Na Međunarodnom specijaliziranom sajmu morske hrane “European Seafood Exposition”, koji će se od 3. do 5. svibnja održati u Bruxellesu u Belgiji, predstavit će se i devet hrvatskih tvrtki u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH, priopćeno je danas iz HGK.

plodovi-mora-midiNa zajedničkom štandu površine 150 četvorna metra predstavit će tvrtke Arbacommerce (Zadar), Ancora commerce (Split), Conex trade (Solin), Cromaris (Zadar), Okus mora (Novi Vinodolski), Ostrea (Stankovci), Riba Mljet (Dubrovnik), Ribarstvo F (otok Cres) te Žuvela (otok Hvar).

U vrijeme održavanja ESE-a održava se i Sajam opreme, materijala i tehnologija u industriji morske hrane “Seafood Processing Europe” (SPE).

Ta dva događaja okupit će kupce i trgovce plodovima mora iz cijelog svijeta, a izlagat će više od 1.600 tvrtki iz 80-ak zemalja.

U 2010. godini te su dvije izložbe privukle gotovo 24.000 posjetitelja iz 140 zemalja.

Iz HGK ističu kako je “European Seafood Exposition” iznimno važan sajam za domaću industriju s obzirom da Hrvatska već dugi niz godina ima pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu kada je riječ o proizvodima ribarstva, pa je tako 2010. uvezeno oko 41 tisuća tona proizvoda ribarstva ukupne vrijednosti nešto više od 102 milijuna američkih dolara, a izvezene su 34 tisuće tona proizvoda ribarstva ukupne vrijednosti nešto više od 135 milijuna dolara.