Tijekom 2021. godine ukupna kategorija kečapa, senfa i majoneze zabilježila je rast i vrijednosne i količinske prodaje pri čemu takvo pozitivno kretanje najviše dolazi od rasta kategorije majoneze.

U ovu grupu kategorija uključeni su senf, kečap i majoneza. Tijekom 2021. godine ukupna kategorija kečapa, senfa i majoneze zabilježila je rast i vrijednosne i količinske prodaje pri čemu takvo pozitivno kretanje najviše dolazi od rasta kategorije majoneze. Promatrajući aspekt mjesta prodaje, ukupno 71% ukupne kategorije pronalazi svoje kupce u modernim kanalima (hipermarketima i supermarketima), dok se kroz trgovine mješovitom robom ostvari 29% ukupne količinske prodaje.

U ukupnoj količinskoj prodaji kategorija majoneze zauzima 53% udjela, kategoriji kečapa pripalo je 38% udjela, dok preostalih 10% odlazi na kategoriju senfa. U 2021. godini, zaključno s prosincem, promatrajući količinsku prodaju, vodeća tri proizvođača zastupala su 85% ukupne prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Nestle, Podravka i Zvijezda.

Euromonitor International: Presjek trendova
Prema sažetku objavljenom na stranicama agencije Euromonitor International u studenom 2021. godine na kretanja u ovoj kategoriji (Sauces, dressings and condiments) najveći je utjecaj imala marketinška strategija vodećih igrača koji su ulagali u promociju majoneze kao dodatka jelima.
Pandemija bolesti COVID-19 dovela je do rasta vrijednosne prodaje tijekom 2020. godine, prvenstveno stoga što su potrošači više vremena provodili u svojim domovima pripremajući jela u kućnoj radinosti pa je slijedom toga rasla potražnja za svim kulinarskim sastojcima, posebice začinima i začinskim biljem te, u manjoj mjeri, koncentratom rajčice u različitim formama.
Od zbivanja na tržištu posebno se izdvaja lansiranje premium majoneze Pivoneza koju je Zvijezda predstavila uoči europskog nogometnog prvenstva. Ujedno, došlo je do oporavka ugostiteljskog sektora zbog dolaska velikog broja turista tijekom ljetne sezone.
Sveukupno gledano – upozoravaju analitičari Euromonitor Internationala – dodaci za kuhanje u Hrvatskoj zabilježit će negativan trend u 2021. pri čemu kao glavni razlog ističu to što su se ljudi vratili na svoja radna mjesta te se više druže, što znači da se manje stignu posvetiti kuhanju u svojim kućanstvima. Najveći rast u idućem razdoblju među dodacima za kuhanje predviđa se umacima za tjesteninu.
To dolazi otud što sve više raste broj jednočlanih kućanstava koja obično traže praktičnost i brzinu u pripremi obroka. Sve više će rasti i potražnja za čili umacima za koje se očekuje da će biti najbrže rastuća kategorija zbog velikog utjecaja orijentalne, osobito azijske kuhinje, iako čili i drugi ljuti dodaci hrani nikada nisu bili dio tradicije u Hrvatskoj.
Za kečap se procjenjuje da će nastaviti s umjerenim rastom u nadolazećim godinama. To je pomalo iznenađujuće s obzirom na to da većina hrvatskih medija, uključujući poznate kulinarske blogove, označavaju kečap kao nezdravi stolni umak zbog visokog udjela šećera.
Sažetak analize: Sauces, Dressings and Condiments in Croatia | Market Research Report | Euromonitor