OstaloLogistikaDanski logistički div očekuje slabiji kontejnerski promet u drugoj polovini godine

Danski logistički div očekuje slabiji kontejnerski promet u drugoj polovini godine

Svjetska potražnja za kontejnerskim prijevozom oslabit će u drugoj polovini godine, procijenila je u utorak danska logistička grupa Maersk, izvijestivši o padu obujma prevezenih kontejnera u prvom tromjesečju.

Brodarski sektor bilježio je rekordnu dobit u proteklim tromjesečjima zahvaljujući rastu vozarina koji su potaknuli snažna potražnja, pandemijski zastoji u američkim i kineskim lukama i zatvaranje zračnog prostora nakon ruske invazije na Ukrajinu.

No, Maersk je izvijestio da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju obujam prevezenih kontejnera pao sedam posto i sada očekuje slabljenje rast globalne potražnje za kontejnerskim prijevozom u ovoj godini, procijenivši da bi mogla porasti do jedan posto, ali i zabilježiti isti postotni pad.

Do sada su očekivali da će porasti dva do četiri posto.

Maersk spada među vodeće svjetske brodare, s tržišnim udjelom od oko 17 posto, a njegova prognoza vjerojatno će se smatrati negativnim znakom za globalno gospodarstvo, upozorila je specijalizirana savjetodavna tvrtka za kontejnerski prijevoz Alphaliner.

Unatoč sniženoj prognozi potražnje, danska kompanija podigla je prognozu ovogodišnje temeljne dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) s 24 na oko 30 milijardi dolara.

Smjernice se temelje na “pretpostavci normalizacije pomorskog prijevoza tereta početkom druge polovine 2022.”, napominju.

Maersk je preliminarno izvijestio da mu je prihod u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosio 19,3 milijarde dolara, a temeljna EBITDA od 9,2 milijarde dolara, istaknuvši u prosjeku 71-posto više vozarine.

“Snažan rezultat proizlazi iz kontinuirane iznimne situacije na tržištu oceanskog prijevoza tereta”, naveli su u priopćenju.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...