Danska logistička grupa Maersk objavila je u utorak da će privremeno zaustaviti kontejnerski prijevoz tereta u Rusiju i iz nje u skopu sankcija uvedenih Moskvi zbog invazije na Ukrajinu.

“Budući da sankcije već izravno i neizravno utječu na stabilnost i sigurnost našeg poslovanja, nove Maerskove rezervacije na oceanu i na kopnu prema Rusiji i iz nje bit će privremeno obustavljene”, naveo je Maersk u priopćenju.

Obustava isporuka obuhvaća sve ruske luke, a neće uključivati ​​hranu, medicinske potrepštine i humanitarnu pomoć, priopćio je Maersk.

Kompanija prevozi kontejnere na rutama prema Sankt Peterburgu i Kalinjingradu na Baltičkom moru, Novorosijsku u Crnom moru i Vladivostoku i Vostočnom na istočnoj obali Rusije.

Maersk je vlasnik 31-postotnog udjela u ruskom lučkom operateru Global Ports, koji ima šest terminala u Rusiji i dva u Finskoj. Dioničari Global Portsa uključuju rusku državnu nuklearnu tvrtku Rosatom i ruskog poduzetnika Sergeja Šiskareva.

“U slučaju Global Porta nastojimo poštovati sankcije i ograničenja koji se stalno mijenjaju i pripremamo moguće sljedeće korake”, poručili su iz Maerska.

Maersk se današnjom obustavom usluga u Rusiji pridružio Ocean Network Expressu (ONE) sa sjedištem u Singapuru, njemačkom Hapag Lloydu i švicarskom MSC-u, podsjeća Reuters.

Prošlog tjedna danska kompanija obustavila je pristajanje u luke u Ukrajini do kraja veljače zbog ruske invazije. Imaju dvije rute za kontejnerski prijevoz tereta u Ukrajinu, a za pretovar koriste luku Pivdenniy, na sjeverozapadnoj obali Crnoga mora, 30-ak kilometara istočno od Odese.

Kompanija je zatvorila i glavni ured u Odesi, luci na Crnom moru, i naglasila da je svih 60 njezinih zaposlenika u Ukrajini kod kuće i na sigurnome. U Rusiji Maersk ima 500 zaposlenih. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!