Tržišne komunikacijeDOPCromaris i saljski osnovnoškolci pomažu u obnovi podmorja

Cromaris i saljski osnovnoškolci pomažu u obnovi podmorja

Morski ekosustavi suočavaju se s brojnim izazovima, uključujući klimatske promjene te zagađenje plastikom i drugim otpadom. Uz konkretne aktivnosti i projekte, podizanje svijesti o važnosti mora i morskih staništa, pogotovo kod djece i mladih, ključni su koraci u zaštiti priobalnih i morskih ekosustava.

Cromaris, lider hrvatske marikulture i šesta kompanija u svijetu u uzgoju brancina i orade, predvodnik je održive akvakulture. Odgovornost i predanost održivosti, prije svega vezano uz okoliš, preduvjet je uspješnosti poslovanja te konkurentska prednost Cromarisa. Njegova se temeljna djelatnost uzgoj odvija u moru, dio je morskog ekosustava, pa je zaštita mora i morskog okoliša imperativ poslovanja. Pritom se uspostavljaju suradnje s ključnim dionicima s ciljem dijeljenja znanja i zajedničkog pronalaženja održivih rješenja.

Dio tih napora jest i projekt “Bio kugle za bio budućnost” koji Cromaris provodi u suradnji s Osnovnom školom “Petar Lorini” u Salima. Cromarisovi su stručnjaci najprije učenicima govorili o bioraznolikosti Jadranskog mora, zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama te načinima smanjenja ljudskog utjecaja na morska staništa. Nakon toga je 70-ak učenika, uz pomoć djelatnika Cromarisa, izrađivalo tzv. bio kugle. Izrađene od gline i efektivnih mikroorganizama koji se hrane otpadnim tvarima u okolišu, bio kugle raspadanjem na morskom dnu, more obogaćuju kisikom i drugim korisnim elementima.

Učenici su, uz pomoć Cromarisovih zaposlenika, predvođenih predsjednikom Uprave Cromarisa Ivanom Lekom, i drugih saljskih volontera izradili gotovo pet tisuća kugli. Nakon mjesec dana sušenja, Cromaris će početkom listopada organizirati akciju čišćenja podmorja od mehaničkog otpada u luci Sali te baciti pripremljene bio kugle. Prvi rezultati ovog inovativnog projekta trebali bi biti vidljivi već početkom sljedeće godine, što će pratiti i redovita mjerenja.

Ovo je prva takva akcija u zadarskom arhipelagu, no Cromaris slične aktivnosti planira provoditi i u drugim primorskim općinama u Zadarskoj županiji.

Projekt “Bio kugle za bio budućnost” sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...