Foto: Rene Karaman

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić kazala je da je odluka rejting agencije Fitch o zadržavanju dosadašnjeg kreditnog rejtinga Hrvatske očekivana, istaknuvši kako smatra da bi agencije trebale početi razmišljati i o povećanju tog rejtinga.

Rejting agencija Fitch objavila je u petak kako je zadržala dosadašnji rejting Hrvatske na ‘BB’ uz stabilne izglede, napomenuvši da hrvatsko gospodarstvo uživa koristi od povoljnih cikličkih uvjeta, ali da će restrukturiranje Agrokora usporiti rast na 2,6 posto u 2017.

“Smatram da je odluka rejting agencije Fitch o zadržavanju dosadašnjeg kreditnog rejtinga uz stabilne izglede očekivana. Tu očekivanost temeljim na gospodarskim trendovima koji postoje oko nas, a općenito na pozitivnim ekonomskim trendovima, na stabiliziranju fiskalne situacije te na izlasku iz Procedure prekomjernog deficita”, kazala je Dalić u izjavi za Hinu.

Kako je istaknula, smatra da su upravo to argumenti zbog kojih bi rejting agencije ‘vrlo utemeljeno mogle i trebale početi razmišljati’ o povećanju hrvatskoga rejtinga ‘jer pozitivne trendove bilježimo već godinu i pol dana’.

Sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Fitch, S&P i Moody’s – kreditni rejting Hrvatske drže dva stupnja ispod investicijske razine, sa stabilnim izgledima.

“Fiskalna situacija se kontinuirano poboljšava, javni dug je prvi puta nakon niza godina počeo padati, a također i u realnom sektoru vidimo jasne pozitivne trendove i u proizvodnji i u izvozu koji raste brže od uvoza. Konačno, i politička situacija je stabilizirana i pred nama se prema mom očekivanju nalaze tri godine stabilnog političkog mandata i razdoblja bez ikakvih bilo izbora, bilo drugih izvora političke nestabilnosti”, ustvrdila je Dalić.

Fitch procjenjuje da će se problemi u Agrokoru širiti dalje na dobavljače koncerna i banke. To će, kako je agencije navela, imati utjecaja na zaposlenost, investicije i kreditni rast te izazvati usporavanje rasta BDP-a s lanjskih 3 posto na ovogodišnjih 2,6 posto u slučaju urednog restrukturiranja.

Upitana o toj ocjeni Fitcha, Dalić je kazala kako smatra da su očigledno najveći rizici i najveće opasnosti vezane uz Agrokor iza nas.

“Izvanredna uprava je spriječila nekontrolirani stečaj samog Agrokora, spriječila je nekontrolirano prelijevanje eventualnog stečaja Agrokora na dobavljače, a najvažniji rezultat izvanredne uprave u ovom razdoblju jest poboljšavanje rokova plaćanja i usklađivanje rokova plaćanja s ugovornim obavezama. Smatram da u ovome trenutku gospodarstvo počinje jasno opažati i uživati učinke pravovremenog plaćanja od strane sustava Agrokor”, istaknula je Dalić.

Ustvrdila je da je sigurno da se u nadolazećem razdoblju mogu pojaviti pojedinačni problemi, prije svega u slučajevima gdje su se između Agrokora i pojedinih dobavljača uspostavili ‘potpuno neprimjereni odnosi’, to jest odnosi velike zavisnosti i pretjeranih međusobnih dugova i potraživanja.

“Kada govorimo o tom prelijevanju koje spominje Fitch, želim podsjetiti da su trenutno u javnom savjetovanju izmjene i dopune zakona o stečaju koje će i u slučaju predstečajnih nagodbi omogućiti i sposobnost zaduživanja ako poslovanje tvrtke koja je zatražila predstečajnu nagodbu to po ocjeni vjerovnika zaslužuje”, napomenula je Dalić.

Izvanrednom upravom i zakonom o izvanrednoj upravi najveći sistemski rizici su spriječeni, ustvrdila je Dalić, a samo kretanje industrijske proizvodnje u petom mjesecu, koje je pokazalo rast i u odnosu na travanj i na isto lanjsko razdoblje, to potvrđuje, zaključila je potpredsjednica Vlade. (Hina)