29.7 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 12:50
OstaloLogistikaDanski brodar upozorio na zagušene luke na Mediteranu i u Aziji

Danski brodar upozorio na zagušene luke na Mediteranu i u Aziji

Obavijest iz Maerska nadovezuje se na učestala kašnjenja u globalnim opskrbnim lancima i veće troškove zbog krize u Crvenom moru i Adenskom zaljevu koja utječe na tranzit kroz Sueski kanal

Danski brodar A.P. Moller-Maersk upozorio je na zastoje na terminalima luka na Mediteranu i u Aziji, signalizirajući učestale probleme u prijevozu tereta do europskih odredišta.

Zbog čepova u lukama druga najveća brodarska kompanija u svijetu planira preskočiti dva isplovljavanja iz Kine i Južne Koreje prema zapadu, planirana početkom srpnja.

Obavijest iz Maerska nadovezuje se na učestala kašnjenja u globalnim opskrbnim lancima i veće troškove zbog krize u Crvenom moru i Adenskom zaljevu koja utječe na tranzit kroz Sueski kanal. Kako bi izbjegli rizično područje, prijevoznici Maerska, francuskog MSC-a i njemačkog Hapag-Lloyda preusmjerili su brodove dužom rutom oko Afrike.

Brodovi danas čekaju na istovar i u Singapuru, drugoj kontejnerskoj luci u svijetu po prometu, uz čepove u Kini, Dubaiju, Španjolskoj i SAD-u, pokazuju podaci specijalizirane tvrtke Linerlytica.

Pomorski prijevoz tereta koče i vremenske neprilike, uključujući jake vjetrove u Kini, navode stručnjaci za brodarstvo.

U singapurskoj luci Jebel Ali i u Dubaiju zastoj su izazvali val potražnje za uslugama pretovara i kontinuirani poremećaji zbog preusmjeravanja brodova iz Crvenog mora oko Afrike, priopćili su iz Lynerlytica, a prijevoz koče i vremenske neprilike, uključujući jake vjetrove u Kini, dodaju stručnjaci za brodarstvo.

Ultra veliki brodovi s Dalekog istoka istovaruju teret u lukama zapadnog Sredozemlja koji se potom utovaruje na manje brodove i kreće na put prema krajnjim odredištima u lukama središnjeg i istočnog Mediterana, objašnjava Reuters zastoje, pozivajući se na podatke platforme za određivanje cijena Xeneta.

Čepovi su učestali i u američkim lukama Charlston i Savannah, prema podacima Journal of Commercea, zbog infrastrukturnih projekata i kvara na softveru. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Stanić za kontrolni paket Bihaćke pivovare izdvojio nešto više od pola milijuna eura

Sukladno realiziranoj cijeni kompletna vrijednost Bihaćke pivovare je nešto manje od 2 milijuna KM Svjetlan Stanić preuzeo je nešto više od 50 posto dionica Bihaćke...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...