vlasnik poduzeća Mješovito i Novito.

Predstavnici Volija, predvođeni vlasnikom Draganom Bokanom, s predstavnicima talijanske kompanije na čelu s većinskim vlasnikom Carlom Colaiacovom, precizirali su uvjete kupovine. Tako će Voli, prema postignutom dogovoru, preuzeti sve zaposlene u lancu Novito pri čemu neće biti otpuštanja radnika.

Postignut je dogovor, utvrđeni su svi osnovni elementi i precizirani financijski uvjeti pa će se, nakon što se usuglase još neki tehnički detalji, proces preuzimanja i službeno dovršiti.

Predstavnici Volija priopćili su kako ovim preuzimanjem potvrđuju svoju tržišnu snagu, posebno u uvjetima globalne financijske krize. Voli trenutno ima oko tisuću zaposlenih.

“Ono što predstavlja specifičnost je činjenica da maloprodajni lanac, koji je u vlasništvu inozemne kompanije, preuzima uspješna domaća tvrtka, što nažalost nije česta praksa kada je crnogorski biznis u pitanju”, istaknuli su čelnici Volija dodajući kako je Colacem u samom vrhu talijanskog gospodarstva s primarnom djelatnosti u proizvodnji i izvozu cementa.

Poduzeće Novito posluje u sastavu tvrtke Mješovito iz Herceg Novog od 2008. godine kada i preuzima maloprodajne objekte locirane na crnogorskom primorju. Trenutno, Novito mreža obuhvaća 23 maloprodajna objekta.

Ovo je drugo veliko preuzimanje na maloprodajnom tržištu u Crnoj Gori u posljednje vrijeme. Slovenski Mercator, naime, prošle je godine završio akviziciju lanaca Plus Commerce i Pantomarket. Vrijednost tog preuzimanja iznosila je 30 milijuna eura. (Vijesti)